Nova krivična prijava protiv više osoba

1

Podgorica – MANS je danas specijalnom tužiocu za organizovani kriminal, korupciju i ratne zločine Đurđini Ivanović podnio još jednu krivičnu prijavu protiv više osoba koje se terete da su učestvovale i da su prikrile nezakonite radnje u Prvoj banci, među kojima i pranje para.

Zbog zloupotrebe službenog položaja u produženom trajanju na spisku osumnjičenih su Radoje Žugić, guverner Centralne banke i bivši predsjednik Odbora direktora Prve banke, Aleksandar Damjanović, poslanik i predsjednik Odbora za budžet i finansije, Zarija Franović, bivši poslanik i član tog Odbora, kao i Predrag Drecuna, nekadašnji glavni izvršni direktor Prve banke.

Na krivičnoj prijavi je i sama Prva banka, koja nije ispoštovala zakonsku proceduru u registrovanju svih podataka o računima of šor firmi u njoj. Kasnije se ispostavilo da se jedna od njih, “Camarilla Corporation” spominje u optužnici protiv Duška Šarića po kojoj je on i osudjen, gdje se navodi da je preko te kompanije oprano najmanje 7,4 miliona eura.

Drecun i Žugić su odgovorni, navedeno je u krivičnoj prijavi, jer su utajili i javno falsifikovali podatke o načinu dobijanja i vraćanja kredita -pomoći koji je Prva banka dobila od Vlade. Damjanović i Franović sumnjiče jer su zataškali te podatke umjesto da su kao poslanici i članovi skupšitnskog odbora za finansije izvršili kontrolnu ulogu i saopštili nepravilnosti koje su bile očigledne.

Podsetimo, Skupština je u julu 2010.godine usvojila novi Zakon o Centralnoj banci Crne kojim je obezbijeđena promjena menadžmenta te banke koji je tri godine ukazivao na nezakonitosti u radu Prve banke.

Za guvernera CB je izabran Radoje Žugić, bivši predsjednik Odbora direktora Prve banke u vremenu kada je ona dobila državnu pomoć od 44 miliona eura, čime je obezbijeđeno da Centralna banka ne vrši nadzornu funkciju nad Prvom bankom.

Nakon svega toga, na poziv Predraga Drecuna, Žugić, Damjanović i Franović su, kao članovi skupštinskog Odbora za ekonomiju, budžet i finansije imali sastanak u Prvoj banci u maju 2010. godine.

Žugić i Franović su bili upoznati sa načinom na koji je preko Prve banke godinama izvlačen novac iz državnog budžeta.

Takođe, Damjanović je znatno prije sastanka u Prvoj banci znao za način na koji je Prva banka ”vratila” prvu ratu kredita iz državnog budžeta, kada je jedan milion ministzar finansija Igor Lukšić iz državnog budžeta prebacio na račun Regionalnog vodovoda u Prvoj banci 11 puta za nepunih pola sata, a Prva banka ga u isto vrijeme vratila 11 puta na račun državnog trezora.

Damjanović nije preduzeo ni jednu radnju radi otkrivanja izvšenja krivičnog djela i dobijanja informacija o načinu na koji je Prva banka ”vratila” kredit iz državnog budžeta, već je čak javno naveo da Odbor kojim on predsjedava neće vršiti te provjere jer ”parlament radi do petka, kada počinje ljetnja pauza”.

Radi prikrivanja izvršenja krivičnih djela i daljeg obezbjeđivanja sticanja imovinske koristi na štetu državnog budžeta, Damjanović je čak javno pravdao državnu pomoć Prvoj banci koja nikada nije vraćena.

Drecun je nakon sastanka sa Žugićem, Damjanovićem i Franovićem lažno saopštio da Prva banka zadnjih godinu i po svakodnevno radi u punoj likvidnosti, iako mu je bilo poznato da je Prva banka izašla iz nelikvidnosti u septembru 2009. godine i to isključivo zahvaljujući državnim sredstvima od prodaje akcija EPCG.

Nakon objavljivanja informacija u medijima o poslovanju Prve banke prijavljeni su preduzimali radnje prikrivanja i obeshrabrivanja lica koja bi eventualno ubuduće bila spremna da saopšte informacije i ukažu na dokaze o izvršenju krivičnih djela.

Tako je Žugić, kao guverner Centralne banke javno najavio da će naložiti državnim organima pokretanje istrage o tome kako su izvještaji CBCG koji dokazuju izvršenje krivičnih djela od strane njega i ostalih prijavljenih, dospjeli u javnost.

Na taj način prijavljeni pokazuju da imaju moć da, preko svog uticaja na državne organe, mogu izdavati i naloge o pokretanju istraga protiv onih koji otkrivaju njihova krivična djela, odnosno da državne organe kontrolišu kako ne bi istraživali njihova krivična djela.

Uz krivičnu prijavu, uz koju su tužilaštvu kao i juče za Mila Đukanovića, Igora Lukšića i takodje Radoja Žugića, dostavljeni su dokazi koji potkrepljuju sve sumnje.

MANS

1 Comment

  1. Takođe, Damjanović je znatno prije sastanka u Prvoj banci znao za način na koji je Prva banka ”vratila” prvu ratu kredita iz državnog budžeta, kada je jedan milion ministzar finansija Igor Lukšić iz državnog budžeta prebacio na račun Regionalnog vodovoda u Prvoj banci 11 puta za nepunih pola sata, a Prva banka ga u isto vrijeme vratila 11 puta na račun državnog trezora——————————————————————————– :))))))))) najbrzi lopovluk u istoriji :)))))) i znate sta ce biti? ova ivanovicevic ce ih za to nagraditi jer pripada istim tim lopovima o kojim govorite.