Računi za struju su najočigledniji dokaz korupcije

2

Građani više neće da plaćaju ugradnje domaćih i stranih tajkuna, a računi za struju su najočigledniji dokaz korupcije, čije posledice svi snosimo i zbog kojih neko mora da odgovara.

MANS upozorava Vladu Crne Gore da građani nijesu dužni da plate nove subvencije za struju Kombinatu aluminijuma (KAP), kao i da se preko njihovih leđa prevali teret pogubnih odluka privatizacije ove fabrike.

Najnovije uslovljavanje ruskog vlasnika KAP-a da će omogućiti plaćanje kredita Dojče banci od 22 miliona eura, ukoliko mu Vlada produži ugovor o isporuci struje po povlašćenim cijenama i smanji dugovanja, potpuno je neprihvatljivo za građane.

Osiono i uslovljavajuće ponašanje ruskog vlasnika koje demonstrira poslednjih sedmica i Vladini nemušti odgovori, kao i nemoć koju ispoljava, dovoljno pokazuju koliko su sporni dilovi, koji su sklopljeni sa ruskim oligarhom Olegom Deripskom, daleko od očiju javnosti .

Sada se ispostavlja da mi treba da platimo nečiju korupciju, ali poručujemo Vladi da ne pokušava da na račun građana obezbijedi nove subvencije za struju KAP-u, naročito ne nakon što je bila „velikodušna“ prema ruskom oligarhu i omogućila mu 60 miliona eura subvencija za struju u prethodnih šest godina. Naravno, iz naših džepova.

A ne samo što smo plaćali struju KAP-u, već je Vlada bila „velikodušna“ i prema jednom drugom „strateškom“ partneru, italijanskoj A2A u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), koji nam prodaje najskuplju struju, pa račune plaćamo sa različitim ugradnjama.

I dok su građani plaćali duplo struju – i sebi i KAP-u, ruski vlasnik ne samo što je iznosio profit iz fabrike, već nam je sada ostavio stotine miliona eura duga, zbog čega državi prijeti bankrot. Takođe, ako ruski vlasnik tvrdi da posluje s gubicima, zašto onda odbija da preda kontrolu nad kompanijom i uslovljava Vladu.

Pored struje koju troši KAP, građani na svojim računima plaćaju i troškove opstanka Prve Banke. Naime, EPCG ni do danas nije povukla sredstva iz Prve banke braće Đukanović, već sa oko 60 miliona, koje je trebalo uložiti u prenosnu mrežu, održava njenu likvidnost. S druge strane građani, zbog gubitaka na lošoj mreži, plaćaju veću cijenu ne samo svoje struje, već i Deripaskine, a sada nam traže još i da plaćamo nove investicije.

Zbog toga poručujemo Igoru Lukšiću da ne pokušava da nam teret ruskih i domaćih milionskih dugova prebaci kroz povećanje PDV-a i tako najviše optereti upravo osiromašene građane. Umjesto toga, preporučujemo Vladi da oporezuje tajkune, kockare, oduzme imovinu stečenu od kriminala, ali i smanji neracionalne troškove svojih ministara i administracije.

Konačno, vrijeme je za ozbiljnu istragu koja će utvrditi odgovornost svih koji su učestvovali u donošenju spornih odluka ne samo za privatizaciju KAP-a, već i Elektroprivrede Crne Gore.

MANS

2 Comments

  1. Visnja Nadj

    Pozovite sve gradjane CG na grdjansku neposlusnost po pitanju placanja struje – da se ne uplati ni jedan EURO, dok se ne raskrinka ova korupciona sema! Pa neka nam svima, ako smiju, iskljuce struju! Dosta vise prenemaganja! Neka pocnu da rade, a ako ne smiju, neka nam se gube iz vidokruga!!!

  2. marko nikcevic

    dosta je i premnogo ali moramo odlucno svi kao jedan bez podjela i nedozvoliti da mogu da nas podele jer ako to uspiju vladace jos ovoliko i sve ovo sto radi mans i oetali nece ostaviti nekog veceg pomaka zato hajde narode da ih podrzimo sa sto vise prisutnosti moramo ovo maci sa vrata nase djece jer ce i ona imati sta da vracu ako ovu vlas koja vlada samo za sebe ne maknemo i dovedemo neku drugu ja se nadam mnogo bolju pa koja god da bude da me neko ne protumaci pogresno napred vanja i srecno ja sam sa vama poz.