Partije moraju davati podatke o finansijama

0

Svaka politička partija koji se finansira od novca građana ima obavezu da poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama i objavi finansijsku dokumentaciju. Odluka neke partije o nesaradnji ne može da suspenduje Zakon, niti da spriječi MANS da se bavi svojim poslom i analizira troškove izbornih kampanja.

Zbog toga i NOVA, koja upravlja finansijama DF-a, kao i svaka druga parlamentarna partija, ima zakonsku obavezu da objavi podatke o tome kako troši stotine hiljada eura građana koje dobija iz budžeta.

Umjesto da sama objavi informacije o svojim finansijama, od novembra 2016. godine NOVA je uporno kršila zakon i odbijala da objavi dokumentaciju. Posto smo ih, kao i sve druge partije, informisali da ćemo objaviti istraživanje, ta partija nam je nakon isteka svih rokova za dostavu podataka, konacno poslala dio dokumentacije koju smo od nje trazili 18 mjeseci.

Mi smo sve podatke odmah objavili na nasem sajtu da bi građani mogli da znaju kako svi politički subjekti finansiraju izborne kampanje.

Ukoliko nemaju sta da kriju, u interesu je svake partije da pokaže građanima na koji način troše njihov novac.. Čelnici NOVE su i sami zbog takvih stvari prozivali svoje političke protivnike, ali kada je riječ o njihovim finansijama imaju druge aršine.

Pogotovo je očigledno da NOVA vrlo selektivno objavljuje finansijsku dokumentaciju, pa i dalje krije podatke o potrošnji 237 hiljada eura.

Njihove prizemne i nervozne izjave pokazuju da se plaše javnog objavljivanja svojih finansija. Nas to ne čudi, jer se na prvi pogled vidi da NOVA nije prijavila sve troškove koje je imala, a da fakture koje je objavila ne zadovoljavaju ni elementarne standarde. Na primjer, prema zvaničnim podacima te partije za Parlamentarne izbore DF nije potrošio ni centa za internet kampanju, iako svi građani znaju da je ona bila nezapamćenog inteziteta.

MANS ce u narednom periodu detaljno istraživati sadržaj dokumentacije koju su nam dostavile sve partije, bez obzira na njihove pritiske i brutalne manipulacije. Mi smo navikli da istražujemo pod pritiskom kriminalaca i korumpiranih političara, pa nas ni ovoga puta niko neće zaustaviti da javnost upoznamo sa svim kršenjima zakona koje uspijemo da otkrijemo.

Danilo Kalezić
Koordinator Parlamentarnog programa

Komentari su isključeni.