Tajni letovi vladinog aviona: NOVOGODIŠNJA AVANTURA PREDSJEDNIKA CRNE GORE

0

Avion Vlade Crne Gore, registarskih oznaka 4O-MNE sletio je 10. januara na pistu u Golubovcima nakon dvočasovnog leta od Pariza do Podgorice. Putnike sa ovog leta je na podgoričkom aerodromu čekao Mercedes S Maybach registarskih oznaka PG HM862 u pratnji dva službena vozila koja su registrovana na Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore (MUPCG). Luksuzni crni Maybach je jedno od dva vozila te marke koja koriste premijer i predsjednik države. Vozilo koje je čekalo putnike na aerodromu koristi se za prevoz predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića.

Mercedes Maybach Predsjednika Crne Gore napušta podgorički aerodrom 10. januara.

Više podataka o ovoj posjeti predsjednika Đukanovića Francuskoj, te da li je ona bila zvanična ili privatna nije bilo moguće dobiti od njegovog kabineta. Takođe na prezentaciji predsjednika Crne Gore nema bilo kakve informacije o posjeti Francuskoj, kao ni na zvaničnim nalozima na društvenim mrežama gdje kabinet predsjednika države uvijek objavljuje te informacije.

Ono što jeste poznato je da je vladin avion po predsjednika Đukanovića otišao za Pariz dan ranije, 9. januara, da bi se narednog dana Đukanović vratio u Crnu Goru kada su istraživači MANS i fotografisali njegovo vozilo na podgoričkom aerodromu.

Iz kabineta Đukanovića nisu odgovorili ni na pitanje kada je Đukanović otišao za Francusku, da li je takođe koristio avion  Vlade Crne Gore, kao i da li je Pariz bio konačna destinacija njegovog putovanja.

Ipak, podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da je Đukanović Crnu Goru napustio najvjerovatnije 29. decembra kada je vladin Lear Jet45 iz Podorice poletio za Pariz i nakon toga odmah bio vraćen za Crnu Goru. Razmak između slijetanja na pariški aerodrom i ponovnog polijetanja za Podgoricu je bio oko sat ipo.

U javnost su u međuvremenu dospjeli i snimci na kojima se predsjednik Đukanović i njegova supruga navodno nalaze u jednom od restorana u Majamiju u Sjedinjenim američkim državama. Iz njegovog kabineta nisu ni potvrdili ni demantovali da je predsjednik Đukanović novogodišnje praznike proveo upravo u Majamiju.

Pravo da bez naknakade, u službene svrhe, koristi vladin avion imaju predsjednici države, vlade i parlamenta, kako se navodi u Uputstvu koje je izdao Generalni sekretarijat Vlade koji raspolaže državnim avionom.

Na pitanja upućena generalnoj sekretarki Nataši Pešić o tome da li je iz kabineta predsjednika države zvanično traženo korisićenje aviona i za koje potrebe, Istraživački centar MANS-a nije dobio odgovor.

MANS je od ovog sekretarijata tražio i dokumentaciju na osnovu koje je odobreno koriščenje državnog aviona. U svom odgovoru na zahtjev za slobodan pristup informacijama, Generalni sekretarijat je na ta dokumenta stavio oznaku tajnosti cijeneći da bi se njihovom objavom mogla ugroziti bezbjednost štićenih ličnosti.

 “Iz obrazaca se mogu utvrditi polazak, pravac kretanja i bliža lokacija štićene ličnosti i druge evidencije iz kojih se mogu crpiti bezbjedonosno sigurnonosti podaci, a koji bi mogli predstavljati bezbjedonosni rizik za štićene ličnosti“, navodi se u rješenju Generlanog sekretarijata.

Iz MANS-a smatraju da je neprihvatljivo da najviše državne institucije sedmica kriju informacije od javnog značaja:

„Ovo je naročito problematično kada su u pitanju informacije koje mogu da ukažu na kršenje zakona i zloupotrebu službenog položaja, a informacija da je predsjednik države možda koristio državni avion za lične potrebe, to svakako jeste. Sumnje da se vladin avion koristi za privatne potrebe uskog kruga ljudi na vlasti nisu nove i smatramo da nadležno tužilaštvo ima i više nego dovoljno razloga da se pozabavi ovom temom“, ističu iz ove nevladine organizacije.

Istraživači MANS-a su ispitali koliko bi put od Podgorice do Pariza i nazad u privatnom aranžmanu koštao Đukanovića da ga je platio iz svog džepa.

Ponude koje je MANS dobio od nekoliko charter kompanija koje se bave iznajmljivanjem privatnih aviona su se kretale od 17, pa do 26 hiljada eura za povratni let na relaciji Podgorica –Pariz.

Koliko je građane Crne Gore koštao novogodišnji let predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, još nije poznato.

Dejan Milovac
Istraživački centar MANS-a

Komentari su isključeni.