Odbor za antikorupciju da hitno razmotri predstavku radnika Montevar Metalca

0

MANS poziva Odbor za antikorupciju Skupštine Crne Gore da hitno razmotri predstavku koju su ovom radnom tijelu predali radnici Montavar Metalca uz našu podršku, prije više od nedelju dana, a čije bi procesuiranje moglo da pomogne radnicima ove kompanije da konačno ostvare svoja prava.

Predstavkom Odboru traženo kontrolno saslušanje potrpedsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem, Vujice Lazovića, ministra ekonomije, Vladimira Kavarića i predjednika Komisije za kontrolu državne pomoći, Mitra Bajčete koji su svojim činjenjem, odnosno nečinjenjem doveli u ovakvu situaciju kompaniju Metalac i radnike ove kompanije, uključujući i propuste prilikom kontrolisanja potrošnje sredstava dodijeljene državne pomoći.

Ipak, ključni zahtjev sadržan u prestavci koja je podnijeta još 25. septembra bio je da Odbor za antikorupciju sasluša v.d. Vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića kako bi se utvrdilo dokle se stiglo sa istragom u ovom predmetu, gdje je nestao novac iz pokretanje proizvodnje u Montavar Metalcu i ko je za to odgovoran.

Prema navodima radnika Metalca, policija je još prije više mjeseci počela da se bavi problemima u ovoj fabrici. Čak je i sama Skupština, kroz Odbor za zdravstvo rad i socijalno staranje sredinom septembra zaključila da državno tužilaštvo mora da preduzme aktivnosti kako bi se utvrdila odgovornost za situaciju nastalu u Metalcu. Ipak, do danas nema nikakvih informacija o tome što su konkretno ove institucije utvrdile.

Zbog činjenice da od tužilaštva i policije još uvijek nema bilo kakve povratne informacije o tome što je utvđeno u slučaju fabrike Montavar Metalac, dok sa druge strane obespravljeni radnici ovog preduzeća više dana štrajkuju glađu zbog čega su im ugroženi životi, smatramo da ne postoji bilo kakav prostor za odugovlačenje i da Odbor za antikorupciju mora hitno zakazati sjednicu ovim povodom.

Posebno je bitno naglasiti da u istrazi policije i pravosudnih organa može biti ključ rješenja problema radnika Metalca, jer ukoliko je neko nezakonito uzeo novac koji je pripadao ovoj fabrici i njenim radnicima, ta sredstva se kroz hitnu i efikasnu istragu i sudski postupak mogu oduzeti i iskoristiti za namirivanje svih potraživanja koja imaju radnici Metalca. Ipak, očigledno je da se iz nekog razloga takav postupak opstruira i da kod tužilaštva i policije ne postoji volja da on na adekvatan način sprovede, zbog čega je aktivno učešće Odbora za antikorupciju u rješavanju ovog problema neophodan.

Zbog toga još jednom pozivamo Odbor za antikorupciju da već danas zakaže sjednicu posvećenu problemima radnika Metalca, da sasluša rukovodioce tužilaštva i policije i da obezbijedi hitno sprovođenje istrage kako bi se utvrdio obim malverzacija u ovom preduzeću i odgovornost za te malverzacije, te kako bi se ta sredstva kroz sudski postupak oduzela i iskoristila za namirivanje potraživanja radnika.

Vuk Maraš
Direktor Monitoring Programa

Komentari su isključeni.