Slučaj “Vujović”: Nezakonito bogaćenje javnih funkcionera se mora kažnjavati

0

MANS će u ponedjeljak Specijanom državnom tužiocu za organizovani kriminal i korupciju i Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) dostaviti  kompletnu dokumentaciju do koje smo došli u postupku analiziranja imovine i prihoda Branka Vujovića, predsjednika Savjeta Agencije za nadzor osiguranja

Analiza Istraživačkog centra MANS-a pokazuje da je porodica Branka Vujovića za svega nekoliko godina višestruko uvećala svoju imovinu kupovinom novih stanova, garaža i automobila. Sa druge strane prihodi koje je Vujović prijavio u svom zvaničnom imovinskom kartonu bili su nedovoljni za sticanje sporne imovine, pa se tako ne može objasniti porijeklo najmanje 250.000 eura koji su tom prilikom utrošeni.

Branko Vujović je kao dugogodišnji funkcioner Vlade Crne Gore bio u središtu više privatizacionih poslova, od kojih su većina bili neuspješni i praćeni sumnjama na kršenje zakona i korupciju. Počev od Jugopetrola i nikšićke Željezare, pa sve do tendera za valorizaciju Buljarice, gotovo da nema posla u koji je Branko Vujović bio uključen a da on nije bio praćen kontraverzama.

Kada javni funkcioner koji je bio uključen u poslove privatizacije državnih kompanija i prodaju resursa vrijednih na desetine milione eura ne može da objasni odakle mu četvrt miliona eura za kupovinu nekretnina i automobila, to predstavlja svojevrstan alarm za nadležne institucije koje bi konačno morale ozbiljnije da se pozabave ovim problemom.

MANS već duže vrijeme upozorava da nezakonito bogaćenje javnih funkcionera predstavlja ogroman problem i da bi morao biti oštrije sancionisan donošenjem posebnog zakona i kriminalizacijom tog djela. Nadležno tužilaštvo nije se ozbiljnije bavilo ispitivanjem porijekla imovine crnogorskih javnih funkcionera, a do sada sprovedene finansijske istrage nisu dale željene rezultate. Slično je i sa ASK-om koji svoj posao obavlja uz minumim zamjeranja aktuelnoj političkoj eliti i uopšte se ne bavi porijeklom imovine javnih funkcionera. Paradoksalno, trenutno u Crnoj Gori možete prijaviti bilo šta od imovine a da vas bilo ko od nadležnih organa ne upita za njeno porijeklo.

Na taj način se, nažalost, i dalje šalje poruka da se korupcija u Crnoj Gori isplati, naročito ona na visokom nivou, a nepostupanje nadležnih organa omogućava korumpiranim javnim funkcionerima da uživaju u nezakonito stečenom bogastvu.

Zbog toga MANS poziva Specijalno državno tužilaštvo i ASK da najozbiljnije uzmu u postupanje slučaj Branka Vujovića i preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti.

MANS

Komentari su isključeni.