Formiranje vlasti u Podgorici uz ogromnu hipoteku izbornih nepravilnosti

0

MANS-LogoMANS je danas ponovo pozvao sve političke partije, a naročito Socijaldemokratsku partiju (SDP) da daju svoj puni doprinos izgradnji povjerenja građana u izborni proces. Imajući u vidu ogroman broj nepravilnosti koje su registrovane tokom prethodnih izbora, formiranje vlasti sa ključnim akterima takve izborne prakse će sa sobom nositi ogromnu hipoteku, ali prije svega poslati građanima Podgorice jasnu poruku kakva ih vlast očekuje u naredne četiri godine.

Posebnu odgovornost za izgradnju povjerenja u izborni proces nosi SDP kao partija koja jedina pregovara sa vladajućom DPS oko formiranja vlasti u Podgorici i još nekoliko crnogorskih opština, ali prije svega zbog činjenice što smo od najviših funkcionera te partije takođe čuli tvrdnje da je upravo DPS ključni nosilac izbornih manipulacija.

Prije nepunih mjesec dana predsjednik Političkog savjeta SDP-a, Jusuf Kalamperović je otvoreno pričao o tome da se vlast zloupotrijebljava kako bi se dobio bolji izborni rezultat i iznio procjenu da se na taj način dobija 5 do 10 odsto više podrške na izborima. “Uprošćeno je: kradu, podmićuju i tako dalje. Ima i toga. I ne tvrdim da nema. I ima toga u značajnom broju.” kazao je tada Kalamperović.

MANS je uz pomoć svojih posmatrača tokom prethodnih lokalnih izbora u Podgorici registovao ogroman broj nepravilnosti koje su ignorisane od svih institucija koje su bile zadužene za njihovo procesuiranje. Kao što je poznato, kako Izborna komisija Glavnog grada Podgorice, tako i Državna izborna komisija i Ustavni sud su “u paketima” odbacivale zvanične prigovore na regularnost lokalnih izbora u Podgorici, a da niti jedna od pomenutih institucija nije učinila ni najmanji napor da se utvrde činjenice.

Ipak, i pored toga što su državne institucije podlegle očiglednom uticajem partijske direktive, sumnje u regularnost izbora u Podgorici i dalje ostaju otvorena tema, ne samo u Crnoj Gori, već i na adresama sa kojih se prati da li Crna Gora zaista i primjenjuje evropske standarde ili joj samo koriste za dnevnopolitičke izjave.

Nesporno je da, kako afera “Snimak”, tako i preko 800 konkretnih slučajeva izbornih nepravilnosti koje je registrovao MANS, za zvanični Brisel i dalje nisu zatvorena tema o čemu svjedoče posljednje izjave visokih evropskih zvaničnika o tome koliko je značajno da se otklone sumnje u regularnost izbora u Crnoj Gori.

Zbog toga smatramo da je neophodno da se svi djelovi crnogorskog društva snažno uključe u proces ozdravljenja izbornog procesa u Crnoj Gori kako bi scenario koji smo imali prilike da vidimo 25. maja u Podgorici, zauvijek bio dio prošlosti. MANS je stoga nedavno i pozvao sve političke partije koje pretenduju na vlast u Podgorici da se javno obavežu da će preduzeti sve da se napravi otklon od dosadašnjeg načina upravljanja Glavnim gradom, te da će tu instituciju otvoriti i učiniti je transparentnijom kako ponovo ne bi imali sumnju da se vlast zloupotrebljava u izborne svrhe.

Konačno, formiranje vlasti u Podgorici će biti i test pricipijelnosti i iskrenost svih onih koji se makar zvanično zalažu da Crna Gora konačno postane pravno uređena država u kojoj se na vlast dolazi putem fer i slobodnih izbora. Smatramo da je to minimum koji svaka politička partija mora da pretpostavi bilo kojem partijskom i političkom interesu.

MANS

Komentari su isključeni.