Podsticaja razvoja lokalnog biznisa ili ostvarivanje političkog uticaja

0

0Gradonačelnik Mojkovca Dejan Medojević u oktobru prošle godine donio je nezakonitu odluku kojom je preduzeća u toj opštini oslobodio plaćanja dijela naknade za korišćenje komercijalnih objekata, što se može dovesti u vezu sa periodom održavanja lokalnih izbora u tom gradu i ostvarivanjem političkog uticaja u korist Demokratske partije socijalista, pokazuju najnoviji podaci Istraživačkog centra MANS-a.

Lokalni izbori u Mojkovcu održani su 16. novembra 2013. godine, a Medojević je u udarno vrijeme predizborne kampanje, odnosno 11. oktobra donio spornu odluku kojom su trgovačke, ugostiteljske i zanatske firme oslobođene plaćanja naknade za korišćenje komercijalnih objekata u iznosu od 30 odsto od utvrđene godišnje naknade. Istovremeno, firme koje se bave proizvodnom djelatnošću oslobođene su naknade u rasponu od 30 do 50 odsto.

U obrazloženju za donošenje ovakve odluke, Medojević je naveo da se oslobađanje vrši zbog podsticaja razvoja lokalnog biznisa u uslovima ekonomske krize, jer privredna društva na koje se odluka odnosi zapošljavaju najveći broj zaposlenih u Opštini Mojkovac, kao i potrebu za stvaranjem novih radnih mjesta.

Medojević se pozvao na član 58 Zakona o lokalnoj samoupravi, koji propisuje da predsjednik opštine privremeno donosi akte iz nadležnosti skupštine, ukoliko ona nije u mogućnosti da se sastane ili je iz drugih razloga onemogućen njen rad, a njihovim nedonošenjem bi se ugrozio život građana ili imovina veće vrijednosti.

Očigledno da je ova zakonska mogućnost Medojeviću samo formalno poslužila da u predizbornom periodu donese odluku na štetu budžeta Opštine Mojkovac, a zarad izborne koristi Demokratske partije socijalista. Tim prije, što je više nego jasno da se lokalna skupština nije sastajala zbog izbora, kao i da nije postojala nikakva opasnost po živote građana ili imovinu veće vrijednosti.

Pored toga, Istraživački centar MANS-a utvrdio je i da je Opština Mojkovac najviše jednokratnih pomoći isplatila u izbornim periodima, pa postoji osnovana sumnja da je „tajming“ tempiran radi ostvarivanja političkog uticaja na terenu.

Tako je u prošloj godini za jednokratne pomoći isplaćeno oko 18,5 hiljada eura, a najveće isplate bile su upravo u izbornim mjesecima, odnosno uoči predsjedničkih izbora prošle godine isplaćeno je oko sedam hiljada eura, dok je septembru i oktobru, udarnim mjesecima za lokalne izbore u Mojkovcu, po osnovu socijale podijeljeno oko 3,8 hiljada eura, što znači da je u izbornim mjesecima isplaćeno gotovo dvije trećine ukupnih sredstava.

Zbog grubog kršenja Zakona o lokalnoj samoupravi i teške zloupotrebe službene dužnosti, MANS je Vrhovnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Mojkovca Dejana Medojevića.

Vlada Crne Gore preusmjerila 115 hiljada eura

Prema podacima Istraživačkog centra MANS-a, od trenutka raspisivanja lokalnih izbora i neposredno nakon njihovog završetka, Vlada Crne Gore je preusmjerila Opštini Mojkovac oko 100 hiljada eura, od ukupno 115 hiljada eura koliko je preusmjereno za čitavu 2013. godinu.

Tako je prva uplata po osnovu transfera od Vlade bila u aprilu, u iznosu od pet hiljada eura, a naredna u avgustu kada je Opštini Mojkovac uplaćeno 10 hiljada eura. U septembru je Vlada preusmjerila novih 10 hiljada eura, oktobru nešto preko sedam hiljada, novembru 13 hiljada i decembru 70 hiljada eura.

Ovo istraživanje urađeno je uz podršku Evropske unije i Ministarstva inostranih poslova Švajcarske. Sadržaj istraživanja predstavlja mišljenje MANS-a i ne odražava stavove donatora.

Komentari su isključeni.