Za Krimovicu su znali svi, Carević i dalje pod zaštitom države

0

Predsjednik Opštine Budva, Marko Carević od 2015. godine kada je počeo sa realizacijom svog plana uzurpacije skoro pola miliona kvadrata državnog zemljišta na Krimovici, u kontinuitetu ima podršku državnih institucija kojima se sada, svojim odlukama, pridružuje i Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

U dopisu koji je Careviću upućen prethodne sedmice, specijalni tužilac Veljko Rutović je obavijestio predsjednika Opštine Budva da SDT nije nadležno za predmet koji je formiran povodom uzurpacije državne imovine, te da je isti proslijeđen Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru.

Uzurpacija blizu pola miliona kvadrata državnih parcela, te masovna nelegalna gradnja koja traje već pet godina nisu mogli biti realizovane bez aktivne podrške državnih institucija, što u SDTu očito nisu uzimali u obzir, niti detaljnije ispitivali.

Činjenica je Carević godinama, bez bilo kakvih posljedica, prvo uzurpirao državno zemljište, nakon toga na njoj gradio nelegalne objekte i konačno ubirao profit, bi trebala da zainteresuje SDT imajući u vidu vrijednost imovine koja je oduzeta državi Crnoj Gori. To se odnosi i na činjenicu da su u slučaju Marka Carevića sasvim izvjesno, slučajno ili namjerno, u potpuno zakazale institucije sistema koje su bile zadužene da se prema svima jednako primjenjuje zakon.

To se u prvom redu odnosi na Ministarstvo finansija koje upravlja državnom imovinom i koje je do objave istraživačke priče MANS-a, malo toga uradilo kako bi spriječilo Carevića da nezakonito zauzme državne parcele. Isto važi i za nadležno Ministarstvo održivog razvoja i turizma i njegove inspekcije koje je godinama gledalo kako se na Krimovici grade nelegalni objekti, iako je nelegalna gradnja odavno krivično djelo.

Isti pristup su imali i Uprava policije i državno tužilaštvo, iako su, još na početku Carevićevog nelegalnog poduhvata, morali reagovati po službenoj dužnosti, ne čekajući da informacija o tome dospije u javnost.

Da je Carević imao punu podršku države za svoj posao na Krimovici pokazuje i činjenica da je Ministarstvo poljoprivrede omogućilo registraciju njegove farme na državnoj zemlji, ali i državne subvencije i milionske kredite preko Investiciono razvojnog fonda (IRF).

Ovu su činjenice koje je SDT očigledno zanemario prilikom donošenja odluke da se ne radi o organizovanom kriminalu i korupciji, ne ulazeći u prirodu odnosa Carevića sa rukovodiocima institucija čiji su nerad i prećutno odobravanje omogućili da na Krimovici sačuva svoju nelegalnu imperiju.

Konačno, da Marko Carević ima poseban status kada je kršenje zakona pokazuje i sastanak koji je sredinom juna ove godine održan u Vladi Crne Gore a na kome su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović i ministar finansija Darko Radunović „predočavali mogućnosti legalizacije i valorizacije“ uzurpiranog državnog zemljišta na Krimovici.

Iako javnosti nikada nije saopšten rezultat tog sastanka, te šta se i pod kojim uslovima Carević dogovorio sa ministrima, smatramo da SDT ima i više nego dovoljno takozvanih osnova sumnje da ispita da li su tom zvaničnom sastanku prethodili i manje zvanični kontakti Carevića koji su mu obezbijedili da bez ikakve krivične odgovornosti godinama uzurpira državno zemljište.

Nije jasno zašto to SDT ne želi da uradi, ali je sasvim jasno da Carević ima ogromne i sasvim konkretne koristi od takvih odluka tužilaštva. Nakon što je, bez ikakvog osnova i obrazloženja, SDT odbacilo krivičnu prijavu u slučaju opštinskih tendera sa kompanijom „Asfalt beton gradnja“, ostaje veoma malo prostora za sumnju da po srijedi imamo „pranje“ poslovne biografije Marka Carevića. Ovakvo postupanje SDT-a ima vrlo konkretne posljedice po javni interes i državni budžet, ali i po samu vladavinu prava i osjećaj građana da je zakon jednak za sve.

Dejan Milovac
Istraživački centar
MANS

Komentari su isključeni.