O sudbini Solane će odlučiti poslanici

0

Prijedlog MANS-a za izmjenu i dopunu Prostoronog plana Crne Gore do 2020. godine je ušao u skupštinsku proceduru zahvaljujući podršci opozicionih poslaničkih klubova, te vladajuće Bošnjačke stranke.

MANS je prethodne sedmice svim poslaničkim klubovima dostavio prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana koje tretiraju područje ulcinjske solane i podrazumijevaju vraćanje područja ulcinjske Solane pod poseban režim zaštite kao spomenika prirode i zadržavanje postojeće namjene zemljišta.

Inicijativa MANS-a ima za cilj da obezbijedi očuvanje javnog interesa koji nije bio adekvatno zaštićen u postupku privatizacije ulcinjske fabrike soli, kada je oko 15 miliona kvadrata zemljišta prodato kao industrijsko, a ne građevinsko zemljište kako ga sada pokušava prodati Eurofond i Veselin Barović.

U prijedlogu koji su u ime svojih poslaničkih klubova podržali Branko Radulović, Genci Nimanbegu, Kemal Purišić, Mehmet Bardhi, Neven Gošović i Radojica Živković, ukazuje se da je područje ulcinjske solane istovremeno prepoznato kao razvojni resurs u smislu eksploatacije soli, ali i kao moguća lokacija za turističku gradnju. Ovakvo, dvojako poimanje konačne namjene ovog prostora ostavlja ogroman prostor za kreativno tumačenje prilikom izrade planova nižeg reda, u ovom slučaju Prostorno-urbanističkog plana opštine Ulcinj koji je već u postupku izrade, zbog čega je MANS i zatražio da se ovaj predlog razmatra po hitnom postupku.

Imajući u vidu značaj Ulcinjske solane za ekonomski razvoj lokalne zajednice, ali i cjelokupne ulcinjske regije, kao i značaja ulcinjsih solila za biljni i životinjski svijet, smatrali smo da je potrebno usaglasiti tekst Prostornog plana Crne Gore na način što će se zadržati postojeća namjena zemljišta i njegovo korišćenje u skladu sa principima održivog razvoja.

Iako je bila očekivana, ipak je zabrinjavajuća nezainteresovanost poslaničkih klubova DPS-a i SDP-a za inicijativu kojom se želi zaštiti interes građana Crne Gore. MANS je 2008. godine prilikom usvajanja Prostornog plana ukazivao na opasnost da parlament postane servis građevinskih i drugih lobija, što se nažalost pokazalo kao realna opasnost. Uprkos tome, pozivamo poslanike DPS-a i SDP-a da ovaj predlog prepoznaju kao priliku da isprave ono što je Solani urađeno 2008. godine

MANS će odmah nakon novogodišnjih praznika zatražiti zakazivanje vanredne sjednice parlamenta na kojoj bi se razmatrale predložene izmjene i dopune Prostornog plana.

Dejan Milovac
Direktor programa za urbanizam

Komentari su isključeni.