Transparency International poziva Skupštinu Crne Gore da ne glasa o razrješenju Vanje Ćalović Marković

1

Transparency International (TI) poziva Skupštinu Crne Gore da ne glasa o razrješenju Vanje Ćalović Marković, izvršne direktorice MANS-a, ogranka TI u Crnoj Gori, sa mjesta člana Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije dok sud ne donese odluku o ovom slučaju.

Trenutno se vodi spor pred nacionalnim sudom protiv Ćalović Marković o navodnom konfliktu interesa. Međutim, umjesto da sačeka nastavak suđenja, Odbor za antikorupciju Skupštine Crne Gore je juče iznio prijedlog o glasanju za razrješenje Ćalović Marković iz Savjeta Agencije.

Transparency International ističe da do danas, u suprotnosti sa procedurom, Ćalović Marković nije data mogućnost da odgovori na tvrdnje izrečene protiv nje u odluci Agencije o njenom razrješenju. Osim toga, postupak je pokrenuo zamjenik direktora Agencije a ne direktor, što predstavlja još jedno kršenje procedure.

Transparency International dalje napominje da je Evropska komisija u svom Izvještaju o Crnoj Gori za 2018. godinu izrazila zabrinutost za nezavisnost crnogorske antikorupcijske agencije, navodeći „bliske veze između njenog rukovodstva i političke elite.“

Odstranjenje jednog od najistaknutijih aktivista u borbi protiv korupcije u zemlji iz Savjeta Agencije neće doprinijeti ukupnim naporima da se smanji korupcija, što predstavlja jedan od ključnih preduslova za članstvo Crne Gore u EU.

Sekretarijat Transparency International-a

1 Comment

  1. Božidar Zajovic

    Ovdje postoji ozbiljan propust oglasivaca.
    Hvali fotografija kandidata !