Zabrana učešća partneru TI u Crnoj Gori u radu grupe za borbu protiv korupcije neprihvatljiva

0

Transparency International je ocijenio da je uklanjanje člana partnerske organizacije MANS iz radne grupe Evropske unije za borbu protiv korupcije, a u vezi sa pristupanjem Crne Gore EU, potpuno neprihvatljivo i da ukazuje da vlada borbu protiv korupcije ne shvata ozbiljno.

Dana 28. aprila, Vuk Maraš iz MANS-a je uklonjen iz radne grupe za Poglavlje 23 jednostranom odlukom Ministra evropskih poslova Crne Gore, Aleksandra Andrije Pejovića, uprkos činjenici da je bio izabran na odgovarajući način.

“Vlada je uklonila najjaču organizaciju za borbu protiv korupcije iz radne grupe za borbu protiv korupcije bez ikakvog obrazloženja. Ovo je kršenje procedura i šalje pogrešnu poruku o svom stavu prema borbi protiv korupcije”, kazala je Kornelija Abel (Cornelia Abel), regionalni koordinator za Evropu i centralnu Aziju u Transparency International-u.

Poglavlje 23 se bavi pravosuđem, borbom protiv korupcije, osnovnim pravima i pravima građana u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Crna Gora je razvila detaljan akcioni plan za rješavanje ovih pitanja i ova radna grupa je stvorena da prati i podržava sprovođenje tog akcionog plana.

Transparency International poziva da se Maraš vrati i da se Vlada jasno obaveže da će civilno društvo igrati ulogu u praćenju sprovođenja akcionog plana za Poglavlje 23. Trenutno, Maraša mijenja predstavnik druge nevladine organizacije.

Crna Gora je postigla rezultat 45 od 100 na skali Indeksa percepcije korupcije Transparency International-a za 2016. godinu, što ukazuje na značajan problem korupcije u zemlji.

Za sva pitanja, molimo vas da kontaktirate

Natalie Baharav
T: +49 30 34 38 20 667
E: press@transparency.org

Komentari su isključeni.