Barska kompanija “Kalamper”, već tri godine nelegalno gradi na lokaciji Mala Volujica

0

raspored+objekata+-+VISTAPrema informacijama koje je MANS prikupio do sada, barska kompanija „KALAMPER“ DOO vlasništvo Emina Kalamperovića, rođenog brata bivšeg Ministra unutrašnjih poslova Jusufa Kalamperovića, već više od tri godine, na lokaciji Mala Volujica između Bara i Ulcinja, nelegalno gradi luksuzni apartmanski kompleks „Vista“. Za svo to vrijeme, nadležne inspekcije Ministarstva uređenja prostora i Opštine Bar su tolerisale nelegalnu gradnju Kalamperoviću ne naplativši mu ni jedan euro kazne zbog nelegalne gradnje.

Kompleks „Vista“ čine 11 luksuznih stambenih vila i četiri stambene zgrade sa 60 stanova za tržište, ukupne bruto površine od preko 10.000 m2, čiji su investitori Emin Kalamperović i izvjesni Ajdar Šabović. Do sada je na lokaciji sagrađeno osam stambenih vila i dvije zgrade, a izvode se pripremni radovi za izgradnju preostalih objekata.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao MANS, vile se nude po cijeni od 650-750.000 EURa, dok se stanovi u zgradama nude po cijeni od 1500-1800 Eura po kvadratu, što ukupnu investiciju čini vrijednom nešto preko 15 miliona Eura.

Vista+-+unutar+kompleksaMANS je u aprilu ove godine nadležnoj inspekciji za zaštitu prostora Ministarstva uređenja prostora podnio sedam inicijativa za pokretanje inspekcijskog nadzora nad objektima Kalamperovića. Inspekcija je nakon izvršene kontrole konstatovala da Emin Kalamperović posjeduje građevinsku dozvolu samo za jednu vilu, dok se radovi na ostalim objektima izvode bez građevinskih dozvola. U zapisniku koji je sačinila  inspekcija se konstatuje da je izdavanje građevinskih dozvola za ostale objekte u toku.

Uvidom u evidenciju barskog Sekretarijata za uređenje prostora, MANS je utvrdio da je Emin Kalamperović predao zahtijev za izdavanje građevinske dozvole za samo jedan objekat, a da za ostalih 10 vila i četiri stambene zgrade do sada nije predavao zahtijev.

Uprkos tome, inspekcija zaštite prostora nije preduzela sve radnje koje joj stoje na raspolaganju, niti je prema onome što se može vidjeti u zapisniku, na bilo koji način kaznila Kalamperovića zbog nelegalne gradnje.

Prema informacijama sa kojima raspolaže MANS, ovo nije prvi put da je inspekcija tolerisala nelegalnu gradnju Kalamperovića na toj lokaciji. Zapisnici građevinske inspekcije Opštine Bar od jula 2008. godine, potvrđuju da Emin Kalamperović očito uživa neku vrstu „privilegovanog statusa“ kada je u pitanju inspekcijski nadzor.

Naime, opštinska građevinska je sredinom jula 2008. godine po prvi put obišla gradilište kompleksa „Vista“ kada je na više objekata konstatovano izvođenje radova bez građevinske dozvole. Emin Kalamperović je tada izjavio da je u toku izrada plana i da očekuje građevinsku dozvolu, a barska inspekcija je tada zabranila dalje izvođenje radova.

Vista+VileNovim inspekcijskim pregledom od 30 jula 2008. godine je konstatovano da je Kalamperović ipak nastavio da nelegalno gradi objekte. Emin Kalamperović je tada izjavio da je urađena lokalna studija lokacije, te da čeka sljedeću Skupštinu na kojoj će ista biti usvojena. Opštinska građevinska inspekcija je tom prilikom zapečatila gradilište i zabranila dalje izvođenje radova. Bez obzira na to, Kalamperović je očigledno uklonio službeni pečat i nastavio sa radovima koji se i danas izvode.

Predlog plana za lokaciju Mala Volujica na kojoj je Kalamperović izvodio radove je urađen tek pola godine kasnije, u decembru 2008. godine i to na način kojim je u potpunosti legalizovano sve ono što je Kalamperović do tada sagradio. Očigledno je da je Kalamperović bio više nego siguran da će studija prvo biti urađena a zatim i usvojena u lokalnom parlamentu Bara.

Podsjećanja radi, inicijator donošenja planske dokumentacije kojom je legalizovana nelegalna gradnja Emina Kalamperovića je bio predsjednik Opštine Bar, Žarko Pavićević. U nadležnosti Pavićevića je do septembra 2009. godine bila i građevinska inspekcija, ali uprkos tome, Kalamperović je uspio da nesmetano nastavi nelegalnu gradnju svojih objekata.

Ovdje se postavlja pitanje koji interes je imao Žarko Pavićević da Kalamperoviću prvo „oprosti“ nelegalnu gradnju i da ne reaguje čak ni kada je skinut službeni pečat i nastavljena gradnja, ta da nakon toga nelegalne objekte Kalamperovića uklopi kroz usvajanje planske dokumentacije.

Zgrada+VistaSve informacije sa kojima MANS rapolaže, upućuju na sumnju da je proces planiranja i uređenja prostora u Opštini Bar ozbiljno opterećen kršenjem zakona, zloupotrebom službenog položaja, političkim uticajem na donosioce odluka, rođačkim vezama i na kraju korupcijom, što je dodatno podstaknuto apsolutnom pasivnošću državne tužilačke organizacije koja još uvijek nije sposobna da svoj posao radi oslobođena političkog uticaja.

MANS je ranije Vrhovnom državnom tužiocu podnio krivičnu prijavu protiv Žarka Pavićevića zbog sumnje da je u procesu izrade i usvajanja planske dokumentacije u Opštini Bar zloupotrijebio službeni položaj kako bi sebi i trećim licima omogućio nezakonito sticanje koristi, koja će biti proširena najnovijim podacima o slučaju Kalamaperović koje smo danas prezentovali javnosti.

“Kalamper” – inspekcijski nadzor (PDF) >>>

Dejan Milovac
Direktor programa za urbanizam

Komentari su isključeni.