Firma koja treba da odobri kredit Željezari nema licencu da se bavi bankarskim poslovima

0

steel_millPrema navodima medija, vlasnici nikšićke Željezare su najavili dalje kreditno zaduživanje u iznosu od 44,5 miliona eura od off shore firme „Recupero Credito Acciaio NV“ sa sjedištem na holandskim Antilima, iako ta kompanija nema licencu da se bavi bankarskim poslovima.

Zakonodavstvo holandskih Antila garantuje veću tajnost podataka nego što je to slučaj sa mnogim drugim off shore destinacijama, pa javnosti nije dostupan registar kompanija, a time ni mogućnost da se detaljnije informiše o vlasničkoj i upravljačkoj strukturi.

Međutim, zakonodavstvo te države jasno propisuje da se NV kompanije ne mogu baviti bankarskim poslovima, pa time ni davati kredite, bez posebne dozvole Centralne banke, odnosno Biroa za socijalno i ekonomsko planiranje holandskih Antila1.

Na sajtu Centralne banke holandskih Antila se mogu naći podaci o kompanijama kojima su izdate licence, ali među njima nema „Recupero Credito Acciaio NV“ od koje vlasnici Željezare navodno planiraju da pozajme višemilionska sredstva2.

Štaviše, na internetu nema ni jednog podatka o poslovnim aktivnostima „Recupero Credito Acciaio NV“, pa se ona zasigurno ne može smatrati ozbiljnom kreditnom institucijom sa iskustvom ili strateškim partnerom koji će obezbijediti opstanak Željezare.

Postavlja se pitanje zbog čega bi nikšićka Željezara stupala u poslovne angažmane sa još jednom off shore kompanijom, ko će i čime garantovati vraćanje tog kredita. Drugim riječima, da li Vlada Crne Gore ponovo dati garancije od novca crnogorskih građana, ili će Željezara kroz ovaj posao možda dobiti novog egzotičnog vlasnika.

Sa druge strane, zaduživanje Željezare kod njenih vlasnika, off shore firme MNSS BV, predstavlja nastavak apsurdne prakse da se umjesto investicija, nikšićka kompanija sve dublje uvlači u dugove.

Iako se ministar Branko Vujović poslije dvije nedelje, konačno oglasio po pitanju Željezare, izbjegao je da odgovori na apsolutno sva otvorena pitanja i čak konstatovao da nije upućen u rad holandske kćerke kompanije. Stoga je pomalo apsurdno očekivati da se ministar sada počne miješati u svoj posao i pitati ga da li je informisan o eventualnim novim egzotičnim zajmodavcima.

U državi koja ima interes da sprovede zakonitu i efektnu privatizaciju, ministar ekonomije bi zbog takvih izjava ostao bez posla, a njegovim dosadašnjim činjenjem i nečinjenjem bi se pozabavili drugi nadležni ograni.

Pošto to u Crnoj Gori, na žalost, nije slučaj, ostaje samo da iščekujemo da se ostvare njegove prijetnje da će se tužilaštvo konačno zainteresovati da utvrdi ko je vlasnik Željezare Nikšić i da rasplete mrežu off shore kompanija koje sa njom posluju.

Vanja Ćalović, izvršni direktor


[1] http://www.ibcformations.com/index.php?menu=jurisdiction_17&company_facts=1

[2] www.centralbank.an

Komentari su isključeni.