ANB odbila da objavi putne naloge uprkos zakonskoj obavezi

0

Stanišić, Nuhodžić i Peruničić ANB krenula u predizbornu kampanju Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnijela prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije jer ANB krši zakon pošto krije putne naloge za korišćenje službenih vozila Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) nije objavila putne naloge za upravljanje službenim vozilima za period od 12. do 31. jula ove godine, zbog čega je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije. ANB, čiji je direktor Dejan Peruničić, dužna je da sve putne naloge objavljuje sedmodnevno, u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

ANB je djelimično objavila analitičke kartice o uplatama, ali i iz njih se ne vidi konkretno za šta su te uprave napravljene.

Ovako postupanje posebno zabrinjava, ako se zna da je ANB godinama od opozicije optuživana da pomaže kampanju Demokratske partije socijalista (DPS), stranke koju predvodi premijer Milo Đukanović. Posebno je važno što je pred prethodne izbore ANB uvijek otvarala postupak javnih nabavki za vozila i točenje goriva. Nikada se nije detaljno ispitalo kome je sve služba izdavala zvanične legitimacije, a postojali su i navodi opozicionara da agenti učestvuju u zastrašivanju i podmićivanju glasača, za potrebe DPS-a. Od uvođenja višestranačja, na čelu službe bezbjednosti Crne Gore najviše vremena proveo je Duško Marković, sadašnji zamjenik predsjednika DPS-a.

Predstavnici DPS-a u parlamentarnom Odboru za bezbjednost, Mevludin Nuhodžić i Obrad Stanišić, za razliku od opozicionara nikada nijesu otvarali pitanje uplitanja ANB-a u izborni proces.

Iz MANS-a su juče saopštili da su u sklopu projekta „Pošteni izbori slobodni od korupcije” uspostavili pretraživu on-lajn bazu podataka o predizbornoj potrošnji budžeta, koja će omogućiti svim novinarima, NVO i ostalim zainteresovanim pojedincima da na jednom mjestu i na jednostavan način dobiju informacije o predizbornoj potrošnji preko 100 institucija.

U bazi su trenutno dostupne informacije za 66 institucija, a baza će se u kontinuitetu ažurirati sa novoobjavljenim dokumentima, eventualno izmijenjenim dokumentima od institucija, prijavama Agenciji za sprječavanje korupcije kao i novim institucijama – ukazano je u saopštenju.

Kako su saopštili, projekat, u sklopu kojeg je uspostavljena on-lajn baza o predizbornoj potrošnji, finansiraju Evropska unija, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

U tekstu prijave se navodi da je Agenciji za sprečavanje korupcije podnijeta na osnovu člana 44 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Period od 12. do 31. jula pokriven je kroz tri prijave.

Pregledom internet stranice, utvrđeno je da institucija Agencija za nacionalnu bezbjednost nije učinila javnim sve putne naloge za upravljanje službenim vozilima za period od 25. jula do 31.j ula 2016. koje su svi državni organi, organi državne uprave, organi lokalne samouprave, organi lokalne uprave, javna preduzeća, javne ustanove, državni fondovi i privredna društva čiji je osnivač ili većinski ili djelimični vlasnik država ili jedinica dužni da objavljuju sedmodnevno – navedeno je u prijavi koju je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora predala Agenciji za sprečavanje korupcije.

Prijava je predata u skladu sa članom 32, stav tri, Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koji predviđa da agencija mora sankcionisati odgovorno lice u javnoj instituciji koja ne objavljuje tražene podatke.

Novčanom kaznom od 200 eura do 2.000 eura kazniće se za prekršaj odgovorno lice u državnom organu, organu državne uprave, organu lokalne samouprave, organu lokalne uprave, javnom preduzeću, javnoj ustanovi, državnom fondu i privrednom društvu čiji je osnivač ili većinski ili djelimični vlasnik država ili jedinica lokalne samouprave, ako ne objavljuje sedmodnevno na internet stranici sve izdate putne naloge za upravljanje službenim vozilima, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora – precizirano je zakonom.

M.V.

Plav i Ulcinj kriju papire o socijali

Iz Agencije za sprečavanje korupcije saopšteno je da ih je Ministarstvo rada i socijalnog staranja obavijestilo da prikupljanje i obradu podataka o iznosu i broju korisnika, kao i vrstama i primaocima svih oblika socijalne pomoći obavlja u period od 17. do 20. u tekućem mjesecu za prethodni mjesec, te iz tih razloga nema podatke za traženi period.

Podatke o raspodjeli svih oblika socijalne pomoći na lokalnom nivou, uključujući i podatke o vrstama, iznosima i primaocima socijalne pomoći prikupilo je i obradilo 19 opština i dvije gradske opštine. Opština Rožaje je izvijestila da podatke nije objavila zbog kvara na serveru, a Gusinje zbog činjenice da još nema budžet. Obavezu iz člana 29 nisu ispunile opštine Plav i Ulcinj – ukazano je u saopštenju.

Navedeno je i da je Ministarstvo finansija u roku objavilo izvode iz državnog trezora i analitičku karticu o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve za izvještajni period. Izvode iz lokalnih trezora i analitičku karticu o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve objavilo je 18 opština i dvije gradske opštine.

Obavezu iz člana 30 nijesu ispunili Budva, Plav i Ulcinj, dok su Rožaje i Gusinje navele iste razloge kao i ranije. Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisane su zabrane i ograničenja, kao i obaveze izvještavanja organa vlasti i političkih subjekata u toku trajanja izborne kampanje – piše u saopštenju.

Dio institucija ne objavljuju podatke

Dio opština i institucija nijesu objavile izvode iz trezora i analitičke kartice o potrošnji sredstava iz budžetske rezerve, čime su prekršile Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT). Kako su kazali, pored obaveze objavljivanja analitičkih kartica i putnih naloga, Ministarstvo finansija i lokalne samouprave imaju obavezu da od dana raspisivanja izbora petnaestodnevno objavljuju izvode iz trezora i analitičke kartice o potrošnji iz budžetske rezerve. CDT je, nakon isteka roka 11. avgusta, pretraživao internet stranice Ministarstva finansija, Ministarstva socijalnog rada i staranja i 23 opštine i provjeravao da li su objavljeni obavezni petnaestodnevni izvještaji.

Istraživački tim CDT-a detaljno je provjerio sajtove ministarstava i opština kroz pretragu vijesti, rubrika, banera i upisivanjem ključnih riječi u pretraživač. Utvrđeno je da je izvode iz lokalnog trezora analitičke kartice o potrošnji iz budžetske rezerve nijesu objavile opštine Budva i Plav, kao ni opština Rožaje zbog kvara servera – kažu u CDT-u.

Preuzeto sa DN DAN Online

Komentari su isključeni.