Vlada Crne Gore najavila ukidanje bonusa od preko 900 eura

2

Najava Vlade Crne Gore da će na sjednici u četvrtak ukinuti bonuse od preko 900 eura koje primaju Premijer, potpredsjednici Vlade i ministri, predstavlja iznuđenu odluku, koja je rezultat aktivnosti MANS-a, sindikata i drugih NVO kako bi se državni budžet sačuvao od nezasitih apetita ministara i poslanika.

Sa druge strane, vjerujemo da će poziv koji je Vlada uputila Skupštini Crne Gore, sa predlogom da se ukinu i bonusi za poslanike, koji trenutno iznose skoro 500 eura mjesečno, naići na pozitivan odnos u Parlamentu, te da će sporna Odluka Administrativnog odbora biti hitno poništena.

U zemlji u kojoj većina stanovništva živi u veoma teškim ekonomskim uslovima, krajnje je nepristojno da ministri i poslanici koji su za to stanje odgovorni primaju bezobrazno visoke bonuse, umjesto da za takvo stanje snose sankcije u vidu smanjenja njihovih zarada.

Ekstreman primjer za to svakako jeste Skupština Crne Gore, ciji su poslanici, prema našim preliminarnim podacima, u prvih sedam mjeseci 2011. godine u plenarnom zasijedanju proveli svega 202 časa, dok su sva radna tijela zajedno ukupno radila nešto preko 300 časova.

Ukoliko uzmemo da postoji jedan, idealan poslanik, koji je prisustvovao svim plenarnim sjednicama, ali i sjednicama svih radnih tijela, on je i dalje radio skoro tri puta manje od prosječnog građanina, a za svoj rad je, uključujuci ove poslednje bonuse, primao skoro pet puta veću platu. Nažalost po građane Crne Gore, poslanik koji je prisistvovao svim plenarnim i sjednicama radnih tijela ne postoji, već su svi oni radili puno manje.

Imajući u vidu sve navedeno, pozivamo poslanike da već sjutra održe vanrednu sjednicu Administrativnog odbora, i da ukinu Odluku kojom se poslanicima dodjeljuju bonusi u iznosu od maksimalno dvije prosječne zarade u Crnoj Gori.

Vuk Maras
Direktor Monitoring programa

2 Comments

  1. Zaboli me od muke glava citajuci sve ovo. Al makar vas pritisal ce valjda uroditi plodom?