“Porez za KAP” prošao na Odboru za ekonomiju uz podršku SDP-a

0

Vladin plan da građanima Crne Gore uvede “porez na KAP” je danas za jedan korak bliži ostvarenju zahvaljujući odluci skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet kojim je predsjedavao poslanik SNP-a, Aleksandar Damjanović.

MANS je prehtodnih sedmica u javnost iznio čitav niz argumenata protiv uvođenja novog nameta građanima, ukazao na brojna alernativna rješenja, ali i upozorio na činjenicu da se poreska politika ne sprovodi prema svima jednako, odnosno da u Crnoj Gori postoje povlašćene kompanije i pojedinci bliski Vladi i premijeru.

Sve to nije bilo dovoljno “opozicionom” poslaniku i predsjedniku tog Odbora, Aleksandru Damjanoviću da prihvati naš zahtjev za učešće na sjednici Odbora kako bi članove Odbora upoznali sa konkretnim argumentima protiv uvođenja takozvanog “poreza za KAP”, iako mu je poziv uručen na vrijeme i u skladu sa procedurom.

Ipak, iako se radi o “opozicionaru” Damjanoviću, očekivali smo da će se izdići iznad ličnog animoziteta koji osjeća prema MANS-u kao organizaciji koja je otvoreno kritikovala njegove veze sa porodicom premijera Đukanovića i njegove postupke na koje je uticala priroda odnosa koji ima prije svega sa Acom Đukanovićem i Prvom Bankom.

Smatrali smo da će “Prvi Poslanik Crne Gore” ipak biti svjestan važnosti teme koja se nalazi na dnevnom redu njegovog Odbora, te da će i njemu, kao i ostalim pravim opozicionarima, biti interes da se o pitanju uvođenja poreza kako bi se isplatio ruski tajkun, povede otvorena i na dokazima zasnovana rasprava.

Nažalost, to ni ovoga puta nije bio slučaj kada je u pitanju “Prvi Poslanik” Damjanović, koji je i ranije otvoreno pokazivao lojalnost poslovima porodice Đukanović, bilo da se radi Acu Đukanoviću i Prvoj Banci, ili o Milu Đukanoviću i Vladi Crne Gore, gdje je upravo on bio najglasniji zagovornik da se Vladi još jednom ukaže povjerenje po pitanju rješavanja pitanja KAP-a putem, sada već čuvenih, zaključaka SNP-a.

Pored SDP ministara u Vladi, odluka o “porezu za KAP” je danas dobila podršku i od poslanika te partije, uprkos njihovo, sada je to već svima jasno, ispraznom i tobožnjem zalaganju za javni interes i socijalnu pravu kada je u pitanju rješavanje statusa KAP-a.

Naime, ne tako davno, poslanik SDP-a Damir Šehović koji je ujedno i član ovog Odbora, je bio izrazito protiv plana Vlade Crne Gore da se ruski tajkun isprati iz KAP-a sa vrećom punom našeg novca, a upravo je to i ključni razlog za povećanje PDV-a. Takav scenario je potvrdio i sam premijer Đukanović odbijajući svaku varijatnu da se Rusi iz KAP-a isprate bez odgovarajuće nadokanade koju treba da plate građani.

Šehović je potpuno svjestan da se veća stopa PDV-a uvodi kako bi se generisao novi priliv u budžet koji neće poslužiti sa uspostavljanje fiskalne stabilnosti i stabilizaciju same ekonomije, već prije svega i isključivo za potrebe daljeg vještačkog održavanja u životu KAP-a.

“Uzećemo bogatima da bi dali siromašnima” bila je doskoro zvučna parola kojom je Šehović opisivao planove svoje partije. Nakon ovakvog glasanja za uvođenje “poreza za KAP”, i ko zna kojeg po redu dodvoravanja DPS-u, sasvim je očigledno da se radi o običnom političkom pamfletu i da osim ličnih interesa i fotelja, funkcioneri SDP-a nemaju druge i preče brige.

Opstanak u vlasti i zagrljaju DPS-a je još jednom stavljen ispred interesa građana, ovog puta ispred intresa najsiromašnijih u Crnoj Gori, ali i onih koji će to tek postati sa novim nametima koje zajednički pakuju DPS i SDP.

Ista je situacija i sa predstavnicma Bošnjačke stranke u ovom Odboru koji su takođe glasali za uvođenje “poreza za KAP”. Ovim putem pozivamo poslanike ove partije da svojim glasačima i radnicima, prije svega onima u Rožaju, ali i drugim gradovima na sjeveru, objasne kako će to plaćanje poreza za KAP pomoći da se ponovo otvore njihove uništene fabrike i koliko će novca od povećanog PDV-a otići na popravljanje statusa radničke klase na sjeveru i uopšte razvoj tog dijela Crne Gore.

To su odgovori koje očekuju radnici ne samo fabrika iz Rožaja, već i radnici drugih fabrika koji ovih dana Skupštini i Vladi uporno postavljaju pitanje, zašto je ruski tajkun u KAP-u važniji od njih i budućnosti njihove djece koja su već sada osuđena na plaćanje cijene loših odluka Vlade i dobrih ugradnji u privatizacije.

To je pitanje na koje treba da daju odgovor svi oni koji u Vladi i Skupštini podržavaju uvođenje “poreza za KAP”, a MANS apsolutno podržava napore radnika da dođu do istine i odgovora na ovo pitanje i pružiće podršku svim onim radnicima koji od Skupštne traže da se njihovi interesi konačno stave ispred interesa ruskog tajkuna Olega Deripaske.

MANS

Komentari su isključeni.