Zašto Vlada ne raskida privatizacioni ugovor za petrovački hotel

0

reg-hotel-asJedan od ključnih razloga što crnogorska Vlada već godinama odbija da raskine privatizacioni ugovor za petrovački hotel ’’AS’’, najvjerovatnije leži i u činjenici da se iza navodnih strateških partnera kriju domaći igrači, što je recept koji je do sada u domaćoj privatizaciji korišćen kada je trebalo sakriti porijeklo kapitala, otkrivaju najnoviji podaci do kojih je došao istraživački centar MANS-a.

Iako je godinama, od samog početka privatizacije Vlada Crne Gore uporno tvrdila da se iza novih vlasnika hotela AS nalaze ruski investitori, istraživanje MANS-a je pokazalo da iza kompletnog posla stoji izvjesni Podgoričanin Neđeljko Gardašević, a da je ruska kompanija služila samo za prikrivanje stvarnog vlasništva nad ovim projektom.

Naime, podaci do kojih je u istrazi došao MANS, pokazuju da kompanija ’’Sibenergoresurs’’ koja je formalno pobijedila na tenderu za hotel AS još u julu 2001.godine, bila samo paravan za kompaniju ’’Nega tours’’ koju je Gardašević osnovao u Moskvi mjesec dana nakon što je prihvaćena ponuda firme ’’Sibenergoresurs’’ za kupovinu AS-a. Gardaševićeva Nega tours je tada prikazana kao akcionarska firma ruske kompanije kojoj je bila povjeren posao oko kupovine hotela, što se nakon istraživanja MANS-a ispostavilo kao brutalna neistina.

U zvaničnim podacima o registraciji kompanije Nega tours, ne postoje bilo kakve formalne veze sa ruskom kompanijom koja je pobijedila na tenderu za AS, već se kao jedini osnivač sa početnim kapitalom od 10.000 rubalja navodi upravo Neđeljko Gardašević, dok je za direktora postavljen Rus Viktor Georgijevič Mazanov.

Ostali poslovi Gardaševića

Osim kompanije “Nega tours Montenegro”, Gardaševići u Crnoj Gori posjeduju još jednu kompaniju “Neimar inženjering” koja se bavi izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada. Na ime Neđeljka Gardaševića je u Srbiji registrovana i firma pod istovjetnim nazivom kao u Crnoj Gori, “Neimar inženjering” sa sjedištem u Beogradu. Ova kompanija je bila jedan od kandidata za dobijanje kredita od oko 3 miliona Eura od Fonda za razvoj Srbije što je uz firmu “Agroposlovi” koja je u vlasništvu srpskog političara Čedomira Jovanovića kojoj planiran kredit od oko 2 miliona eura, pojedinačno najveći kredit koji ovaj fond daje. Prema pisanju beogradskog Blica, predstavnici Fonda su pribjegli ovoj odluci i pored stava srpskog ministra privrede Saše Radulovića da se “obustavi svako novo kreditiranje jer su se pare Fonda neosnovano dijelile”.

Ubrzo nakon potpisivanja ugovora, kompletno zemljište i objekat hotela AS je uknjiženo u budvanskom katastru na Gardašićevu moskovsku firmu, iako tada važeći propisi nisu dozvoljavali da se zemljište može uknjižiti na stranu firmu. Ovo je kasnije promijenjeno nakon što je Gardašević tri godine kasnije osnovao i kćerku kompaniju u Crnoj Gori, ’’Nega tours Montenegro’’ na koju je preknjižena kompletna imovina hotela ’’AS’’. Na čelu te komanije se tada nalazio Nedjeljkov sin, Dejan Gardašević koji je danas Predsjednik odbora direktora “Nega tours Montenegro”.

Da je Gardašević i zaista jedini vlasnik kompanije koja je privatizovala AS pokazuju i podaci koji se odnose na dokapitaliizaciju kompanije ’’Nega tours Montenegro’’ koja je vršena preko kiparskih off shore kompanija koje su takođe u vlasništvu Neđeljka Gardaševića. Naime, tokom 2004. i 2005. godine, na račun crnogorske kompanije je sa računa off shore kompanija ’’Nikats Engineering Limited’’ i ’’Montena Invest Limited’’ prenijeto oko 650.000 eura po osnovu dokapitalizacije firme.

Podaci iz kiparskog registra kompanija pokazuju da je Gardašević vlasnik 99% kapitala kompanije ’’Nikats Engineering Limited’’, dok se u kompaniji ’’Montena Invest Limited’’ nalazi na funkciji jednog od direktora. Kao drugi direktor se pojavljuje Vladislav Popović koji je svojevremeno bio predsjednik upravnog odbora danas ugašenog Budvanskog tour operatora ’’Hotel Apartmans Brunsweek’’ čiji osnivač je bio hotel ’’Hotels Group Montengro Stars’’ koji gazduje hotelom Splendid.

Ćoćov advokat zastupao Gardaševića

U avgustu 2009.godine između ruske ’’Nega tours’’ i kiparske ’’Montena Invest Limited’’ zaključen je Ugovor o prenosu osnivačkog udjela, kojim je kiparska kompanija stekla potpuno vlasništvo ’’Nega tours Montenegro’’ bez ikakve naknade. Zanimljivo je da se kao advokat u ovom ugovoru, na strani ruske ’’Nega tours’’, pojavio Branko Čolović, koji je poznat po svojim vezama sa kontraverznim budvanskim biznismenom Zoranom Ćoćom Bećirovićem, kojeg je i zastupao u brojnim poslovima sa državom, ali i bio zastupnik za njegove kompanije na Kipru.

Do danas je ukupni kapital kompanije ’’Nega tours Montenegro’’ povećan na 11,2 miliona eura, od čega je u novcu uplaćeno 6,7 miliona, dok nenovčani kapital iznosi 4,5 miliona eura. Osim za prethodno pomenutih 650.000 eura, nije poznato odakle je dolazio ostatak novca koji je upumpavan u crnogorsku kompaniju po osnovu povećanja osnivačkog kapitala. Sve te transakcije su vršene preko crnogorskih banaka, ali ni na jednom od izvoda se ne navodi porijeklo novca. Takođe, nije poznato da li je Uprava za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma ispitivala ove uplate i porijeklo novca. Nakon svih transakcija sa Kiprom, off shore kompanija ’’Montena Invest Limited’’ preuzima potpuno vlasništvo nad ’’Nega tours Montenegro’’.

Nema nikakve sumnje da kompanija Neđeljka Gardaševića i vjerovatno neformalne veze sa samim vrhom Vlade obezbjeđuju i više nego privilegovan tretman kod Vlade Crne Gore koja mu već više od decenije toleriše kršenje privatizacionog ugovora, potpuno odsustvo inveticija, ali i značajno kršenje propisa iz oblasti izgradnje objekata i zaštite životne sredine.

Nažalost, ovakav način privatizacije najvrijednijih državnih resursa je postao uobičajena praksa u radu Vlade Crne Gore, a zapanjujuća je količina bezočnosti kojom se u Vladi služe kada javnost obmanjuju da se naša imovina predaje u ruke tzv. strateškim investitorima iza kojih zapravo stoje domaće ’’snage’’.

Smatramo da se privatizacioni ugovor za hotel AS mora odmah raskinuti, ali pored toga i učiniti sve da se zaštiti javni interes koji je ozbiljno pogažen zbog činjenice da umjesto turističkih kompleksa koji bio generisao nova zapošljavanja i dobrobit za lokalnu ekonomiju, već više od deceniju imamo građevinsko ruglo na obali mora.

Bez garancija za investicije od 11 miliona

Koliko se radilo o štetnom ugovoru kojim je prodat hotel AS pokazuje prvenstveno to što se u ugovoru uopšte ne predviđa obaveza dostavljanja garancija za investiciona ulaganja od 11 miliona eura, na koja se kupac obavezao.Sa druge strane, Vlada je kupcu omogućila da odmah nakon isplate kupoprodajne cijene može da uknjiži zemljište i objekte na sebe i da uspostavi zalogu nad nekretninama. Ovo je suštinski značilo da je kupcu omogućeno da kroz bankarski kredit, dajući nekretnine kao zalogu, obezbijedi novac za investicije.

Pored ovoga, Vlada je kupcu obećala da će mu biti izdate dozvola za gradnju, zatim koncesija za priređivanje igara na sreću u budućem kazinu, koncesija za korišćenje plaže ’’Crvena stijena’’, ukoliko on prethodno rekonstruiše pješački tunel od hotela do Petrovca, a obećano mu je takođe da će država finansirati izgradnju pristupnog puta od magistrale do hotela.

Komentari su isključeni.