Predsjednički izbori 2023: Sumnjive donacije obilježile i ovaj izborni ciklus

0

·       Iako to zakon izričito zabranjuje, kampanju predsjedničkog kandidata Andrije Mandića podržale su dvije nevladine organizacije sa 40 hiljada eura;

·       Jedan od donatora kampanje izabranog predsjednika Jakova Milatovića dobijao je poslove od države u prethodnom periodu, čime ta donacija predstavlja kršenje propisa o finansiranju izbornih kampanja;

·      Predsjedničku kampanju kandidata DPS-a, Mila Đukanovića, ponovo su finansirali pojedinci koji su u prethodnom periodu dobijali socijalnu pomoć, što je dio šeme za ubacivanje novca nepoznatog porijekla u izborni proces koju je MANS otkrio tokom prethodnih izbornih ciklusa.

Analiza podataka o donacijama koje su tokom prethodne predsjedničke kampanje primili kandidati, otkrila je brojne sumnje u kršenje Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, ali nastavak pasivnog odnosa koji Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) ima prema nadzoru nad sprovođenjem ovog zakona.

Ipak, Mandić je od nevladinih organizacija „Društvo za ravnopravnost i toleranciju“ i „Društvo za unaprijeđenje političke, kulturne i privredno-ekonomske saradnje Crne Gore, Republike Srbije i Republike Srpske“ dobio dvije donacije u novcu od po 20.000 eura. Ova vrsta donacija je zabranjena članom 33 pomenutog zakona koji propisuje da nevladine organizacije ne smiju donirati političke subjekte.

NVO „Društvo za ravnopravnost i toleranciju“ do sada je izdašno finansirana iz državnog Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore odakle je u periodu od 2009. do 2017 godine dobila preko 1,1 miliona eura. Osim iz Crne Gore, ova nevladina organizacija je prethodnih godina dobijala novac i na konkursima koje je organizovala Republika Srbija, odnosno tamošnja Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu. Ova organizacija je i osnivač televizije „Srpska TV“ u Crnoj Gori.

Druga nevladina organizacija koja je podržala kampanju Mandića sa 20 hiljada eura je osnovana 2019. godine u Podgorici, a jedan od osnivača je i Vladislav Bojović, bivši poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore i aktuelni vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za plaćanje Ministarstva poloprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore.

Prema dostupnim podacima, ova organizacija do sada nije dobijala sredstva od crnogorskog Fonda ili srpske Uprave za dijasporu. Podaci iz dostupnih finanijskih izvještaja za 2021. i 2022. godinu pokazuju da ova organizacija nije imala zvanično prijavljenih prihoda.

Osnovač ove nevladnije organizacije, Vladislav Bojović, ujedno je i jedan od vlasnika „Srpske Kuće“ koja je kampanju Andrije Mandića takođe pomogla sa 20 hiljada eura.

U zapisnicima o sprovedenim kontrolama političkih subjekata tokom izborne kampanje za Predsjedničke izbore 2023. godine, nema dokaza da je Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) konstatovala ili sankcionisala ovo kršenje zakona. MANS će narednih dana ASK-u podnijeti zvaničnu inicijativu za pokretanje postupka zbog sumnji da je prekršen Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Osim pomenutih donacija, Mandić je svoju kampanju finansirao i sa 10 hiljada eura koje je donirala Demokratska narodna partija (DNP), pet hiljada eura koje je uplatila njegova NSD i tri hiljade eura koje ustupila Radnička partija. Mandić je prijavio da je dobio i četiri usluge u vrijednosti od skoro 10.000 eura, i to od kompanija „Mediteran Express“ i „Mediteran Travel“.

Kampanju Milatovića podržala privatna kompanija suprotno zakonu

Jedna od kompanija koje su novčanim prilozima podržale kampanju izabranog predsjednika, Jakova Milatovića, u posljednje tri godine je dobila više državnih poslova, zbog čega nije smjela na bilo koji način učestovati u finansiranju političkih subjekata.

Naime, kompanija „Centroslavija“ koja je kampanju kandidata „Evrope Sad“ podržala sa iznosom od 1000 eura, u posljednje dvije godine je učestvovala na više tendera koje su raspisali državni organi i ugovorila poslove vrijedne blizu preko pola miliona eura.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u članu 33 propisuje zabranu finansiranja za pravna i sa njima povezana fizička lica ukoliko su u posljednje dvije godine, između ostalog, sa državnim organima zaključili ugovor o javnim nabavkama.

Slično kao i slučaju kandidata Andrije Mandića, nema dokaza da je ASK spoveo kontrolu finansiranja kampanje Jakova Milatovića, zbog čega će MANS i u ovom slučaju uputiti ovoj instituciji inicijativu zbog sumnje da su prekršene odredbe Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Đukanovića ponovo masovno podržali partijski funkcioneri, ali i „socijalni slučajevi“

Najviše donacija za prethodne Predsjedničke izbore prikupio je dosadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, nešto preko 210 hiljada eura. Manji dio tog novca je uplatio njegov DPS (13.300 eura), dok je ostatak, makar zvanično, došao iz džepova funkcionera, članova i simpatizera ove partije.

Šemu da visoki javni funkcioneri, ali i radnici javnih preduzeća, sinhronizovano pomažu izborne kampanje Đukanovića i njegove partije, MANS je otkrio još tokom parlamentarnih izbora 2016. i 2020. godine. Praksa da bivši „korisnici socijalne pomoći“, izdašno pomažu kampanje DPS je zabilježena i tokom ovih predsjedničkih izbora, pa je tako MANS ponovo registrovao nekoliko primjera da ta lica uplaćuju hiljade i stotine eura, uprkos „teškoj materijalnoj situaciji“.

Nijedan od do sada identifikovanih i prijavljenih slučajeva sumnjivog finansiranja političkih partija i njihovih kampanja nije adekvatno procesuiran od strane nadležnog Specijalnog državnog tužilaštva.

Istraživački centar

MANS

Komentari su isključeni.