Reagovanje: Abazović pokušao da obmane javnost, osim iznosa povećan je i broj isplata po ugovorima o djelu

0

Državne institucije su tokom marta i aprila ove godine realizovale čak 5600 pojedinačnih isplata po osnovu ugovora o djelu, što je za blizu 1400 više isplata u odnosu na isti period prošle godine kada nismo imali izbore. Ovaj podatak potvrđuje sumnje da se radi o novom zapošljavanju i demantuje tvrdnje premijera Dritana Abazovića da je do skoka u sumi isplata došlo samo zato što su povećani pojedinačni iznosi.

MANS je prije dva dana prezentovao analizu potrošnje državnog budžeta u predizbornom periodu koja je pokazala da su državne institucije tokom marta i aprila ove godine po osnovu ugovora o djelu isplatile čak 3,2 miliona eura, što je za preko 60% više nego istom periodu prošle godine kada nismo imali izbore.

Reagujući na ove podatke, premijer Abazović je rekao da nema značajnijeg povećanja u odnosu na prošlu godinu, te da se razlika odnosi na činjenicu da su rasli iznosi pojedinačnih isplata.

Podaci koje je analizirao MANS pokazuju da je prosječna isplata po ugovoriu o djelu u aprilu ove godine iznosila 522 eura, dok je u istom mjesecu prošle godine bila 520 eura. Nešto drugačija situacija je sa ugovorima koji su zaključeni u martu ove godine i za koje je prosječna isplata iznosila 609 eura, dok su je ona u martu prošle godine bila 481 euro.

Ipak, stvarni razlog povećanja od 60% u ukupnom iznosu isplata u odnosu na prošlu, neizbornu, godinu, pokazuje broj transakcija, odnosno isplata po osnovu ugovora u djelu.

Zvanični podaci pokazuju da su državne institucije u martu ove godine realizovale 2808 transakcija, što je za čak 853 više nego u martu 2022. godine. Slična situacija je i sa aprilom kada su iz državnog trezora realizovano 2790 transakcija, što je za 534 isplate više nego u aprilu prošle godine.

U ukupnom iznosu, radi se o 1387 više isplata po osnovu ugovoru o djelu u odnosu na period mart-april 2022. godine kada nismo imali izbore.

Ovi podaci dodatno zabrinjavanju i potvrđuju sumnje da se radi o nastavku pogubne prakse predizbornog zapošljavanja i zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe. Sve ono što smo do sada prezentovali kada je u pitanju potrošnja državnog budžeta u predizbornom periodu, uključujući i posljednje podatke o zapošljavanju, direktna su posljedica nedostatka političke volje, ne samo da se sprovedu ozbiljne izborne reforme, već prije svega volje političkih partija da se odreknu mehanizama uticaja na birače.  

Sve analize o potrošnji državnog budžeta koje je MANS do sada prezentovao se zasnivaju na zvaničnim podacima Ministarstva finansija, javno objavljenim i dostupnim svima, pa i premijeru Crne Gore.

MANS će i u narednom periodu nastaviti da prati potrošnju državnog budžeta i upoznaje javnost sa sprovedenim analizama i sumnjama na zloupotrebu državnih resursa.

Na ovom linku možete pogledati detaljne podatke o broju transakcija po osnovu isplata ugovora o djelu:

Komentari su isključeni.