Reagovanje na saopštenje GST Milivoja Katnića – Besmislene konstrukcije ne mogu prikriti kršenje zakona

0

Reagovanje Glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića, na istraživački tekst MANS-a svelo se na besmislene konstrukcije kojima nije uspio da demantuje činjenicu da je njegova porodica gradila nelegalno i uzurpirala državno zemljište.

Pozivajući se na navodno ugrožavanje bezbjednosti i licitirajući sa motivima istraživanja MANS-a, Katnić želi da prikrije vrlo konkretna krivična djela u čijem izvršenju je i sam učestvovao.

Istraživački centar MANS-a je juče objaviopodatke koji pokazuju da je porodica Milivoja Katnića godinama uzurpiraladržavnu imovinu, gradila na njoj bez dozvole, da bi je konačno otkupila oddržave po cijeni koja je daleko ispod tržišne.

Istraživanje je pokazalo da su Katnići ovu imovinu stekli u tehničkom mandatu prethodne vlade, a da je procjenu radio Dragan Kovačević koji se trenutno nalazi u bjekstvu nakon optužbi za zloupotrebu službenog položaja i stvaranje kriminalne organizacije.

Zanimljivo je da Katnić ne sumnja u procjene vrijednosti državnih parcela koje je napravio Kovačević, već ih čak i koristi u pokušaju da objasni zašto je ispod cijene od države kupio parcele.

Imanje Milivoja Katnića

Podaci koje smo koristili u izradi istraživačke priče su javna dokumenta, dobijena na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dok se orto-foto snimci Katnićeve uzurpacije i nelegalne gradnje mogu naći na zvaničnom geoportalu Uprave za katastar i državnu imovinu ali i na Google mapama.

Ove informacije su javne, dostupne svakome, pa i kriminalnim grupama koje u Katnićevoj interpretaciji navodno čekaju dron MANS-a kako bi ugrozile njegovu bezbjednost.

Ovakva „operativna“ logika Milivoja Katnića nije nešto sa čime se po prvi put susrećemo, a o njenoj efikasnosti svjedoče rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ipak, možda po prvi put je vidimo u službi interesa Katnića da izbjegne odgovornost za vršenje krivičnih djela, a nelegalna gradnja i protivpravno zauzimanje državnog zemljišta to definitivno jesu.

Iz današnjeg reagovanja je potpuno jasno da Milivoje Katnić ne želi da prihvati činjenicu da njegova privatnost ne može biti važnija od interesa javnosti da se otkriju krivična djela. Ovo naročito kada postoji sumnja da su njihovi akteri upravo oni koji bi trebalo da se nalaze na čelu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Dejan Milovac
Istraživački centar
MANS

Komentari su isključeni.