Saopštenje za medije: MANS proslijedio predmet „Gvozdenović“ ASK-u

0

NVO MANS dostavila je danas Agenciji za sprječavanje korupcije Crne Gore inicijativu za pokretanje postupka protiv Branimira Gvozdenovića, potpredsjednika Skupštine Crne Gore, a sve u vezi sa porijeklom novca kojim je Gvozdenović finansirao školovanje svoje djece na prestižnim univerzitetima u Milanu i Londonu.

Podsjećamo, juče je Istraživački centar MANS-a objelodanio da je porodica Gvozdenović potrošila najmanje 370 hiljada eura na studije i životne troškove za Marka i Mariju Gvozdenović, koji su se školovali u inostranstvu. Istovremeno, za vrijeme studija (2007 – 2016.), članovi porodice Gvozdenović prihodovali su ukupno 330 hiljada eura, što znači da, sve i u slučaju da za to vrijeme nisu imali apsolutno nikakve troškove života, opet ne bi bili u mogućnosti da izdvoje toliki novac, već bi im falilo dodatnih 40 hiljada eura. Dodatno, Branimir Gvozdenović je na
pitanje novinara o porijeklu novca kojim su finansirane studije odgovorio da je „imao pomoć šire rodbine“, što nije evidentirano u njegovim imovinskim kartonima, kao ni eventualni drugi izvori „pomoći“ poput pozajmice ili stipendija.

Zahtijevamo da ASK, kao krovna antikorupcijska institucija u državi, iskoristi svoja jasno definisana zakonska ovlašćenja i utvrdi osnov sticanja novca koji je potrošila porodica funkcionera koji je za vrijeme privatizacije KAP-a bio ministar za ekonomski razvoj, da bi potom, za vrijeme najintenzivnijeg perioda nelegalne gradnje u Crnoj Gori bio resorni ministar za urbanizam. Takođe, NVO MANS je tužilaštvu u posljednjih 15ak godina podnijela više krivičnih prijava u kojima je Branimir Gvozdenović sumnjičen za zloupotrebu službenog položaja. Sve te prijave stoje i dalje nerazriješene, ili su u međuvremenu odbačene. Sve to otvara veliki prostor za sumnju u zakonitost porijekla novca kojim je plaćeno školovanje u inostranstvu.

U međuvremenu, crnogorski građani već godinama svjedoče rastućem jazu između njih i vladajuće elite i njihovih porodica. Tako, dok prosječan crnogorski građanin nailazi na ogromne probleme da svojoj djeci pruži kvalitetno obrazovanje kao osnov za uspješan život, čak i ne pomišljajući na opciju školovanja na stranim univerzitetima, djeca crnogorskih funkcionera se po pravilu školuju na najboljim evropskim školama i fakultetima. Iako su podaci o troškovima tih studija lako provjerljivi i dostupni, crnogorske institucije i dalje ne pokazuju volju da iste uporede sa zvaničnim prihodima, čime bi prostom matematikom došli do podataka o tome da li su crnogorski funkcioneri zaista bili u mogućnosti da to i priušte svojim potomcima, kao i koje je porijeklo tog novca.

NVO MANS će se i ubuduće baviti istragom imovine i prihoda državnih funkcionera i sa njima povezanih lica, a isto očekujemo i od institucija kojima je to nadležnost, čime bi se crnogorskoj javnosti konačno poslala poruka kako institucije zaista rade svoj posao.

MANS

Komentari su isključeni.