Premijer Igor Lukšić da pokrene proceduru za preispitivanje Odluke o izdavanju u zakup Valdanosa

0

MANS je danas pozvao crnogorskog premijera Igora Lukšića da pokrene proceduru za preispitivanje Odluke o izdavanju u dugoročni zakup Valdanosa kompaniji Cubus Lux iz Velike Britanije, zbog sumnje da će taj posao biti štetan za državu i imati krupne negativne posledice na čitav lokalitet.

Postoji čitav niz elemenata koje ukazuju da je kompletan proces valorizacije uvale Valdanos u najmanju ruku sporan, počev od planiranja prostora na toj lokaciji, preko mjera zaštite životne sredine, pa sve do odabira zakupca.

Kolike su razmjere planirane gradnje na Valdanosu, koji je zbog maslinjaka starog više stotina godina proglašen spomenikom prirode i pod posebnom zakonskom zaštitom, pokazuje činjenica da je Državnom studijom lokacije budućem zakupcu omogućeno da sagradi tri hotela i 100 vila namijenjenih za prodaju, čime bi uvala Valdanos bila „bogatija“ za preko 111.000 m2 betona i čelika.  S obzirom da je riječ o lokalitetu koji predstavlja posebnu prirodnu vrijednost, ovako dozvoljena gradnja, gdje je fokus ulaganja na 100 vila koje su namijenjene tržištu, pokazuje da Vlada nastavlja s pogrešnom politikom kojom se na primorju forsira izgradnju stanova, a ne razvoj turizma.

Svojevrsni je paradoks da su planeri predvidjeli da se zbog gradnje turističkih vila stoljetnji maslinjaci „presade“, a zvuči nevjerovatno da je planirano i „prihranjivanje“ plaže u uvali Valdanos, koja bi mogla da bude proširena na čak 60 metara. Pri tome se krajnje neozbiljno konstatuje da bagerovanje pijeska i šljunka sa dna mora, koje je potrebno za „prihranjivanje“ plaže, nikada nije obavljano u Crnoj Gori, ali se ne predviđa način na koji bi mogla da bude izvedena ta operacija i koliki će imati negativni uticaj na prirodno okruženje lokaliteta.

Valdanos, koji je jedan od najljepših dragulja crnogorskog primorja, tako se suočava sa opasnošću da bude nepovratno uništen, a razmjere devastacije prostora mogle bi se mjeriti sa onim koje danas vidimo na poluostrvu Zavala, gdje su umjesto turističkih kapaciteta sagrađeni stanovi za tržište.

Pored toga, posebno je sporna odluka o izdavanju u zakup Valdanosa firmi Cubus Lux, jer su njene poslovne reference krajnje problematične. Naime, tenderskim uslovima traženo je da budući zakupac ima promet od najmanje 100 miliona eura, ili toliku vrijednost kapitala pod upravljanjem. Prema raspoloživim podacima sa sajta firme može se zaključiti da su njeni prihodi simbolični, a da poslednjih godina posluje s gubitkom, tako da je u najmanju ruku sumnjivo čime su se Savjet za privatizaciju i Vlada rukovodili kada su dali „zeleno svijetlo“ za ovaj posao.

U prilog sumnji da Cubus Lux nema finansijski kapacitet da realizuje projekat, idu i najave da će od lokalih banaka u Crnoj Gori pokušati da obezbijedi sredstva za izgradnju turističkog kompleksa na Valdanosu.

Istovremeno, prenebregava se činjenica da je zemljište na Valdanosu opterećeno procesom restitucije, zbog čega je veliki broj predmeta stigao i do Evropskog suda za ljudfska prava u Strazburu, pa se postavlja pitanje da li će sjutra crnogorski poreski obveznici plaćati odštetne zahtjeve bivšim vlasnicima i na taj način snositi „cehove“ nečijih pogrešnih odluka.

Kako bi se otklonile sve nedoumice o ovom projektu, MANS poziva Vladu da čitav proces učini transparentnim i na svom sajtu objavi Predlog ugovora o izdavanju Valdanosa u zakup. Takođe, poziva premijera Lukšića da preispita odluku koja je izašla iz kabineta bivšeg premijera Mila Đukanovića, a koja bi, prema do sada raspoloživim podacima, mogla imati krajnje štetne posledice po državne interese.

Dejan Milovac
Direktor programa za urbanizam

Komentari su isključeni.