Reakcija na odluku RAE o novom poskupljenju struje

0

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) odobrila je novo poskupljenje struje od pet odsto, na bazi metodologija o čijoj zakonitosti tek treba da se izjasni Ustavni sud.

MANS je Ustavnom sudu podnio inicijativu za obaranje metodologija RAE početkom aprila, jer je regulator samoinicijativno i suprotno Zakonu o enetgetici, ali i Zakonu o zaštiti potrošača predvidio da dodatno plaćamo investicije energetskih kompanija.

Naime, građanima se kroz račun za struju već obračunava stopa povrata na kapital, ali je RAE metodologijama, koje je donijela krajem prošle godine, uvela novu stavku na koju se računa povrat na investirani kapital.

Ovakva odluka je saglasna sa zahtjevima energetskih kompanija koje najavljuju brojne investicione projekte u budućnosti i suštinski znači da će građani dva puta plaćati jedno te isto.

Građanski front je inicijativu Ustavnom sudu za obaranje metodologija RAE početkom juna dopunio novim zahtjevom, kojim se osporava obaveza plaćanja visokih tehničkih gubitaka u energetskoj mreži.

Ti gubici su na nivou od čak 18 odsto, dok istovremeno Elektroprivreda Crne Gore drži 65 miliona eura u Prvoj banci i održava njenu likvidnost, umjesto da ih uloži u modernizaciju energetske mreže i gubitke svede na razumnu mjeru.

Da je Ustavni sud već postupio po podnijetoj inicijativi, RAE ne bi mogla da donese odluku o poskupljenju struje na bazi metodologija koje su zakonski sporne.

Ovako je za građane ponovo rezervisan „najdeblji kraj“ i najnovija odluka RAE je novi udar na njihove ionako osiromašene novčanike, i to drugi put zaredom u ovoj godini.

Naime, struja je od januara skuplja za blizu sedam odsto, i računajući ovo poskupljenje građani će plaćati račune za 12 odsto više nego u prošloj godini.

Kada se zna da energetske kompanije imaju prostor da do kraja godine podnesu nove zahtjeve za poskupljenjem, s obzirom na dva perioda usklađivanja, onda je opravdan strah da bi uskoro moglo doći do novog skoka cijene struje.

MANS ponovo poziva Ustavni sud da konačno razmotri inicijativu o zakonitosti metodologija za obračun struje, ali i inicijativu za takse euro po euro i da ih više ne drži u fiokama, jer su žestok udar na budžete svih nas.

MANS

Komentari su isključeni.