Policija nezakonito hapsila, direktor policije slagao

0

Direktor Uprave policije, Slavko Stojanović je već na početku svoje karijere uspio da se dokaže svojim pretpostavljenima kao “čovjek od povjerenja” koji će bez obzira na sve čvrsto stajati na braniku njihovih privatnih interesa. Prvo je hapsio one koji ukazuju na pljačku države i građana i najavio da će policija i u svakom narednom slučaju isto postupiti, da bi se juče nakon nove akcije MANS-a povodom PDV-a pokazalo da direktor policije i laže.

Naime, nakon jučerašnje akcije ispred Skupštine kojom smo obiležili početak naplate većeg PDV-a i još jednom na simboličan način iskazali svoj stav prema onima koji su zaslužni za to što građani Crne Gore plaćaju dugove tajkunima, izostala je bilo kakva akcija policije, uprkos “čvrstom obećanju” Stojanovića da će nas opet uhapsiti ako budemo prosipali nešto ispred parlamenta.

Izostanak reakcije policije, iako je performans bilo skoro identičan onome zbog koje smo prvobitno bili uhapšeni, pokazuje da je policija u prvom slučaju daleko prekoračila svoja ovlašćenja kada je nakon privođenja satima pokušavala da nađe osnov i opravdanje za svoju ishitrenu i potpuno nezakonitu reakciju. Ovo pokazuje i to da hapšenje nije imalo za cilj da se očuva navodno “ugrožena državna imovina”, već samo i isključivo da se zaposlenima u MANS-u brutalno prekrše osnovna ljudska prava, ali i obeshrabre svi oni koji otvoreno pričaju o gorućim problemima u zemlji.

S tim u vezi, očekujemo da će Savjet za građansku kontrolu policije u najkraćem roku donijeti zaključak da je policija prekoračila svoja ovlašćenja i po ko zna koji put prema zaposlenima u MANS-u nezakonito postupala. Takođe očekujemo da će Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije MUP-a Crne Gore identifikovati i pozvati na odgovornost sve one koji su učestvovali u donošetnju odluke da službenici Uprave policije prekorače svoja ovlašćenja i uhapse zaposlene u MANS-u.

Ipak, za razliku od Uprave policije, juče nije izostala reakcije Komunalne policije Glavnog grada Podgorice čiji službenici su nekoliko sati nakon završetka javne akcije ispred parlamenta, MANS-u dostavili rješenje sa nalogom da stanje ispred zgrade parlamenta dovedemo u prvobitno stanje, onakvo kakvo je bilo prije početka akcije.

U rješenju Komunalne policije se između ostalog navodi i da su zaposleni u MANS-u sprovodili “aktivnosti kojima su narušavali ugled i ličnost premijera i  predsjednika Skupštine”. Zaštita lika i djela, a naročito ugleda državnih funkcionera je, barem nama, do sada nepoznata obaveza Komunalne policije, iako su je službenici ovim rješenjem koje je izdato MANS-u, prepoznali i prihvatili kao svoju.

Ipak, iako je vodenu boju moguće sprati sa trotoara, sumnjamo da je, uprkos rješenju Komunalne policije, ikako moguće ugled i ličnost premijera i predsjednika Skupštine dovesti “u prvobitno stanje”.

Naravno, MANS će uprkos pokušajima zastrašivanja, ali i otvorenom kršenju naših osnovnih prava, hapšenju i kažnjavanju, nastaviti da ukazuje na ključne probleme u društvu, stvari naziva pravim imenom i traži odgovornost za brutalnu pljačku Crne Gore i njenih građana.

Komentari su isključeni.