Promjene u biračkom spisku u Mojkovcu

0

MojkovacU periodu između predsjedničkih i predstojećih lokalnih izbora u Mojkovcu je u prosjeku u birački spisak mjesečno upisivan 21 novi, a brisano 15 postojećih birača. U novoformiranoj opštini Petnjica, na mjesečnom nivou je upisivano 14 novih birača, koji nisu imali pravo glasa u opštini Berane na prethodnim izborima, dok je brisano 15 birača, pokazuje analiza MANS-a.

U periodu od predsjedničkih izbora u opštini Mojkovac su upisana 104 nova birača, a veína njih, čak od kojih 98 birača tek sada po prvi put ostvaruju biračko pravo. U opštini Petnjica situacija je nešto drugačija, pa je upisano 100 birača, od kojih 12 nije imalo pravo glasa na parlamentarnim i predsjedničkim izborima.

Pored novih birača koji su zbog punoljetstva po prvi put upisani u birački spisak, na predstojećim izborima u Mojkovcu po prvi put stiču pravo glasa i neki znatno stariji građani. Među novoupisanima je sedamdesetjednoogodišnji Jakšić Danilo, rođen 24. marta 1942. godine, koji je nastanjen u mjestu Žari bb, kao i Marijanović Đokaš, rođen 4. maja 1948. godine, koji živi u mjestu Donja polja bb, Končarević Dragan, rođen 3. decembra 1958. godine, sa adresom Valjevska bb. Inače riječ je o licima koja su rođena u Crnoj Gori, odnosno nisu upisana u birački spisak po osnovu sticanja našeg državljanstva.

Pored građana u poznim godinama, ima i značajan broj glasača koji su stariji od 40 godina, a tek sada su stekli pravo glasa, kao što su Krsmanović Vukola rođen 1966., Braunović Gorica, rođena 1968,. Krivokapić Vanja rođenja 1969., Brajković Lidija rođena 1970. Ni na predsjedničkim, a ni na parlamentarnim izborima, ova lica nisu imala pravo glasa, a svi su rođeni u Crnoj Gori.

U Petnjici ima sličnih slučajeva, pa su tako po prvi put pravo glasa stekli i: Bešić Hama, rođena 2. maja 1955. godine, iz mjesta Petnjica bb, Taraniš Senad i Adrović Fehmija, prvi rođen 1. avgusta 1963. godine, a drugi 18. maja 1963. godine, od kojih prvi nastanjen u Gornjoj, a drugi u donjoj Vrbici. Tu su i Agović Nusreta i Kožar Rasima rođene 1970. godine koje glasaju na biračkim mjestima „Gornja vrbica“ i „Radanovci”.

Od predsjedničkih izbora do danas, u Mojkovcu je izbrisano 150 ljudi iz biračkog spiska, odnosno preko 20 mjesečno, dok je u Petnjici brisano 106 birača ili 14 mjesečno. Među njima ima značajan broj lica mlađih od 40 godina, 62 birača iz Mojkovca, a 50 iz Petnjice.

Podaci iz biračkih spiskova Mojkovca i Petnjice pokazuju da je nekoliko birača bilo uskraćeno za pravo glasa na predsjedničkim izborima, koje im je ponovo dato za ove lokalne izbore. Tako je u Mojkovcu pred pred predsjedničke izbore brisano šest, a iz biračkih mjesta opštine Petnjica 10 osoba, a ta lica su sada ponovo u biračkom spisku.

Podaci o brisanim biračima navode na sumnju da među njima ima i osoba kojima je nezakonito oduzeto biračko pravo.

Poređenje biračkih spiskova pokazuje da su neki birači, rođeni u Crnoj Gori, izgubili pravo glasa, a zatim su upisani specijalno za predsjedničke izbore. Odnosno, ima slučajeva da su vrlo stari birači izgubili pravo glasa još prije parlamentarnih izbora, pa su upisani u spisak za predsjedničke, da bi sada ponovo bili izbrisani.

U Petnjici je takav slučaj sa devedesetčetvorogodišnjom Alibašić Merom, rođenom 8. maja 1919. godine iz mjesta Bor bb,  Osmanović Huseinom, rođenim 2. januara 1938. godine nastanjenim u mjestu Kalica bb, Hodžić Ruždijom, rođenim 18. juna 1941. godine iz mjesta Trpezi bb, kao i Ličina Džavahirom, rođenom 5. februara 1948. godine i Nikić Đurđom, rođenom 1. maja 1948. godine. Obje imaju prebivalište u mjestu Petnjica bb.

U Mojkovcu imamo primjere Peruničić Jelene, rođene 12. februara 1923. godine, koja je nastanjena u Mališe Damjanovića bb i Jelić Stanimirke, rođene 10. oktobra 1960. godine, nastanjenu u Jakoviće bb. Obje su rođene u Crnoj Gori.

MANS je već u više navrata ukazivao na brojne propuste i moguće zloupotrebe biračkog spiska tražeći da se uklone duplikati, umrla lica i fantomski glasači, ali i da se odgovorni za manipilacije spiskovima procesuiraju i sankcionišu.

Zato je neophodno da političke partije i nevladine organizacije imaju pristup kompletnim biračkim spiskovima, kako bi mogli da porede podatke, utvrde i prijave nepravilnosti.

BOX1: Na Cetinju nastavljaju sa upisom birača

Da je birački spisak, kako nadležni kažu, “živa materija koja se stalno mijenja”, a posebno pred izbore, pokazuju podaci iz najnovije verzije spiska za cetinjske izbore koji pokazuju da je uoči izbora, za samo nekoliko dana upisano 38 novih birača od kojih je većina ranije glasala u drugim opštinama.

Međutim, među novoupisanima je i Ivanović Zorka sa 109 godina, rođena 13. maja 1904. Godine, koja po prvi put stiče pravo glasa. Ipak, mora se naglasiti da je ona rođena u Sarajevu, pa je teorijski u tim poznim godinama mogla steći državljanstvo i zato po prvi put biti upisana u birački spisak.

Zanimljiv je i primjer Markuš Senke rođene 24. septembra 1925. godine na Cetinju koja je prije nekoliko dana upisana u birački spisak pod tim imenom. Naime, osoba ta tim matičnim brojem je na parlamentarnim izborima imala pravo glasa, ali se zvala Markuš Ksenija, a izbrisana je iz biračkog spiska za predsjedničke izbore.

Komentari su isključeni.