RTCG – MANS i CDT – Institucije krse Zakon o finansiranju politickih subjekata

0

Značajan broj institucija ne objavljuje na adekvatan način podatke o potrošnji i tako direktno krše zakon o finansiranju političkih subjekata izbornih kampanja. To je pokazao monitoring koje su radile NVO MANS i CDT. Upravo zato su iz CDT-a od odbora koji prati sprovođenje izbornih zakona, zatražili da organizuje kontrolno saslušanje predstavnika Agencije za borbu protiv korupcije. U agenciji ne spore da ima kršenja. U saopštenju koje su nam dostavili navode da su u periodu od 12. do 31. jula uočili 218 nepravilnosti zbog nepoštovanja zakona i da su pokrenuli prekršajne postupke protiv odgovornih lica u tim organima.

Boreći se po balkansoj vrletini, kada se peo na mjesto odakle se bolje vidi, tada Ivan Milutinović u borbu bez dvogleda nije kretao. Očigledno je da se danas biju neke druge bitke, a u njima i druga pomagala, kad dvogled zamijeni miš, klikom se dolazi do rezultata, konkretno se da provjeriti da li institucije kako bi trebalo objavljuju podatke o trošenju para.

DRAGAN KOPRIVICA, CDT – Značajan broj institucija je prekršio tu obavezu i mi smo naravno shodno procedurama uputili otprilike oko 250 prigovora Agenciji za sprječavanje korupcije.

VUK MARAŠ, MANS – Na žalost institucije toliko loše objavljuju podatke koje su po zakonu dužne da objave, na nedjeljnom ili petnaestodnevnom nivou. MANS je podnio skoro 500 prigovora agenciji za sprječavanje korupcije, ukazujući upravo na te probleme jer prosto ukoliko institucije nastave na jedan ovakav način da primjenjuju zakon, ne možemo doći do bilo kakvog rezultata niti se može kontrola vršiti na adekvatan način.

Bez obzira na prepreke, upornosti našem narodnom heroju nije falilo, namjestilo se da pred njegovom slikom najavi se uporan rad.

DRAGAN KOPRIVICA, CDT – Naša inicijativa da prema odboru koji prati sprovođenje izbornih zakona jeste da organizuju kontrolno saslušanje predstavnika Agencije za borbu protiv korupcije i da nam oni saopšte zvanične podatke.

Ono što su oni tražili od odbora, mi smo tražili odbora mi smo dobili od agencije, istina brojke koje ukazuju na zloupotrebu ne mogu izaći na crtu onim koje saopštavaju iz NVO sektora.

“Za period 12-31 jul, agencija je uočila 218 nepravilnosti i pokrenula prekršajne postupke protiv odgovornih lica u tim organima. Postojanje prekršaja i visinu kazne u svakom konkretnom slučaju, utvrđuje nadležni sud.”

Iz onoga što je u saopštenju ustvrdila agencija, vidi se još otprilike ko je prekršio zakon.

“Radi se o kontroli objavljenih putnih naloga za 78 obrazovnih javnih ustanova, i 18 sudskih organa. Takođe je pokrenut postupak za 13 zdravstvenih ustanova, na lokalnom nivou pokrenuti su postupci provjere za 21. opštinu”

A ono što se u saopštenju ne vidi su imena prekršioca. Kažu, to se ne saopštava do okončanja sudskog postupka. Ono o čemu ne pričaju u agenciji, pričaju u NVO sektoru.

VUK MARAŠ, MANS – Imamo zaista institucije koje prednjače u sakrivanju informacija a to sh Investiciono razvojni fond, Uprava za nekretnine, Uprava za vodu, ima tu još jako puno drugih institucija koje prosto ili ne dostavljaju uopšte ili ih dostavljaju u takvoj formi da ništa iz njih ne može da se zaključi.

Tražeći one koji ne rade, našli su i one koji rade.

VUK MARAŠ, MANS – Recimo evo Ministarstvo pravde je jedna od institucija koja ipak koliko toliko objavljuje sve podatke u formi koja je relativno pristupačna.

Je li se na formu neko spotakao ili se pak zahvaljujući njoj neko upecaoo, to se mišem ne može uraditi. Sud će presuditi za rad čega se tresla gora.

Komentari su isključeni.