Posebne linije podrške za poljoprivrednike

0

MaslinarstvoU susret ovogodišnjim lokalnim izborima, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je prvi put osmislilo posebne linije podrške za poljoprivrednike koji se bave povrtlarstvom i maslinarstvom u iznosu od 300 hiljada eura, i pored toga što slični programi pomoći gazdinstvima već postoje u okviru Agrobudžeta, pokazuje analiza Istraživačkog centra MANS-a.

Kada se ima u vidu da se povrće najviše proizvodi u Zeti, a maslinarstvom se uglavnom bave u Baru, da upravo ovi poljoprivrednici godinama negoduju što im država nije obezbijedila uslove za normalan rad, te da se u ovim opštinama u maju održavaju izbori, više je nego indikativna namjera Vlade da im baš ove godine pomogne sa dodatnim programima.

Prema zvaničnim podacima, Agrobudžetom za 2014. godinu je po posebnim linijama za povrtlarsku proizvodnju opredijeljeno 200 hiljada eura, a za maslinarsku 100 hiljada, pri čemu gazdinstvo može dobiti najviše tri hiljade eura. Istovremeno, dodatnih 100 hiljada eura namijenjeno je za unapređenje kvaliteta proizvodnje mlijeka.

Ministarstvo je već požurilo sa realizacijom ovih programa, pa su tako u martu objavljeni pozivi poljoprivrednicima da se prijave za dobijanje kako sredstava iz oblasti maslinarstva, tako i za voćarstvo i vinogradarstvo, što je više nego idealan način da se tokom predizborne kampanje na terenu izvrši politički uticaj u korist vladajuće Demokratske partije socijalista.

A da je više nego osnovana sumnja da su programi osmišljeni za izborne potrebe, pokazuje i to što se iz sredstava Agrobudžeta, sa budžetske linije za ratarsku proizvodnju, paralelno izdavaja novac za povrtlarstvo. Takođe, vrlo je zanimljivo da je Ministarstvo u obrazloženju uvođenja posebne podrške povrtlarima navelo potrebu „uzgoja autohtonih i izrazito deficitarnih vrsta povrća, među kojima se ubrajaju paradajz, paprika, kupus i lubenica“.

Kada je riječ o odvojenoj pomoći za maslinare, koja je do sada bila u okviru podrške voćarskoj proizvodnji, Ministarstvo je kao cilj navelo podršku za nabavku opreme kako bi se zasadili novi maslinjaci. Očito je da se Ministarstvo tek sada sjetilo da stimuliše maslinare, kojih je najvećim dijelom u Baru, i koji godišnje prosječno proizvode 500 tona maslinovog ulja i 50 tona maslina.

Istovremeno, kroz mjeru unapređenja kvaliteta sirovog mlijeka, za šta je izdvojeno 100 hiljada eura, Ministarstvo namjerava da pruži podršku stočarima u nabavci opreme, kako bi se riješio problem kvaliteta i kvantiteta mlijeka. U susret tome, Ministarstvo upravo pred nastupajuće majske izbore, krajem aprila objavljuje javni poziv za dodjelu ove vrste podrške. U aprilu je takođe objavljeno još tri javna poziva, prilikom čega se dva odnose na budžetsku liniju – Podrška razvoju sektora morskog ribarstva i akvakulture, dok se treći odnosi na unapređenje kvaliteta proizvoda.

MANS je ranije objavio niz podataka koji pokazuju da je Vlada, u korist DPS-a, zloupotrebljavala državni novac za pomoć poljoprivrednicima zarad izborne podrške toj partiji. Takođe, kada se zna da Ministarstvo poljoprivrede raspolaže velikim novcem za isplate premija farmerima i podršku poljoprivrednoj proizvodnji, ali i sredstvima za izgradnju ruralnih infrastrukturnih objekata,  jasno je da postoji ogroman prostor za izborna potkupljivanja.

I najnovije, posebne mjere podrške poljoprivrednicima nedvosmisleno upućuju na sumnju da su usmjerene ka farmerima u Zeti i maslinarima u Baru, kako bi se na terenu mogle iskoristiti kao vid pritiska i izbornog potkupljivanja u korist vladajuće partije.

Ovo istraživanje je urađeno uz podršku Evropske Unije i Ministarstva inostranih poslova Švajcarske. Sadržaj istraživanja predstavlja mišljenje MANS-a i ne odražava stavove donatora.

Ivanović već obilazio farmere u Zeti

Petar IvanovicDa uoči majskih lokalnih izbora, nadležni u Vladi i Ministarstvu poljoprivrede ne sjede skrštenih ruku, pokazuje činjenica da je ministar Petar Ivanović sredinom februara već obišao poljoprivrednike u Zeti.

Ivanović je tada, u društvu odlazećeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše i predsjednika Gradske opštine Golubovci Dušana Radonjića, posjetio više poljoprivrednih gazdinstava u Zeti, nakon čega je u opštinskoj zgradi Golubovaca razgovarao sa još 30 poljoprivrednika o mjerama iz ovogodišnjeg Agrobudžeta.

Kako su mediji tada prenijeli, Ivanović je sa farmerima u Zeti dogovorio formiranje zajedničke radne grupe koja bi analizirala problem sezonskih viškova, planiranja sadnje i plasmana poljoprivrednih proizvoda.

Očito je da je Ivanović krenuo stopama svog prethodnika Tarzana Miloševića, koji je uoči parlamentarnih izbora 2012. godine ostao zapamćen kao ministar koji je obilazio katune po sjeveru Crne Gore. Rezultat tih posjeta sa poljoprivrednicima bio je dogovor o urgentnoj nabavci stočne hrane, što je Vlada realizovala na nezakonit način, koristeći budžetska sredstva Investiciono-razvojnog fonda.

I MIDAS u igri

Agrobudžet za 2014. godinu iznosi preko 14 miliona eura, dok se dodatnih šest miliona za razvoj poljoprivrede, ruralnog razvoja i ribarstva koristi iz sredstava Svjetske banke.

Naime, Svjetska banka kroz projekat „Institucionalni razvoj i jačanje poljoprivrede Crne Gore“, koji je poznatiji kao MIDAS program, obezbjeđuje kredite za poljoprivredne proizvođače.

Ministar i dalje obećava

I svoju nedavnu posjetu Briselu Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović,  iskoristio je kako bi na domaćem terenu ispromovisao dodatne grantove poljoprivrednicima sa područja Pljevalja i Bijelog Polja, koji će imati mogućnost da apliciraju na poziv za grantove za projekte vrijednosti od hiljadu do osam hiljada eura, dok su za grupe korisnika namijenjeni grantovi u iznosu od čak 35 hiljada eura.

Novi grantovi dostupni crnogorskim proizvođačima, odnose se na kupovinu opreme u cilju unapređenja i inovacije proizvodnje i ponude poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Inače, resorni ministar Ivanović, je jedini ministar koji je javno izjavio da neće poštovati Zakon o finansiranju političkih partija, već da će nastaviti „redovno“ da ispunjava obaveze prema redovnim korisnicima sredstava, između ostalog i isplatu staračkih naknada i premija za mlijeko.

Komentari su isključeni.