Otpremnine za elementarne nepogode isplaćene uoči izbora

0

urlOpština Mojkovac isplatila je prošle godine 70.000 eura po osnovu naknada za elementarne nepogode, odnosno šest puta više nego što je planirala Budžetom za 2012. godinu, zahvaljujući novcu „upumpanom“ iz državnog budžeta, za koji postoji osnovana sumnja da je korišten u izborne svrhe, pokazuju najnoviji podaci Istraživačkog centra MANS-a.

Zvanični podaci pokazuju da je Budžetom za 2012. godinu Opština Mojkovac predvidjela iznos od 10.000 eura po osnovu naknada za elementarne nepogode, ali je do kraja te godine isplatila ukupno 69.397 eura. U Sekretarijatu za finansije mojkovačke opštine Istraživačkom centru MANS-a je saopšteno da je uplata od 50.000 eura stigla iz državnog budžeta, odnosno od Ministarstva finansija.

Istovremeno, lista odobrenih isplata po osnovu elementarnih nepogoda građanima Mojkovca, koju MANS posjeduje, pokazuje da je isplatom obuhvaćeno ukupno 563 lica, za koje je posebna komisija utvrdila da su im vremenske nepogode, koje su se desile početkom 2012. godine, izazvale štetu na stambenim i pomoćnim objektima, voćnjacima ili poljoprivrednim imanjima.

Za ova lica utvrđena je isplata novca u iznosu od 10 odsto od ukupno procijenjene štete, a raspoloživi podaci pokazuju da je od 563 lica oko 110 građana dobilo iznose preko 100 eura, dok je ostalima u prosjeku isplaćivano od 30 do 100 eura za utvrđenu štetu.

Istraživački centar MANS-a je na primjeru Cetinja već upozorio da praksa isplate novca iz državnog budžeta, mjesecima nakon što se dogode elementarne nepogode, ostavlja ogroman prostor za sumnju da je taj novac korišten za za ostvarivanje uticaja na glasače na terenu.

Ovo tim prije što je na slučaju Mojkovca afera „Snimak“ pokazala da je upravo gradonačelnik tog grada i kadar Demokratske partije socijalista Dejan Medojević, na sjednici Predsjedništva vladajuće partije krajem avgusta prošle godine, tražio da se naknade za elementarne nepogode isplaćuju članstvu DPS-a.

„Ono što bi bila moja sugestija, i sugestija predsjednika opštinskog odbora, jesu dvije stvari. Prva je, znate da je naša opština u prethodnom periodu imala dosta elementarnih nepogoda i da, ukoliko postoji mogućnost za isplatom šteta našem članstvu, smatram da bi dobro pomogli, i to bi pomoglo nama na terenu. I druga veoma bitna stvar je da otpremnine iz Fonda rada direktno usmjerimo prema nešem članstvu i smatram da će nam to direktno pomoći na terenu“, rekao je tada Medojević.

Dan je juče objavio, pozivajući se na podatke Istraživačkog centra MANS-a, da je neposredno uoči prošlogodišnjih oktobarskih parlamentarnih izbora, Fond rada preusmjerio čak 620.000 eura za isplatu otpremnina radnicima mojkovačkih preduzeća, što je 80 odsto od ukupne sume koja je isplaćena za čitavu prošlu godinu.

Najnoviji podaci otvaraju prostor za sumnju da su u Opštini Mojkovac naknade za elementarne nepogode i radničke otpremnine bile ključni aduti za uticaj na glasače na terenu, i nova potvrda bezobzirne zloupotrebe državnih resursa u korist vladajuće partije.

I socijalu isplaćivali uoči izbora

Analiza Istraživačkog centra MANS-a pokazuju da je Opština Mojkovac u predizbornom periodu prošlogodišnjih parlamentarnih, ali i ovogodišnjih predsjedničkih izbora znatno uvećala isplatu socijalnih pomoći građanima.

Tako je u julu prošle godine Opština Mojkovac za šest lica isplatila 430 eura po osnovu pomoći za jednokratne socijalne naknade, da bi već u avgustu, kada je počela predizborna kampanja, ta suma bila uvećana i pomoć je dobilo 19 lica u ukupnom iznosu od 1.315 eura.

U septembru prošle godine su jednokratne socijalne naknade dobila 23 lica u ukupnom iznosu od 1.740 eura, kojima je prosječno isplaćivano 50 i 100 eura, dok je najveći broj isplata u tom mjesecu realizovan istog datuma, odnosno 24. septembra. U oktobru je podijeljen veći novčani iznos, odnosno 21 lice dobilo je ukupno 2.150 eura, kojima je novac uglavnom isplaćen 10. i 11. oktobra, tj nekoliko dana pred održavanje parlamentarnih izbora.

U mjesecima nakon parlamentarnih izbora, odnosno u novembru i decembru 2012. godine isplata za socijalnu pomoć gotovo da nije bilo, pa je tako u novembru samo jedan korisnik dobio 40 eura, dok je u decembru takođe jedno lice dobilo 50 eura.

Recept isplate socijalnih naknada uoči parlamentarnih izbora, Opština Mojkovac je primijenila i uoči ovogodišnjih predsjedničkih izbora, koji su održani 7. aprila.

Tako je u januaru ove godine jednokratnu socijalnu pomoć dobilo 9 lica u ukupnom iznosu od 1.100 eura, u februaru je 21 osoba dobila 2.505 eura, a u martu je za 6 osoba isplaćeno 1.000 eura. U aprilu su 33 osobe dobile socijalnu pomoć u ukupnom iznosu od 1.980 eura, a vrlo je zanimljivo da je čak 23 isplata bilo istog datuma i to 5. aprila, odnosno dva dana pred izbore. Ovim licima je u prosjeku isplaćivano po 40 eura.

Već u maju ove godine, nakon što su završeni predsjednički izbori, naglo je „pao“ broj korisnika socijalnih isplata, odnosno samo je 11 lica dobilo ukupno 730 eura, da bi u junu ta brojka bila i niža, tj samo su dva lica dobila jednokratne socijalne pomoći u iznosu od po 50 eura.

Grafik

untitled

Isplate socijalnih naknada koje je vršila Opština Mojkovac uoči parlamentarnih izbora

Komentari su isključeni.