Uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, Fond rada preusmjerio 620.000 eura za isplatu otpremnina radnicima

0

Neposredno uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, Fond rada je preusmjerio čak 620.000 eura za isplatu otpremnina radnicima mojkovačkih preduzeća, što je bio direktni zahtjev gradonačelnika Mojkovca i kadra Demokratske partije socijalista Dejana Medojevića, koji je otkriven tokom afere „Snimak“, pokazuju najnoviji podaci Istraživačkog centra MANS-a.

Naime, analiza Istraživačkog centra MANS-a otkriva da je samo u septembru 2012. godine Fond isplatio otpremnine u iznosu od 620.172 eura rada za 322 radnika mojkovačkih fabrika. To je 80 odsto od ukupne sume od 781.956 eura, koliko je za čitavu 2012. godinu po osnovu otpremnina isplaćeno radnicima mojkovačkih preduzeća, odnosno  dok je u ostalim mjesecima za svega 84 radnika isplaćeno 161.784 eura.

Tako su u januaru otpremnine dobila 32 radnika, u februaru 26 radnika, u aprilu je 17 bivših zaposlenih mojkovačkih firmi dobilo otpremnine, u junu jedno, u julu osmoro, dok u ostalim mjesecima prošle godine nije bilo isplata otpremnina.

Grafik Otpremnine

Podaci do kojih je došao MANS upućuju na sumnju da je Fond rada ispunio zahtjev gradonačelnika Mojkovca Dejana Medojevića, koji je krajem avgusta prošle godine na sjednici Predsjedništva DPS-a tražio da se otpremnine usmjere članstvu te partije. „Veoma bitna stvar je da otpremnine iz Fonda rada direktno usmjerimo prema našem članstvu i smatram da će nam to direktno pomoći na terenu“, rekao je tada Medojević.

Nakon ovog zahtjeva, Fond rada „upumpava“ čak 620.172 eura za isplate ukupno 322 otpremnine bivšim radnicima mojkovačkih preduzeća. Od toga je najveća suma opredijeljena za 147 bivših radnika Rudnika olova i cinka, kojima je isplaćeno ukupno 283.122 eura, dok je na drugom mjestu fabrika drvne industrije „Vukman Kruščić“ gdje je 114 radnika ukupno dobilo 219.564 eura.

Takođe, otpremnine je dobilo 35 radnika vojne fabrike „4. Novembar“, zatim 14 radnika Zemljoradničke zadruge „Podbišće“, četiri radnika fabrike tekstilne industrije „Kom“,  dva radnika Hotela „Mojkovac“ i jedan radnik motela „Sinjavina“, a vrlo je zanimljivo da je pet otpremnina isplaćeno Klubu saveza penzionera i invalida rada.

MANS je ranije otkrio da je Fond rada uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora realizovao najveći broj otpremnina neposredno uoči izbornog dana, odnosno tada su otpremnine uglavnom isplaćene 21. septembra. Fond je tada isplatio šest miliona eura po osnovu otpremnina, zahvaljujući emisiji obveznica kojom je Vlada, u izborne svrhe, zadužila sve građane

Najnoviji podaci MANS-a samo su potvrda sumnji u nastavak političke korupcije, odnosno brutalne zloupotrebe državnih resursa u izborne svrhe kojima se građani ucjenjuju i primoravaju da glasaju za vladajuću partiju, da bi im se isplatile otpremnine, koje su im inače priznate zakonom.

Iz Evropske komisije je u više navrata ponovljeno da afera „Snimak“ treba da dobije pravosudni epilog, dok bi najnoviji dokazi o zloupotrebama državnih fondova u izborne svrhe za tužilaštvo u pravno uređenoj državi bili sasvim dovoljno da otvori istragu, ispita okolnosti i procesuira odgovorne.

IsplataOtpremnina

I zbog Filipa dijelili otpremnine

Fond rada je tokom predizborne kampanje za ovogodišnje predsjedničke izbore isplatio blizu milion eura za radničke otpremnine, odnosno 74 odsto svog godišnjeg budžeta, što navodi na sumnju da je nastavio praksu izbornih isplata otpremnina radi kupovine glasova za Demokratsku partiju socijalista, smatraju u Istraživačkom centru MANS-a.

Naime, za dva i po mjeseca predizborne kampanje, tačnije od 18. januara ove godine kada su predsjednički izbori raspisani, do 7. aprila kada su održani, Fond rada je isplatio preko 961.000 eura za 499 radnika. S obzirom da je Budžetom za 2013. godinu Fond raspolagao sumom od 1.300.000 eura za otpremnine, to znači da je u predizbornom periodu realizovao čak 74 odsto raspoloživih sredstava.

Posmatrano po mjesecima, Fond rada je isplate počeo odmah po raspisivanju izbora i u januaru je izdvojeno blizu 149.000 eura za 77 radnika, u februaru gotovo 218.000 za 113 radnika, dok je u martu taj broj dupliran – preko 533.000 eura za 277 radnika. Konačno, do dana održavanja izbora još 32 radnika dobila su otpremnine za šta je potrošeno dodatnih 61.000 eura.

Sa druge strane, dokumentacija Istraživačkog centra MANS-a pokazuje da je u periodu od održavanja izbora do početka avgusta isplaćeno svega 65.000 eura, odnosno otpremnine su dobila samo 34 radnika, pa ovi podaci nedvosmisleno pokazuju da je Fond najveći dio novca „upumpao“ u izbornom periodu.

Tabela2Otpremnine

Tabela prikazuje da je Fond rada najviše otpremnina isplatio uoči predsjedničkih izbora

Prošle godine emitovali obveznice

Vlada je u julu prošle godine, četiri dana prije raspisivanja oktobarskih parlamentarnih izbora, odlučila da na račun svih poreskih obveznika emituje  obveznice u vrijednosti od šest miliona eura, kako bi isplatila otpremnine za preko tri hiljade radnika.

Vlada se tada pozvala na član 17. Zakona o budžetu koji joj daje mogućnost zaduženja putem hartija od vrijednosti u cilju obezbjeđenja likvidnosti. Međutim, očito se radilo samo o formalnom zakonskom pokriću da bi se uoči izbora obezbijedila isplata otpremnina većem broju radnika.

Na ovaj način je donijeta štetna odluka koja pogađa sve građane, jer sredstva nijesu obezbijeđena iz realnih izvora, već zaduživanjem, pa tako proizilazi da samo kamate iznose 1,3 miliona eura, što je iznos otpremnina za 683 radnika.

Fond rada osnovan je 2010. godine kako bi hiljade radnika, koji su zbog stečaja izgubili posao ili su proglašeni tehnološkim viškom, dobili mogućnost da im se isplate otpremnine u pojedinačnom iznosu od 1.926 eura. Prema raspoloživim podacima, preko 21 hiljadu radnika je zatražilo otpremnine.

Tokom 2010. godine isplaćene su otpremnine za oko 500 radnika, naredne godine nadoknade je dobilo 1.290 radnika, da bi u prošloj godini, koja je bila izborna, bilo isplaćeno preko tri hiljade radnika, zahvaljujući odluci Vlade da emituje obveznike kojom je zadužila sve građane radi isplate otpremnina.

Komentari su isključeni.