Pismo Transaprency internationala poslato ministru inostranih poslova Velike Britanije Davidu Llidingtonu povodom medijskih napada na Vanju Ćalović

0

Poštovani gosp. LIidington,

Obraćam vam se u ime Transparency International-a (TI) kako bih izrazio duboku zabrinutost zbog kampanje zastrašivanja koja je pokrenuta uz očigledno saučesništvo vlasti protiv MANS-a, partnerske organizacija Transparency Internationala u Crnoj Gori, a posebno protiv Vanje Ćalović, izvršne direktorice MANS-a.

Očigledno je da se ova kampanja podudara za objavljivanjem konačnog izvještaja MANS-a o neregularnostima tokom majskih izbora i nedavno objavljenog istraživanja u kojemu se naglašavaju zabrinavajuće veze između organizovanog kriminala, vladinih institucija i komercijalnih banaka u Crnoj Gori.

Najnovija javna klevetnička kampanja je odvratni i lični napad zastrašivanja u čijoj osnovi leže prijetnje ličnoj bezbjednosti i predstavlja jasan pokušaj da se ućutka ne samo MANS već i svako u zemlji ko ima hrabrosti da ukaže na one vrste zloupotreba koje su prikazane u MANS-ovom istraživanju i izvještaju.

Poslednje epizode u ovoj kampanji predstvljaju obnovljeni pokušaj da se podrije kredibilitet gospođice Ćalović, koz isfabrikovane video snimke i sudski postupak. Štaviše, priroda ove klevetničke kampanje govori o posebno podmuklom  naporu da se ućutka i zastraši istaknuta aktivistkinja civilnog društva.

Transparency International je u više prilika kontaktirao crnogorsku Vladu, tražeći da akterima civilnog drušva bude dozvoljeno da rade bez straha i uznemiravanja. Ipak, zastrašivanje je još i pojačano napadima iz 2014. godine koji jasno oduzimaju gospođici Ćalović osnovno pravo na ljudsko dostojanstvo, a to pravo se formalno štiti članom 28 crnogorskog Ustava.

Transparency International u potpunosti podržava značajni posao svog partnera u Crnoj Gori. Kao što možete i očekivati, osuđujemo poslednju kampanju zastrašivanja usmjerenu na Vanju Ćalovič, a istovremeno se nadamo da će to isto uraditi i Vlada Velike Britanije.

Obraćam vam se kako bih formalno zatražio da preduzmete odlučne korake i u ime Velike Britanije podsjetite Vladu Crne Gore da je slobodan prostor za civilno društvo ključni element za buduću državu članicu Evropske Unije.

iMoje kolege i ja ćemo sa zadovojstvom detaljno obavijesti vaše zvaničnike o ovome.

S poštovanjem,

Robert Barington
Izvršni direktor

Pismo (PDF) ovdje

Komentari su isključeni.