Vlada nastavlja da krije informacije

0

Upravni sud Crne Gore je za sjutra zakazao novu usmenu raspravu po tužbi MANS-a protiv Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte koji već više od godinu dana krije podatke o kompaniji CUBUS LUX koji mogu ukazati na namještanje tendera za zakup uvale Valdanos i moguću korupciju visokih vladinih zvaničnika.

valdanosMANS je još u februaru prošle godine od Savjeta zatražio na uvid dokumentaciju kojom je kompanija CUBUL LUX dokazivala da je kvalifikovana za učešće na tenderu, uključujući dokaze da je u posljednoj godini ostvario ukupan promet od najmanje 100 miliona eura, te dokaze da je najmanje u tri poslovne godine u poslednjih 5 kalendarskih godina ostvario pozitivan finansijski rezultat.

Upravni sud je već jednom presudio u našu korist nalažući Savjetu da poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama, ali je Savjet ponovo donio isto rješenje kojim MANS-u zabranjuje pristup informacijama, nakon čega smo ponovo tužili Savjet.

Podaci do kojih je MANS došao, a koji su bili i svima dostupni, pokazuju da kompanija CUBUS LUX nije ispunjavala uslove tendera, odnosno nije imala pozitivan godišnji bilans, kao ni traženih 100 miliona eura prometa. Kako se kompanija Cubus Lux kotira na Londonskoj i Frankfurtskoj berzi, zvanični izvještaji o njihovom poslovanju su bili dostupni na sajtovima tih berzi, ali i na samom sajtu kompanije.

MANS je nakon toga zatražio da Savjet objavi dokumentaciju koju je CUBUS LUX dostavio tom tijelu, a na osnovu koje je Tenderska komisija za Valdanos dodijelila Ugovor o zakupu, kako bi utvrdili kako je moguće da na tenderu pobijedi neko ko se uopšte nije mogao ni kvalifikovati.

O svemu ovome smo informisali i Premijera Igora Lukšića, današnjeg predsjednika Savjeta za privatizaciju, ali nažalost tada nije postojalo interesovanje da se utvrdi ko je i kako omogućio CUBUS LUXu da pobijedi na tenderu. MANS je tada podnio i krivičnu prijavu protiv predsjednika tenderske komisije i potpredsjednika Vlade, Vujice Lazovića zbog sumnje da je otvoreno favorizovao CUBUS LUX i zloupotrijebio službeni položaj kako bi ta kompanija mogla da pobijedi na tenderu. Isti oni koji su asistirali CUBUS LUX-u u pokušaju da se prevare crnogorski građani, danas se nalaze na istim pozicijama, i uživaju puno povjerenje Premijera.

Danas, godinu dana nakon što je tender oboren, Vlada Crne Gore i dalje istrajava u pokušajima da prikrije dokaze za štetan posao koji je dogovarala sa kompanijom CUBUS LUX. Predstavljen kao zdravi investitor koji će preporoditi Valdanos i ulcinjsku opštinu, CUBUS LUX je prošlu godinu završio sa preko 40 miliona eura gubitka.

Vlada Igora Lukšića je pokazala da ne samo da ne postoji spremnost da se napravi otklon od prakse njegovog prethodnika, Mila Đukanovića, već da se ulaže vanrendan napor da se prikriju tragovi prljavih poslova koje sklapala i prethodna i aktuelna Vlada.

Nakon pokušaja prikrivanja aneksa ugovora o prodaji Elektroprivrede, i ovaj slučaj dodatno potvrđuje da Premijer Igor Lukšić nije sposoban da na zakonit način vodi ovu državu i da napravi jasan izbor između javnog interesa i interesa domaćih i stranih tajkuna.

Usmena rasprava će se održati sjutra, 05. aprila sa početkom u 9:30 časova, kancelarija broj 11 u Upravnom sudu.

Dejan Milovac
Zamjenik izvršnog direktora

Komentari su isključeni.