Dosije „Nečasni savezi“ osvojio još jednu nagradu

0

awardDirektor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac, jedan je od dobitnika globalne nagrade za istraživačko novinarstvo koju dodjeljuje Svjetska mreža istraživačkih novinara (http://gijn.org/). Na ceremoniji u Lilehameru u Norveškoj, nagrada „Global Shining Light Award“ je dodijeljena serijalu „Nečasni savezi“ koji donosi priče o vezama između politike, biznisa i organizovanog kriminala, opisujući poslovne veze porodice premijeta Mila Đukanovića i kokainskog kartela Darka Šarića. Serijal je nastao iz saradnje MANS-a i OCCRP mreže istraživačkih novinara, a pored Milovca autori priča su Miranda Patrucić, Stevan Dojčinović i Lejla Čamdžić.

Serijal „Nečasni savezi“ je odnio prvo mjesto u konkureciji od 76 istraživačkih priča iz 34 države i dijeli ga sa dosijeom „Carstvo pepela“ brazilske Gazeta do Povo koji donosi priču o švercu cigareta i organizovanom kriminalu u Južnoj Americi.‚

„Ova nagrada nam pokazuje da plamen istraživačkog novinarstva i dalje opstaje, čak i u najtežim uslovima, rekla je jedna od sudija, Sheila Coronel sa Kolumbija Univerziteta. „Pobjeđujući rizike i prijetnje, odlučni novinari nastavlaju da traže odgovornost od onih koji su na vlasti. Dobitnici ove nagrade  se pridržavaju najviših standarda u istraživačkom novinarstvu.

„Global Shining Award“ je uspostavljena prije šest godina sa namjerom da se oda prizananje izvanrednom istraživačkom novinarstvu i pričama koje nastaju uprkos svim preprekama, zastrašivanjima i prijetnjama kojima su izloženi novinari koji rade u manje razvijenim zemljama. Ovu nagradu dodjeljuje Globalna mreža istraživačkih novinara GIJN, osnovana 2003. godina i koja okuplja 118 organizacija iz 54 zemlje širom svijeta koje rade na promovisanju i podršci istraživačkom novinarstvu.

Ovo nije prvo priznanje koje je dobio serial priča o Đukanoviću i prljavim poslovima kokainskog lorda Darka Šarića u Crnoj Gori. „Nečasni savezi“ su dobitnici „European Press Prize“ za izvrsnost u istraživanju, kao i nagradu za istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori koju podržava Evropska Komisija. Ovaj dosije je bio i finalista prestižne američke IRE Tom Renner Award za istraživanje kriminala za ovu godinu.

Kao i prethodne nagrade, i ova nagrada predstavlja priznanje onome što MANS radi svih ovih godina na otkrivanju veza između organozovanog kriminala i vlasti u Crnoj Gori, ali i podsticaj da se odlučnije i snažnije odupremo svim pritiscima i zastrašivanjima kojima su izloženi svi oni koji se u Crnoj Gori bore za istinu i pravdu.

MANS svakodnevno radi ne samo na istraživanju korupcije i organozovanog kriminala, već i na podršci uspostavljaju snažnijeg i prodornijeg istraživačkog novinarstva u Crnoj Gori, a ova nagrada predstavlja još jedan dokaz da smo na pravom putu.

MANS

Komentari su isključeni.