“Cubux Lux” se nije mogla ni kvalifikovati za učešće na tenderu o zakupu Valdanosa

0

Kompanija „Cubus Lux” ne samo da nije zadovoljila kriterijume za dobijanje ugovora o dugoročnom zakupu Valdanosa, već prema onome što stoji u njihovim finansijskim izvještajima, nije se mogla ni kvalifikovati za učešće.

Nakon što smo podnijeli krivičnu prijavu protiv potredsjednika Vlade, Vujice Lazovića, očekivali smo da će pokušati da na neki način opravda svoje ponašanje. Ipak nismo očekivali da će se poslužiti notornim neistinima, što jedini izraz za ono što je Lazović juče saopštio.

Prema podacima iz finansijskih izvještaja i revizorskih nalaza „Cubus Lux-a” do kojih je došao MANS, evidento je da je kompanija u periodu od 2004. do 2010. većinu vremena poslovala sa gubitkom.

Pored 2009. i 2010. godine kada je „Cubus Lux” poslovao sa preko blizu 6 miliona funti gubitka, a za koje Lazović kaže da nisu relevantne za tendersku komisiju, kompanija je ostvarila gubitak i tokom 2004, 2005. godine kada je ukupni gubitak bio blizu milion funti. Finansijski izvještaj koji pokriva period do raspisivanja tendera za Valdanos, takođe pokazuje gubitke od 2 miliona funti.

Cubus Lux je profit ostvarivao tokom 2007. godine kada je zabilježeno 4.9 miliona funti profita prije oporezivanja. Podsjećanja radi, projekat na Valdanosu je predviđao investicije reda preko 220 miliona Eura.

Pored toga, tenderski uslovi su propisivali da najbolji ponuđač mora imati neprekidno, petogodišnje iskustvo u planiranju, razvoju i upravljanju hotelima na nivou od četiri-plus ili pet zvjezdica. U finansijskom izvještaju „Cubus Lux-a” koji je izdat početkom 2008. godine, se eksplicitno navodi da je tek u februaru te godine kompanija osnovala treći stub svog poslovanja – „luksuzna odmarališta”. Prije toga, 2004. godine Cubus Lux se bavio kazinima, a 2006. godine se počeo baviti nautičkim marinama, tako da nema ni govora o tome da je ta kompanija zadovoljila ni ovaj uslov tenderske komisije.

Jedan od uslova za učešće na tenderu je bio i da ponuđač dokaže da je u prethodnoj godini ostvario promet od najmanje 100 miliona Eura. Promet Cubus Lux-a u posmatranoj godini je bio 3,1 miliona funti, a od osnivanja kompanije nije bio ni blizu cifre koja se zahtijevala u tenderskim uslovima. Nadalje, uslov je bio i da kompanija dokaže da je vrijednost kapitala koji ima pod upravljanjem najmanje 100 miliona Eura. Prema podacima iz 2008. godine, Cubus Lux je upravljao kapitalom od oko 49 miliona Eura.

Na osnovu svih ovih informacija potpuno je nejasno kako su Lazović i članovi tenderske komisije mogli prihvatiti ponudu „Cubus Lux-a”, te kojim su se kriterijumima povodili kada su donijeli odluku da se takvoj kompaniji dodijeli ugovor o dugoročnom zakupu uvale Valdanos.

Nismo ni sumnjali da je potpredsjednik Vlade Crne Gore radostan što se MANS interesuje za njegov rad, ali ipak mislimo da su radosniji bili vlasnici kompanije „CUBUS Lux” kada su shvatili da su prošli na tenderu za Valdanos, uprkos tome što ne zadovoljavaju osnovne kriterijume. Da li se i koliko se sa njima „radovao” i Lazović, ostavljamo da procijeni crnogorsko tužilaštvo.

MANS ovim putem još jednom poziva novog predsjednika Savjeta za privatizaciju Igora Lukšića, da bez odlaganja poništi odluku o davanju u dugoročni zakup uvale Valdanos kompaniji „Cubus lux” jer postoji i više nego dovoljno informacija koje upućuju na zaključan da je kompletan posao odrađen suprotno tenderskim uslovima i zakonima Crne Gore.

Dejan Milovac
Direktor programa za urbanizam

Komentari su isključeni.