Reakcija povodom odbacivanja krivične prijave MANS protiv čelnika Vlade i EPCG

0

Vrhovno državno tužilaštvo još nije obavijestilo MANS da je odbacilo krivičnu prijavu koju je nedavno podnijelo specijalnom tužiocu za organizovani kriminal, zbog kršenja ugovora o dokapitalizaciji Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i držanja novca od tog procesa u Prvoj banci.

Informacija dnevnika „Vijesti“ da je ta krivična prijava već odbačena, samo je po ko zna koji put potvrdilo ocjene o krajnjoj servilnosti tužilaštva prema Prvoj familiji i tome da je kao institucija potpuno zarobljeno privatnim interesima.

MANS je, zbog zloupotrebe službenog položaja na organizovan način, prijavu podnio krajem maja protiv bivšeg i sadašnjeg premijera Mila Đukanovića i Igora Lukšića, potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, te menađžmenta EPCG Srđana Kovačevića, Enrika Malerbe, Nikole Martinovića, Miodraga Čanovića, Borisa Buškovića, Maura Milja, Renata Ravanelija i Emilije Rio.

Prijava je potkrijepljena zvaničnim dokumentima EPCG koja precizno pokazuju da se novac od dokapitalizacije energetske kompanije drži u Prvoj banci, koja je u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića, brata bivšeg premijera, koji je takođe jedan od akcionara.

Od novembra do kraja 2009. godine EPCG je u Prvoj banci držala depozite od 81 miliona eura po kamatnoj stopi od 5,6 odsto, da bi naredne godine samo 45 miliona držala po stopi od 6 odsto, dok je 42 miliona prebacila u depozite sa rokom dospijeća do tri mjeseca sa stopom od nevjerovatnih jedan do dva odsto.

Štaviše, najnoviji podaci, do kojih je MANS u međuvremenu došao, pokazuju da je i u 2011. godini EPCG nastavila štetnu finansijsku politiku. Tako je sav novac u Prvoj banci prebacila u depozite na koje se plaća kamatna stopa od jedan do dva odsto, dok istovremeno od drugih banaka uzima kredite po znatno većim stopama, što sve na kraju plaćaju građani kroz veće račune za struju.

Sa druge strane, osnovni razlog za dokapitalizaciju EPCG bilo je dovođenje „strateškog“ partnera koji bi svoj novac uložio u modernizaciju energetske kompanije, što je bilo decidno navedeno u samom postupku djelimične privatizacije, a što bi tužilaštvo moralo dobro da zna.

Međutim, EPCG nikada nije povukla novac „strateškog“ partnera A2A iz Prve banke, jer se njime održavala i danas se održava njena likvidnost. Uostalom, to su potvrdili i izvještaji Centralne banke Crne Gore, koje je nedavno objavila Mreža istraživačkih novinara, a koji su javno dostupni.

Istovremeno, vrlo je zanimljivo da je tužilaštvo na čijem je čelu Ranka Čarapić ekspresno postupilo i da je za manje od mjesec uspjelo da provede sve dokaze, angažuje vještake i ispita sva prijavljena lica.

Čarapić treba da saopšti ko je sve, u okviru postupanja po ovom predmetu, saslušan, odnosno da li su na razgovor pozvana braća Đukanović, te naročito menadžment EPCG. Tim prije što je firma njenog supruga imala niz poslova sa energetskom kompanijom.

Bez obzira na odbacivanje naših prijava od tužilaštva, MANS će nastaviti da ih podnosi, kako bi ostali pisani tragovi u mnogobrojne zloupotrebe službenih položaja i nanošenje štete javnom interesu, na račun Prve familije i povezanih lica.

Naročito što će jednog dana odgovarati svi koji su zloupotrebvljavali službene položaje i otvoriće se pitanje odgovornosti, i to ne samo direktnih učesnika u štetnim poslovima, već i državnih tužilaca koji brojne predmete drže u fiokama ili su ih svojim nečinjenjem „gurnuli pod tepih“.

To je uostalom i ono što Evropska unija traži od Crne Gore i što je juče i najavila kada je ispostavila krajnje stroge uslove za pregovore u pridruživanju naše države evropskoj porodici, naročito u borbi protiv organizovanog kriminala.

MANS

Komentari su isključeni.