Brajović mora biti primjer da je zakon jednak za sve i da se nezakonito bogaćenje neće tolerisati

0

MANS je danas pozvao Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da bez odlaganja do kraja procesuira predsjendika Skupštine, Ivana Brajovića, te da svako dalje odugovlačenje ove istrage nije u interesu građana Crne Gore i doprinosi daljem srozavanju povjerenja u državne institucije.

Ivan Brajović, predsjednik Skupštine Crne Gore

SDT u svom posjedu ima dokaze koji su neophodni da se aktuelni predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, u potpunosti procesuira zbog sumnje da je počinio više teških krivičnih djela, a transparetna i efikasna istraga, imajući u vidu funkciju Brajovića, predstavlja nesporan javni interes.

Istraživački centar MANS-a je još u novembru prošle godine SDTu dostavio kompletnu dokumentaciju do koje je došao istražujući slučaj prodaje Brajovićevog zemljišta. Podsjećanja radi, dokumentacija je pokazala da je predsjednik Skupštine pokušao da kroz prodaju zemljišta po mnogo većoj od realne, opravda sticanje čak 150 hiljada eura kojima je pokrivao kreditne dugove prema bankama.

Smatramo da je u posljednih pola godine tužilaštvo imalo i više nego dovoljno vremena da prikupi dodatne dokaze, pored onih koje je MANS već dostavio, ne samo zbog toga što tužilačka organizacija ima sve mehanzme potrebne za to, već zato što se radi i vrlo otvorenom i sada već dobro dokumentovanom pokušaju Brajovića da uz pomoć kompanije kojoj je prodao zemljište prikrije sticanje prihoda čiji izvor je još uvijek nepoznat crnogorskoj javnosti.

Ipak, nedostatak dokaza do sada nije bio ključni razlog za to što crnogorsko tužilaštvo nema rezultate kada je u pitanju borba protiv nezakonitog bogaćenja i sa njime povezanih krivičnih djela, naročito kada su u pitanju crnogorski javni funkcioneri koji su, poput Brajovića, na najvišim funkcijama u državi.

Takođe je poznato da procesuiranje slučajeva korupcije na visokom nivou u Crnoj Gori ne zavisi samo od puke primjene Krivičnog zakonika i da “jednakost svih pred zakonom” u mnogo slučajeva do sada nije bio vodeći princip u radu crnogorskog tužilaštva.

Zbog toga je posebno važno da postupak daljeg procesuiranja Ivana Brajovića bude u potpunosti transparentan i da pošalje poruku da zakon važi za sve, pa i za predsjednika Skupštine Crne Gore.

Slučaj “Brajović” je ujedno još jedna šansa za tužilaštvo da pošalje poruku da se nezakonito bogaćenje crnogorskih javnih funkcionera neće tolerisati i da politička ili državna funkcija, ne smiju imati bilo kakav uticaj na njegov rad ii shod pojedinih istraga.

Dejan Milovac
Istraživački centar MANS

Komentari su isključeni.