Predstavnici MANS-a neće prisustvovati sjednice Nacionalne Komisije

0

Predstavnici MANS-a neće prisustvovati sjutrašnjoj sjednici Nacionalne Komsiije za borbu proitiv korupcije i organizovanog kriminala je ne žele da daju legitimitet još jednoj predstavi u režiji njenog predsjednika, Duška Markovića.

Na sjutrašnjoj sjednici je bilo planirano razmatranje preporuka iz Izvještaja Evropske Komisije o napretku Crne Gore koji je objavljen još prije pet mjeseci, a na koje je MANS dostavio komentare još u novembru prošle godine. Dakle, na sjutrašnjoj sjednici Marković planira da sa predstavicima ključnih institucija zaduženih za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, mjesec dana prije novog izvještaja, razmatra preporuke EU iz prethodnog za čije ispunjavanje je ostalo tek nešto više od mjesec dana. Postavlja se realno pitanje, šta je Marković radio proteklih pola godine i koja je poenta ovakvog upravljanja komisijom.

Ovakvo postupanje je samo nastavak neodgovornog ponašanja Markovića koji od preuzimanja ove funkcije čini sve kako bi sebe prikazao kao reformatora, dok u praksi Komisija i dalje ne koristi pun kapacitet svojih nadležnosti, i što je najgore, građani nemaju gotovo nikakve koristi od njenog dosadašnjeg rada.

Pored toga, Duško Marković je kao predsjednik Komisije vrlo aktivan kada je potrebno opstruirati rad Komisije, a njene nadležnosti zloupotrijebiti ili potpuno obesmisliti.

Tako je Marković uspješno sabotirao utvrđivanje odgovornosi za slučaj neustavnog praćenja telefonskih komunikacija građana od strane policije preko telekomunikacionih operatera, koristeći Nacionalnu komisiju kao alibi svom kumu, bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću. Ne samo da Veljović za ovo nije snosio bilo kakve posledice, već je Marković uz pomoć većine u Nacionalnoj komisiji konstatovao da policija nije radila ništa nezakonito, dok je u isto vrijeme pravosnažna sudska presuda tvrdila suprotno.

Isti trerman je imala i inicijativa MANS-a da se utvrdi odgovornost za to što su crnogorski sudovi u kontinuitetu kršili Zakon o slobodnom pristupu informacijama i prikrivali informacije o pravosnažnim presude za korupciju, kako se ne bi saznalo da zapravo i nema presuda za korupciju na visokom nivou, na čemu Brisel insistira u kontinuitetu.

Marković je efikasno opstruirao i raspravu o tome zašto Specijalni istražni tim, iako se u kontinuitetu obučava, i dalje ne daje željene rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na najvišim nivoima. Zbog Markovića se na sjednici Komisije nije raspravljalo o povezanosti njegovih dojučerašnjih kolega iz ANB-a, sa strukturama organizovanog kriminala, odnosno da javnost sazna šta su oni radili na svadbi rožajskog kriminalca Safeta Kalića kojeg tužilaštvo tereti za pranje novca.

Marković je takođe, zloupotrebljavajući funkciju predsjednika Nacionalne komisije, onemogućio da se raspravlja o odgovornosti Vrhovnog državnog tužioca koji još uvijek nije rasvijetlio slučaj paljenja vozila dnevnog lista Vijesti, niti je otkrio nalogodavce ovog kriminalnog čina. Slično je prošla i inicijativa MANS-a kojom smo zahtijevali da tužilaštvo utvrdi čime se bavi Brano Mićunović,i na koji način je stekao imovinu, imajući u vidu da je on bio predmet istraga za organizovani kriminal pokrenutih od strane italijanskog i švajcarskog tužilaštva.

Apsolutno je jasno da su aktivnosti Duška Markovića u Nacionalnoj komisiji, posebno u poslednjih nekoliko mjeseci, isključivo usmjerene ka tome da se onemogući da ovo tijelo raspravlja o odgovornosti najviših državnih i pravosudnih funkcionera zbog nedostatka rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na najvišim nivoima.

Umjesto da prekine da kroz Nacionalnu komisiju sabotira otktivanja kriminalaca na najvišim nivoima i štiti nesposobne nosioce funkcija u skektoru krivičnog gonjenja i presuđenja, Markovićev ključni „argument“ za ovakvo ponašanje je da nema vremena da se bavi Nacionalnom komisijom zbog brojnih drugih obaveza koje ima.

Činjenica je da je Duško Marković apsolutni šampion po broju funkcija koje obavlja, uključujući između ostalih i funkcije: potpredsjednika Vlade, ministra pravde, ministra zaduženog za ljudska prava, člana sudskog savjeta, predsjednika Nacionalne komisije, koordinatora radne grupe za oblast pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala u okviru koordinacionog tima Vlade za implementaciju akcionog plana za praćenje sprovođenja preporuka Evropske komisije, člana Savjeta za regulatornu reformu i unapređenje poslovnog ambijenta, člana koordinacionog odbora za praćenje implementacije Strategije za trajno rješavanje pitanja raseljenih i interno raseljenih lica sa posebnim osvrtom na oblast Konik i mnoge druge.

Ipak, brojnost funkcija koje obavlja, ne smiju biti prepreka za efikasniji rad Nacionalne komisije koja bi morala da se postara da konačno dobijemo konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Zbog toga, MANS po prvi put sjutra neće prisustvovati sjednici Nacionalne komisije, jer ne želimo da dajemo legitimitet gospodinu Markoviću u dezavuisanju problema borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Crna Gora mora nastaviti sa ozbiljnom borbom protiv ovih problema i nedospostuvo je da konstantno imamo opsturkcije sa adresa koje treba da predvode taj proces. Duško Marković mora da shvati da su našem društvu potrebne konkretne reforme i opipljivi rezulatati i da u tom smislu mora konačno interes građana Crne Gore staviti ispred ličnih, partisjkih i drugih interesa koje neumorno zastupa.

Vuk Maraš
Direktor Monitoring programa

Komentari su isključeni.