Krivična prijava zbog izdavanja garancija za KAP

0

Zbog nezakonitog izdavanja državnih garancija za kredite Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) koje je već počelo da proizvodi štetne posljedice po budžet Crne Gore, MANS je danas Vrhovnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv više Vladinih funkcionera, uključujući sadašnjeg i bivšeg premijera Mila Đukanovića i Igora Lukšića.

Prijavom su obuhvaćeni i predsjednik Komisije za kontrolu državne pomoći Mitar Bajčeta, bivši ministar ekonomije Branko Vujović, nekadašnji direktor Fonda penzijsko invalidskog osiguranja i aktuelni ministar finansija Radoje Žugić, bivši direktor Zavoda za zapošljavanje Zoran Jelić i službenik Fonda za razvoj Branislav Janković.

Oni se sumnjiče da su, teškom zloupotrebom službenog položaja u produženom trajanju, donijeli niz štetnih odluka koje su rezultirale izdavanjem državnih garancija za kredite KAP-a u ukupnom iznosu od 131,6 miliona eura. Aktiviranjem ovih garancija nastupa šteta za državni budžet, što je samo dio onoga što će iz džepova građana biti isplaćeno kako bi se namirili dugovi koje su vlasnici KAP-a napravili.

Kada se ima u vidu da u ovu sumu nijesu uračunate kamate i troškovi odobrenih garancija, onda je jasno da su razmjere Vladine pogubne politike prema KAP-u neuporedivo veće i danas je svima postalo jasno da je ugrožen finansijski sistem države zbog poslova Đukanovića sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom.

Podsjećamo da je Đukanovićeva Vlada prvu štetnu odluku donijela još 2005. godine kada je, tada najznačajnija kompanija u zemlji, prodata firmi registrovanoj u off shore zoni na Kipru, sa kapitalom od banalnih 1,7 hiljada eura, o čemu je domaća javnost saznala godinama kasnije.

Iza te firme stoji niz Deripaskinih kompanija sakrivenih na off shore destinacijama na Džersiju i Britanskim Djevičanskim Ostrvima, što suštinski znači da Vlada već na startu nije zaštitila javni interes, jer se u slučaju spora sa novim vlasnicima mogla naplatiti samo vrijednošću kapitala kiparske firme, koji je 1,7 hiljada eura.

Đukanović i njegova Vlada su i u narednim godinama dobro znali da Rusi od prerade aluminijuma iznose profit iz zemlje, da ne ulažu u modernizaciju fabrike, falsifikuju finansijske izvještaje i lažno prikazaju loše poslovne rezultate, kako bi obezbijedili nastavak subvencija za struju i prepolovili broj radnika.

Uprkos svemu tome, Vlada je sa ruskim vlasnicima 2009. godine, potpuno nezakonito i protivno zdravoj ekonomskoj logici, zaključila Ugovor o poravnanju kojim je Rusima odobrila 300 miliona eura državne pomoći, od čega se 131,6 miliona odnosilo na državne garancije za kredite KAP-a.

Ni do danas nije poznato za šta su korištene pozajmice i gdje je završio taj novac, koji je ruski vlasnik pozajmljivao od majki kompanija, dok je i sam izvještaj Državne revizorske institucije pokazao da izdate državne garancije nijesu bile pokrivene kontragarancijama.

Na kraju, izdavanje garancija i stotine miliona eura državne pomoći jednom ruskom tajkunu, predstavlja ogoljenu izdaju državnih interesa, koja bi u svakom razvijenom društvu dovela ne samo do krivične, već i političke odgovornosti.

MANS traži da Vrhovno državno tužilaštvo pokrene hitnu istragu zbog niza teških zloupotreba Vladinih zvaničnika u „strateškom partnerstvu“ sa Rusima, zbog kojih su danas, nakon aktiviranja državnih garancija, ugrožene isplate plata, penzija, socijalnih davanja, ali i zbog kojih je građanima Crne Gore uveden čitav niz novih poreskih nameta, uključujući i nedavno povećanje stope poreza na dodatnu vrijednost.

MANS

Komentari su isključeni.