Sumnjivi poslovi porodice Stijepović sa kompanijom “Bemax”

0

Zahvaljujući poslovnom aranžmanu između svoje kćerke i kompanije „Bemax, Slavoljub Stijepović, višegodišnji državni funkcioner koji se sumnjiči za pranje novca, našao se u središtu konflikta interesa vrijednog preko 15 miliona eura, pokazuje dokumentacija do koje je došao Istraživački centar MANS-a.

Početkom maja 2015. godine dogovorena je razmjena nekretnina između kćerke Slavoljuba Stijepovića, Dragane Stijepović, sada Ivanović, i građevinske kompanije „Bemax“. Ugovorom je bilo predviđeno da Dragana stan od 70m2 u podgoričkom naselju Malo brdo, zamijeni za novi stan od 120m2 u tzv. „Tološkim apartmanima“ koje je gradila kompanija „Bemax“.

“Tološki apartmani”

Razliku u površini od 50m2  obavezao se da plati Slavoljub Stijepović, i to u iznosu od 50 hiljada eura, odnosno 1000 eura za svaki m2.  Na taj način, obije strane saglasile su se da Draganin stan vrijedi 70 hiljada, a Bemaxov 120 hiljada eura.

Ugovor o razmjeni nepokretnosti

Ipak, analiza Istraživačkog centra MANS-a pokazuje da je jedinu korist od ove razmjene nekretnina imala kćerka Slavoljuba Stijepovića. Naime, kompanija „Bemax“ je nekoliko godina nakon razmjene, stan Dragane Ivanović prodala za svega 56 hiljada eura, odnosno za 14 hiljada manje nego što je taj stan vrednovan prilikom razmjene.

To je, kako se ispostavilo, samo dio novca koji je kroz ovaj posao sa nekretninama oprošten porodici Stijepović.

Dok je u razmjeni Draganin stan bio precijenjen, Bemaxov luksuzni trosobni stan bio je drastično potcijenjen. Pretraga oglasa o prodaji nekretnina u „Bemaxovoj“ zgradi u blizini Tološke šume pokazuje da se cijena kvadrata stana u tom objektu kreće od 1.600 do preko 2.000 eura, što je značajno više od 1.000 eura po 1m2, koliko je „Bemax“ procijenio da vrijedi njegov stan prilikom razmjene sa Stijepovićima.

Ako uzmemo minimalnu cijenu u ovom rasponu (1.600 Eur/m2), računica pokazuje da je stan koji je Dragana Ivanović stekla kroz razmjenu realno vrijedio 192 hiljade eura. Kada se od tog iznosa oduzme 56 hiljada koliko je realno vrijedio njen stan i 50 hiljada koje su date po osnovu razlike o kvadraturi, dolazimo do iznosa od minimalno 86 hiljada eura koje je kompanija „Bemax“ praktično oprostila kćerki Slavoljuba Stijepovića, kada je pristala na ovakvu razmjenu.

Kako je plaćena razlika od 50 hiljada eura?

Iako je u ugovoru o razmjeni nepokretnosti bilo navedeno da će razliku u cijenu od 50 hiljada platiti Slavoljub Stijepović, iz njegovog kabineta kazali su da se to ipak nije desilo. Nepunih mjesec dana od sklapanja ugovora, Dragana Ivanović i kompanija „Bemax“ potpisali su aneks kojim se produžava rok za isplatu nedostajućih 50 hiljada eura. Na pitanje odakle je obezbijeđen ovaj novac, iz kabineta Stijepovića su novinaru dnevnih novina „DAN“ pružili na uvid uplatnice kojima je Dragana Ivanović uplaćivala novac „Bemax-u“.

Iznos od 50 hiljada eura uplaćen  je kroz deset pojedinačnih transakcija od po 5.000 eura, i to u periodu od samo 15 dana – od 10. do 25. maja 2018. godine. Iako su u početku tvrdili da je ovaj novac obezbijeđen iz kredita i pomoći porodice supruga Dragane Ivanovic, iz kabineta Stijepovića nisu htjeli da odgovore na pitanje koja banka je obezbijedila taj kredit, i u kom iznosu. Odgovor nismo dobili ni na pitanje zbog čega je dug od 50 hiljada eura bilo potrebno izmiriti kroz deset pojedinačnih transakcija i to u periodu od samo dvije sedmice.

Iz kabineta su nas informisali da Dragana Ivanović više nije član domaćinstva javnog funkcionera Slavoljuba Stijepovića, te da u tom smislu ne postoji zakonska obaveza prijave imovine i prihoda. Ipak, napuštanjem očevog domaćinstva Dragana Ivanović nije prestala da bude povezano lice u smislu člana 6 Zakona o sprječavanju korupcije.

Razmjena stanova, pa ugovori za zaobilaznicu vrijedni 15 miliona eura

Nakon dogovora o razmjeni stanova, Dragana Ivanović postala je povezano lice koje ima privatni interes u kompaniji „Bemax“, i to po osnovu duga od 50 hiljada eura koliko je, makar formalno, dugovala za stan.

Zakon o sprječavanju korupcije (član 14) izričito zabranjuje da organ vlasti u kom javni funkcioner vrši javnu funkciju zaključi ugovor sa privrednim društvom u kojem taj javni funkcioner ili sa njime povezano lice ima privatni interes.

Ipak, to nije spriječilo Slavoljuba Stijepovića da sa kompanijom „Bemax“ sklopi čak dva ugovora o izvođenju građevinskih radova, vrijedna preko 15 miliona eura.

Prvi ugovor zaključen je 9. maja 2018. godine, samo dan prije nego što je Dragana Ivanović uplatila prvu od deset tranši u iznosu od 5.000 eura kompaniji „Bemax“. Ugovor vrijedan 9,8 miliona eura podrazumijeva izgradnju prve i treće dionice „Jugozapadne obilaznice“ u Podgorici.

Drugi ugovor potpisan je sa konzorcijumom „Crnagoraput-Bemax“, vrijedan 5,7 miliona i odnosi se na izgradnju druge dionice pomenute zaobilaznice. Ovaj ugovor je potpisan 23. maja 2018. godine, svega par dana prije nego što je Dragana Ivanović u potpunosti izmirila svoj dug prema „Bemax-u“.

Zakon o sprječavanju korupcije obavezivao je Stijepovića da prijavi ovaj sukob interesa, odnosno činjenicu da njegova kćerka ima privatni interes prema kompaniji „Bemax“. Imajući u vidu da je oba ugovora potpisao lično Stijepović, jasno je da je ovaj konflikt interesa ostao neprijavljen nadležnim organima.

Ostaje nejasno zašto je Stijepović sakrio očigledan sukob interesa, ali i zašto je kompanija „Bemax“ svjesno pristala na po njih nepovoljnu razmjenu nekretnina sa Stijepovićevom kćerkom.

Dejan Milovac
Lazar Grdinić
Istraživački centar MANS-a 

Rodbina poklonila kvadrate u Budvi
Ovo nije prvi put da nekretnine kćerke Slavoljuba Stijepovića privlače pažnju javnosti. Samo mjesec dana prije razmjene podgoričkog stana sa kompanijom „Bemax“, Dragana Ivanović je na svoje ime uknjižila dvosoban stan u samom centru Budve. Stan vrijedan oko 150 hiljada eura Stijepovići nisu prijavili tadašnjoj Komisiji za sprječavanje sukoba interesa, a Slavoljub Stijepović tada je tvrdio da je  Dragana nekretninu dobila kao poklon rodbine iz inostranstva. 

Od neprijavljenog nasledstva kupili Audi, stan i garaže
Istraživački centar MANS-a nedavno je objavio podatke o imovini Slavoljubove supruge, Ljiljane koja je potrošila preko 215 hiljada eura na kupovinu nekretnina i luksuznog Audijevog terenca, što su bila sredstva koja nisu bila prijavljena u zvaničnom imovinskom kartonu. Ovaj novac tada je pravdan navodnim nasledstvom i ušteđevinom, iako ništa od toga nije bilo evidentirano kao zvaničan prihod u bilo kom od izvještaja.

Na radnom mjestu čeka završetak istrage
Slavoljub Stijepović je višegodišnji državni funkcioner i istaknuti član DPS-a. Od februara ove godine sumnjiči se za krivično djelo „pranje novca putem pomaganja“, i to nakon što se na snimku koji je objavio biznismen Duško Knežević vidjelo da preuzima kovertu sa 97.500 eura, za koje postoji sumnja da su utrošene za potrebe kampanje DPS-a za parlamentarne izbore održane 2016. godine. Sumnje da je počinio teška krivična djela nisu uticala da Stijepović izgubi javnu podršku prvog čovjeka njegove partije, niti bude suspendovan sa funkcije generalnog sekretara Predsjednika države: „Prije svega, kao i do sada, ćemo sačekati da tužilaštvo odradi svoj dio posla. Vjerujem da smo svjedoci da se mnoge istrage otvore pa potom zatvore. Da se podignu optužnice i ne rezultiraju osuđujućim presudama. Apelujem da bi novi nivo demokratske kulture nalagao strpljenje u vezi cijelog slučaja“, kazao je krajem oktobra Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović.

Komentari su isključeni.