Informacije se kriju jer dokazuju kršenje zakona i korupciju

0

Odluka Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore da stavi oznaku tajnosti na informaciju tome ko je i u koje svrhe tokom decembra prošle i januara ove godine koristio državni avion predstavlja očigledan pokušaj da se od javnosti sakriju podaci koji mogu da ukažu na kršenje zakona i korupciju.

MANS je juče javnost upoznao sa informacijama koje upućuju na opravdanu sumnju da je Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović zloupotrijebio službeni položaj i za privatne potrebe koristio državni Lear Jet 45.

Generalni sekretarijat je informaciju o tome ko je i pod kojim uslovima koristio vladin avion, sakrio pod izgovorom da bi objavljivanje te informacije ugrozilo bezbijednost štićenih ličnosti na njihovom putovanju. Ovaj razlog bi bio opravdan da kabinet Predsjednika države redovno ne objavljuje veoma detaljne informacije, fotografije i video-zapise o zvaničnim posjetama Mila Đukanovića koje podrazumijevaju korišćenje kako službenog Mercedes Maybaha, tako i državnog aviona.

Od početka njegovog mandata, niti jedna zvaničana posjeta Đukanovića nije realizovana bez prethodne najave medijima, a praćena je i izdašnim izvještavanjem medija i aktivnošću njegovog kabineta na društvenim mrežama. Prvo putovanje predsjednika Đukanvovića, za koje je javnost Crne Gore saznala, a o kome nema niti jedne zvanične informacije jeste upravo ono za Pariz, odnosno navodno dalje za Majami.

Naravno da predsjednik države, kao i svi drugi građani, ima pravo na privatna putovanja, van zvaničnog državnog protokola, ali isto tako nema pravo da za tu vrstu putovanja koristi državni avion.

Da postoje ozbiljne sumnje da je državni avion korišćen u privatne svrhe pokazuju i fotografije koje su istraživači MANS-a na aerodromu u Golubovcima, gdje je putnike sa leta iz Pariza čekao upravo Đukanovićev službeni Mercedes Maybach.

Upravo zbog toga Generalni sekretarijat i krije podatke o tome ko je sve bio na letu 10. januara ove godine, proglašavajući tu informaciju kao tajnu.

Generalna sekretarka Vlade, Nataša Pešić je još prošle godine donijela odluku da se na sve informacije, čak i onim letovima državnog aviona koji će se tek desiti u budućnosti, stavi oznaka tajnost.

Ovakva odluka je donijeta u martu prošle godine, nakon što je MANS objavio istraživačku priču koja se bavila neprijavljenim letom vladinog aviona do Palma de Majorke, koji se pravdao posjetom premijera Duška Markoviča kompaniji Iberostar. Kao ni Đukanovićev, ni let premijera Markovića nije bio najavljen kako se to radi kada su u pitanju zvanične posjete.

U potpunosti smo uvjereni da ova i slične odluke koje donosi Vlada Crne Gore kada je u pitanju slobodan pristup informacijama, imaju za cilj samo da prikriju kršenje zakona od strane najviših državnih funckionera, ali i da dodatno otežaju istraživački rad civilnog sektora i medija.

Ovakva praksa je u potpunoj suprotnosti sa dobrom EU praksom, i direktno se suprostavlja svim preporukama koje država Crna Gora dobija od početka procesa evropskih integracija a u kojim se u kontinuitetu, posebno Vlada Crne Gore upozorava na preovlađujući trend sakrivanja informacija od javnog značaja.

Dokumentacija koja može da dokaže da je predsjednik države zloupotrijebio službeni položaj jeste svakako informacija od javnog značaja, i MANS će nastaviti da pred sudskim organima zahtijeva objavljivanje i ove, ali i svih drugih informacija koje je namjerno skrivaju kako bi se zaštiti nečiji privatni interesi.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra MANS

Komentari su isključeni.