Povodom napada na sina Nebojše Medojevića

0

Napad na sina lidera Pokreta za promjene je poruka organizovanog kriminala svima koji se usuđuju da traže uspostavljanje vladavine prava. Danas je to sin opozicionog lidera koga zlostavljaju na ulici, sjutra će to biti neko drugi koji se usudi da digne glas protiv onih koji su zarobili državu. Javne poruke premijera, direktora policije i Vrhovnog državnog tužioca da su oni koji govore o organizovanom kriminalu i korupciji neprijatelji države predstavljaju jasan i nedvosmislen poziv na linč političkih neistomisljenika.

Nije to prvi put da se mafija koristi za obračun sa političkim oponentima, istorija nas uči da su Koza nostra i Kamora opstajale i sticale enormnu ekonomsku moc upravo zahvaljujući spregama sa političkim strukturama i njihovoj podršci. Stiče se utisak da je crnogorska politička elita pored znanja i veza oko uspostavljanja švercerskih kanala, od italijanskih saradnika preuzela i ‘dobru praksu’ ućutkivanja neistomisljenika.

Imajući u vidu na desetine nerasvijetljenih ubistava i napada, iza kojih se sumnja da stoje pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, i očiglednu nemoć policije i tužilastva da tome stane u kraj, ne možemo a da ne zaključimo da je kriminal zarobio državu.

Štaviše, umjesto zaštite i podrške malobrojnima koji se usuđuju da o tome javno progovore, sam vrh sistema očigledno šikanira i poziva na linč.

Slučajevi koji su uslijedili nakon Veljovićevog javnog etiketiranja u intervjuu datom Pobjedi, privodjenje novinara Petra Komnenića i zamjenika izvršnog direktora MANS-a Veselina Bajčete, a sada i napad na sina Nebojše Medojevića, pokazuju da je sistem krenuo u obračun.

O tome svjedoci i jučerasnje saopštenje Uprave policije po hitnom postupku zaključuje da napad na Medojevićevo dijete nije imao političku pozadinu, umjesto da odmah obezbijedi zaštitu njemu i njegovoj porodici i otpočne ozbiljnu istragu.

Takve izjave direktora policije i saopštenja te institucije predstavljaju kompromitaciju države i nemušto priznanje da je organizovani kriminal zastićen i nedodirljiv, a da posljedice mogu da snose samo oni koji se usuđuju da o tome govore.

Vanja Ćalović
Izvršni direktor

Komentari su isključeni.