DPS se ne odriče onih koji kupuju glasove

0

Kupovina glasovaČinjenica da se dvoje optuženih za izbornu krađu u Pljevljima tokom parlamentarnih izbora ponovo nalaze na listi Demokratske partije socijalista (DPS) za lokalne izbore u tom gradu, najviše govori o tome u kakvom je stanju naše tužilaštvo i koliko je zapravo ono efikasno.

MANS je sredinom aprila 2013. godine nadležnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv tadašnjeg ministra rada i socijalnog staranja, Suada Numanovića i više lica zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i i učestovali u kupovini glasova putem nezakonite distribucije jednokratne socijalne pomoći.

I pored činjenice da je “pljevaljski slučaj” jedini slučaj iz kompletne afere “Snimak” čiji su akteri na neki način procesuirani, nadležno tužilaštvo čak ni u tom slučaju nije našlo za shodno da osao dovede do kraja ni nakon godinu dana istrage, već se takvim licima omogućava da ponovo učestvuju u izbornom procesu.

MANS već duže vrijeme upozorava da je uloga tužilaštva u procesuiranju političke korupcije i izgradnji povjerenja građana u izborni proces, jedna od najvažnijih ali nažalost i dalje se pokazuje da su politički pritisci jači od volje tužioca da se obračuna sa nalogodavcima izborne krađe.

Kada je u pitanju DPS, ovim primjerom oni pokazuju da nastavljaju sa praksom nagrađivanja onih svojih kadrova koji su direktni izvršioci izbornih krađa i da uz činjenicu da uživaju potpuno povjerenje te partije, očigledna nemušta reakcija tužilaštva im omogućava da se i dalje bave kršenjem zakona i propisa ove zemlje.

Na sličan način su ranije nagrađeni i Daliborka Pejović koja je otišla ne funkciju u Montenegroairlines gdje nastavlja sa nezakonitim zapošljavanjem uoči izbora, a slična situacija je i sa Zoranom Vukčevićem kome je povjerena rukovodeća funkcija u Investiciono razvojnom fondu koji distribuira milionske iznose budžetskog novca.  Ovakav DPS kadar je još uvijek na slobodi samo isključivo zahvaljujući pritisku koji ta partija vrši na tužilaštvo koje i dalje radije odlučuje na osnovu partijskih interesa a ne konkretnih dokaza.

U iole uređenim pravnim državama, ozbiljna politička partija bi se ogradila od kadra kakav su pljevaljski “odlikaši” ili akteri audio snimka sa sjednica DPS-a i nastojala da time zaštiti integritet svoga djelovanja i povjrenje birača.

U slučaju DPS-a, ta partija ne pokazuje namjeru da se odrekne “usluga” lica sa potjernica i tajnih snimaka na kojima se planira brutalna krađa, pa ni onih protiv kojih čak i ovakvo tužilaštvo nije moglo da izbjegne podizanje optužnice. Uz gotovo potpuno odsustvo bilo kakve smislene reakcije tužilaštva, ovakvi postupci vladajuće partije djeluju ohrabrujuće za sve one koji su spremni da krše zakone i propise ove zemlje kako bi za DPS pribavili koji glas više.

“Pljevaljska grupa” koja je manipulisala socijalnim statusom najranjivijih kategorija i primorala ih da svoj glas prodaju za novac je i otkrivena na osnovu prijave građana, pa MANS stoga poziva sve građane da nastave da nam prijavljuju slučajeve izborne korupcije kako bi zajedno obezbijedili da predstojeći lokalni izbori fer i slobodni.

MANS

Komentari su isključeni.