Finansiranje izbornih kampanja

0

MANS pozdravlja napore pojedinih političkih partija da 18 mjeseci nakon održavanja Parlamentarnih izbora konačno objave svoje finansije i dopune dokumentaciju koju smo im uporno tražili još od oktobra 2016. godine.

Obavještavamo javnost da su, nakon srijede 28. marta, kada je izvještaj zaključen, dvije partije dostavile dodatnu dokumentaciju.

Konkretno, Demokratska Crna Gora je dostavila dodatne podatke i računima  pokrila 100 % prijavljenih troškova.

Dio dokumentacije naknadno je dostavila i Nova srpska demokratija, koja je time opravdala 74% od ukupno prijavljenih rashoda.

Iznenađeni smo reakcijom predstavnika Nove srpske demokratije, koja umjesto objavljivanja svih dokumenata o svojim finansijama, prizemno napada MANS zato što traži da svi politički subjekti objave podatke o prihodima i troškovima izborne kampanje.

Ova tema odavno izaziva brojne kontroverze u javnosti, pa je bilo za očekivati da NOVA i sama objavi dokumentaciju o svojim finansijama.

Pošto u toj partiji tvrde da su njihove finansije u skladu sa zakonom, ne vidimo ni jedan razlog zašto ne bi objavili nedostajuće račune za troškove u iznosu od 237 hiljada eura.

Istovremeno pozivamo i sve druge političke partije da opravdaju troškove za protekle izbore, a predsjedničke kandidate da objave podatke o svojim finansijama.

Kompletna finansijska dokumentacija koju su nam dostavile sve političke partije je objavljena na sajtu MANS-a www.mans.co.me.

Komentari su isključeni.