Tužilaštvo i dalje ne smije protiv Đukanovića i DPS-a

0

Samo nekoliko dana prije nego što je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav pozvao da se riješi afera “Koverat”, tužioci su ocijenili da nema osnovane sumnje da su Demokratska partija socijalista (DPS) ili njeni članovi u ovom slučaju učestvovali u pranju novca i drugim krivičnim djelima.

Tužilac Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) Veselin Vučković odbacio je prošlog ponedjeljka pritužbu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) na rješenje specijalnog državnog tužioca Veljka Rutovića kojim je odbačena njena krivična prijava protiv DPS-a, njenog predsjednika Mila Đukanovića i drugih lica.

Odluka Vrhovnog državnog tužilaštva da prije bilo kakve ozbiljnije istrage odbaci krivičnu protiv Mila Đukanovića i njegovih partijskih saradnika koja je podnijeta zbog sumnje da su crnim fondovima finansirali izborne kampanja, predstavlja novi dokaz potpune zarobljenosti ove institucije koja se ne usuđuje da procesuira prvog čovjeka države čak ni onda kada je suočena sa konkretnim dokazima.

Ovakva odluka dolazi u u vrijeme kada je Evropska Komisija još jednom ukazala na zabrinjavajući problem sa korupcijom, neostatak povjerenja u izborni sistem, nesporan politički uticaj kojem su crnogorske institucije izložebe i otvoreno zatražila da se afera Koverat adekvatno procesuira.

Podsjećamo da je Đukanović sam priznao da je Duško Knežević nezakonito finansirao DPS, da je osim njega bilo i drugih donatora čiji novac nije bio prijavljen Agencij za sprečavanje korupcije, te da su državnim organima predavali nepotpune izvještaje, odnosno vodili paralelno knjigovodstvo.

Sve je ovo Đukanović sam priznao u javnom nastupu, pa ipak, istraga protiv njega se završila prije nego što je i počela, a Veljko Rutović koji je vodio istragu niti jednim slovom u rješenju o odbačaju krivične prijave nije naveo na osnovu čega je tužilaštvo zaključilo da nema osnova za krivično gonjenje, da li su opšte saslušavali Đukanovića i njegove saradnike, te kako su cijenili njegovo javno priznanje da DPS vodi paralelne finansije i finansira se iz fondova koji nisu legalni.

Sličnu sudbinu je imala i pritužba koju je na ovakvu odluku Rutovića MANS podnio kancelariji VDT-a. U kratkom dopisu državni tužilac, Veselin Vučković nas je obavijestio da su provjerili predmet koji je Rutović formirao po našoj krivičnoj prijavu, i da nije našao ništa sporno. Time su se ujedno iscrpli svi pravni postupci koje smo kao podnosioci prijave mogli da preduzmemo, a „pravna zaštita“ koju u crnogorskom tužilaštvu uživa Đukanović je potpuno zaokružena.

Odluke koje su donijeli Rutović i Vučković nisu odraz njihovog neznanja pravne materije, niti tehnička omaška, već prije svega rezultat sistema koji je uspostavljen tako da ne postoji ni najmanja moguća šansa da Đukanović bude procesuiran za bilo koje krivično djelo. Čak ni onda kada sam prizna da ga je njegova partija počinila. Sve je to nedovoljno za tužilaštvo kojem nije dozvoljno da ni za milimetar izađe iz okvira koji mu je nametnu politički uticaj najviših državnih službenika u zemlji.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra
MANS

Komentari su isključeni.