Tara ponovo napadnuta, građani da traže odgovornost ministra Radulovića

0

Nizvodno od gradilišta Mateševske petlje auto-puta terenska ekipa Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) registrovala je novo zagađenje rijeke Tare.

Fotografije pokazuju da je rijeka u potpunosti zamućena!

Ovo to je još jedan u nizu ekoloških incidenata koji su se desili u posljednje vrijeme, a koji se povezuju sa izvođenjem radova na auto-putu.

MANS-a već mjesecima u kontinuitetu upozorava da je odgovor državnih organa na ponašanje kineskog CRBC-a i podizvođaća u potpunosti neadekvatan, te da dosadašnji nadzor ne daje pravu sliku o tome šta se dešava na rijeci ali i da kaznena politika apsolutno nikoga ne odvraća od nastavka njenog devastiranja.

MANS je u srijedu u saradnji sa ekološkim organizacijama od Skupštine Crne Gore zatražio kontrolno saslušanje ministara održivog razvoja turizma i saobraćaja i pomorstva Pavla Radulovića i Osmana Nurkovića zbog, kako su istakli, ignorantskog odnosa prema očiglednom kršenju zakona koje se već mjesecima dešava na gradilištima auto-puta uz korito rijeke Tare.

MANS ovim putem poziva i građane koji su zabrinuti zbog gotovo svakodnevne devastacije Tare da iskoriste novi mehanizam koji je MANS predstavio nedavno, a koji omogućava građanima da izvrše pritisak na Skupštinu Crne Gore, i da zajedno sa NVO iniciraju kontrolno saslušanje ministara Radulovića i Nurkovića.. Kroz mobilnu aplikaciju “Pitajte poslanike“, građani imaju priliku da se uključe u kampanju za zaštitu rijeke Tare!

Iz MANS podsjećaju da je i posljedni izvještaj Komiteta UNESCO-a potvdio nalaze monitoring misije iz novembra prošle godine da izgradnja auto-puta ima ozbiljan uticaj na rijeku Taru, te da je potrebna ozbiljan odgovor države na taj problem.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma do sada nije komentarisalo nalaze UNESCO-a.

Ovakva ocjena UNESCO-a dolazi nakon što su i Evropska komisija i Evropski parlament u svojim izvještajima za Crnu Goru prepoznali poguban uticaj izgradnje auto-puta Bar-Boljare na rijeku i zahtijevali hitno sprovođenje mjera za saniranje devastacije.

Komentari su isključeni.