Na školovanje dvoje djece Branimir Gvozdenović potrošio najmanje 370 hiljada eura

3

Marko, Branimir i Marija Gvozdenović. Izvor: Facebook

Dugogodišnji Vladin funkcioner i aktuelni potpredsjednik Skupštine Crne Gore Branimir Gvozdenović je za školovanje svoje dvoje djece u Milanu i Londonu potrošio najmanje 370 hiljada eura. Taj iznos Gvozdenović nije mogao uštedjeti od zvaničnih prihoda, a Vijestima“ je rekao da je „imao pomoć šire rodbine“, bez daljeg obrazloženja.

Ta pomoć bi, uz pretpostavku da je Gvozdenović vodio vrlo skroman život, morala biti najmanje 100 hiljada eura. Toliki iznos pomoći, odnosno poklona, dugodišnji državni funkcioner bio je obavezan navesti u svom izvještaju o prihodima i imovini.

Podaci, do kojih je došao Istraživački centar MANS-a, pokazuju da je Gvozdenović za školovanje svoje djece na prestižnim evropskim fakultetima u periodu od 2007. do 2016. godine potrošio najmanje 370 hiljada eura. Istovremeno, prema Gvozdenovićevim izvještajima o imovini i prihodima, cijela njegova porodica je za tih devet godina ukupno zaradila nepunih 330 hiljada eura.

To znači, sve da Gvozdenović i nije dao ni centa za hranu, režije i druge troškove života njega i njegove supruge, opet bi mu nedostajalo 40 hiljada eura za školovanje djece u inostranstvu.

Kada uključimo čak i vrlo skromne troškove života bračnog para Gvozdenović za period od devet godina, očigledno je da je za školovanje njihovo dvoje djece u evropskim metropolama nedostajalo najamanje 100 hiljada eura.

Ako je školovanje djece finansirano iz legalnih prihoda, otvara se pitanje od čega je živjela porodica Gvozdenović devet godina, koliko je trajao boravak njihove djece u Londonu i Milanu.

Školovanje Marka Gvozdenovića u Milanu i Londonu je koštalo njegovu porodicu najmanje 147 hiljada eura.

Marko je studije na Bocconi univerzitetu u Milanu počeo 2007. godine. Podaci ovog univerziteta pokazuju da je njegovo trogodišnje školovanje koštalo porodicu Gvozdenović najmanje 36 hiljada eura.

Marko Gvozdenović (drugi s lijeva). Izvor: Facebook

Ukoliko mlađi Gvozdenović nije iznajmljivao stan već živio u u studentskom domu, to je njegovog oca moralo da košta još najmanje 20 hiljada eura za kompletan period studiranja, pokazuju podaci o cijeni studentskog smještaja u okviru milanskog univerziteta. Ukoliko je Marko Gvozdenović, pak, iznajmljivao stan, to je porodicu koštalo i više, jer najniža mjesečna zakupnina stana u blizini tog univerziteta iznosi 800 eura.

Kada se na ove troškove, dodaju i minimalni troškovi života u Milanu za period od tri godine, u iznosu od oko  30 hiljada eura, ukupno školovanje mlađeg Gvozdenovića nije moglo koštati manje od 86.000 eura.

Nakon sticanja diplome na Univerzitetu Bocconi 2010. godine, mlađi Gvozdenović iste godine upisuje postdiplomske studije iz međunarodonog biznisa na britanskom Hult univerzitetu. Prema podacima sa tog univerziteta u Londonu, ukupna cijena master studija koje je pohađao Gvozdenovićev sin iznosila je oko 36 hiljada eura.

Na sajtu ovog univerziteta, osim podataka o cijeni školarine, postoje i procjene troškova života u Londonu koji uključuju smještaj i osnovne životne potrebe, a za jednu godinu oni iznose oko 25 hiljada eura, što znači da je Branimir Gvozdenović za školovanje sina u Londonu izdvojio najmanje 61 hiljadu eura.

Petogodišnje skolovanje Marije Gvozdenović u Londonu I Oxfordu je koštalo oko 225 hiljada eura

Dodjela diploma na St. Claire, Oxford. (Marija Gvozdenović u sredini) Izvor: Facebook

Marija Gvozdenović je srednješkolsko obrazovanje dijelom sticala u školi „St Claire“ u Oksfordu od 2011. do 2013. godine. Školarina sa smještajem, kako pokazuju zvanični podaci te ustanove, za dvije godine nije bile manje od 90 hiljada eura. Ostali troškovi života u Oxfordu, pod uslovom da je život bio skroman, za dvije godine morali su iznositi makar 20 hiljada eura, pa je cjelokupno školovanje u ovoj srednjoj školi koštalo oko 110 hiljada eura.

Dalje školovanje Marija Gvozdenović je nastavila 2013. na “City of London University CASS”, gdje godišnja školarina iznosi 11.000 eura, odnosno 33.000 za tri godine. Gvozdenovićeva je, prema dostupnim podacima o cijenama smještaja za tri godine u Londonu morala potrošiti najmanje 52.000 eura. Kada se na to dodaju i drugi godišnji troškovi života u Londonu u iznosu od oko 30.000 eura, Marijino školovanje na City University je porodicu Gvozdenović koštalo najmanje 115.000 eura.

Gvozdenović kaže da je imao “pomoć rodbine”, ali ne i zašto taj poklon nije prijavljen.

U kratkoj izjavi za „Vijesti“ kazao da je za školovanje djece u inostranstvu imao „pomoć šire rodbine, On je odbio da odgovori zašto tu pomoć nije prijavio tadašnjoj Komisiji za sprečavanje konflikta interesa, jer je bio obavezan dostaviti poseban izvještaj za sve promjene imovine veće od pet hiljada eura.

Nije odgovarao na naknadne pozive redakcije.

U izvještajima o imovini i prihodima Gvozdenovića nema podataka da je dobio na poklon najmanje 100 hiljada eura.  Prema imovinskim kartonima Gvozdenovića, njegova djeca nijesu posjedovala nekretnine, druge prihode od kojih bi mogli finansirati školovanje, niti je prijavljeno da su dobili bilo kakvu stipendiiju.

Gvozdenović nije odgovorio na pitanja „Vijesti” koliko je tačno koštalo školovanje njegove djece u inostranstvu, kao ni da li su Marko i Marija bili zaposleni tokom školovanja, kako bi sebi obezbijedili sredstva za život.

Autori: Lazar Grdinić i Tina Popović

3 Comments

  1. Kako? Lako! Placa se tudjim novcem. Kreditnim karticama na ime druge osobe.

  2. Dobro ajde bili su dobri studenti i sve će oni vratiti ovome narodu ,stečenim znanjem ali zašto sad kad imaju svoju koru hljeba,koriste usluge i benefite tirula svojih moćnih roditelja …npr.bliži se nova godina i sva djeca roditelja na funkcijama idu na dočeke u okolne republike gdje je “dernek” i “tulum” bolji i za po jedno dijete najmanje po dva tjelohranitelja putuju ranije na tu destinaciju pripreme smještaj i dočekuju ih na aerodromima ,prate ih i brinu umjesto roditelja da sve protekne u redu do povratka o trošku drzave i nas koji je dočekujemo u kući gledajući kako se oni provode…

  3. Mislite li da je jedini funkcioner iz CG koji je školovao ili još uviijek školuje svoju djecu u inostranstvu? Sirotinjo i budźetu si teška!