Odgovor njemačkog ministarstva inostranih poslova povodom kampanje protiv Vanje Ćalović

0

Uvažena gospođo Miler,

mnogo Vam hvala što ste pisali gospodinu Kothausu i ukazali mu na kampanju jednog tabloida protiv gospođe Ćalović, izvršne direktorke NVO MANS u Crnoj Gori. Ova dešavanja su ovdje poznata. Ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori, Gudrun Štajnaker, nedvosmisleno je osudila u jednom intervjuu 30.10. i time dala do znanja da Vlada Savezne Republike Njemačke- uz dužno poštovanje slobodi štampe- ne odobrava takvu kampanju.

Pomenuta kampanja je naišla i na veliku osudu političke javnosti u Crnoj Gori. Predsjednik Skupštine Krivokapić, poslanici vladajuće koalicije i opozicije, kao i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava jasno su osudili kampanju. Crnogorsko sudstvo je kasnije sudskom odlukom zabranilo dato izdanje novina.

Vlada Savezne Republike Njemačke se, u okviru pregovora o ulasku Crne Gore u Evropsku uniju, zalaže za jačanje tamošnjeg civilnog drustva. Ovo važi i za teme za koje se MANS zalaže: poboljšanje izbornih standarda, depolitizaciju javne uprave i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Sve ove teme dio su takozvanog poglavlja o pravosuđu i vladavini prava, koje je u fokusu pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

Evropska komisija, odabrana od strane država članica, aktivno prati Crnu Goru u implementaciji reformi, kako bi u svim ovim pitanjima dostigla evropske standarde. Ovo uključuje i promovisanje slobode mišljenja i medija, u sta ubrajamo i podizanje etičkih standarda u medijima.

S poštovanjem,

Kristijana Markert
Generalni konzul
Šefica odjeljenja za proširenje EU

Komentari su isključeni.