Glasali i bez prava glasa

0

Analizom podataka koje su građani prijavili putem SOS telefona, MANS-ov program za monitoring i analitiku utvrdio je da su četiri lica u prethodnim izbornim ciklusima nezakonito glasala, jer na to nisu imala pravo po Zakonu o izboru odbornika i poslanika pošto su u potpunosti bila lišena poslovne sposobnosti.

Naime, prema odredbama člana 11 Zakona o izboru odbornika i poslanika, pravo glasa na parlamentarnim i lokalnim izborima u Crnoj Gori imaju punoljetni crnogorski državljani, koji su poslovno sposobni i koji imaju prijavljeno prebivalište u trajanju od dvije godine za parlamentarne, odnosno šest mjeseci na teritoriji te opštine za lokalne izbore. Dakle, u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, ni jedno lice koje je lišeno poslovne sposobnosti ne smije imati pravo glasa na parlamentarnim i lokalnim izborima.

Tako na primjer, na parlamentarnim izborima 2012. godine je glasala B.M., kojoj je poslovna sposobnost oduzeta još 2006. rješenjem Osnovnog suda u Baru. B.M. je rođena 27. septembra 1952. godine u Zrenjaninu, u Srbiji, adresa prebivališta u trenutku izbora bila joj je „Teslina 12“ u Baru, a glasala na biračkom mjestu „Pribojsko odmar. Sutomore“, o čemu svjedoči potpisan izvod sa biračkog mjesta sa parlamentarnih izbora.

Slična je situacija i sa K.D., rođenim 1. maja 1955. godine u Baru, koji je nezakonito glasao na parlamentarnim izborima 2012. godine, iako je krajem 2010. godine u potpunosti lišen poslovne sposobnosti rješenjem Osnovnog suda u Baru. Ovo lice je na prethodnim parlamentarnim izborima imalo prijavljeno prebivalište na adresi „Podgrad“ u Baru, a glasalo je na biračkom mjestu „OŠ „Srbija“ Stari Bar“ i to putem pisma.

Pored ovih slučajeva, MANS je dokazao i da je R.I. rođena 11. novembra 1980. godine u Podgorici, nezakonito glasala na podgoričkim lokalnim izborima 2014. godine, pošto joj je poslovna sposobnost oduzeta rješenjem Osnovnog suda u Podgorici krajem 2013. godine. Ovo lice je u trenutku lokalnih izbora u Podgorici imalo prijavljeno prebivalište na adresi „Cvijetna UL2“ u Podgorici, a glasalo je suprotno Zakonu na biračkom mjestu „JU OŠ „Pavle Rovinski“ (N-R).

Takođe, na lokalnim izborima 2014. godine nezakonito je glasao i Lj.K. rođen 26. avgusta 1948. godine, kojem je poslovna sposobnost oduzeta krajem 2013. godine rješenjem Osnovnog suda u Podgorici. U trenutku glasanja, ovo lice je imalo prijavljeno prebivalište na adresi „Dušići BB“ u Podgorici, a glasalo je na biračkom mjestu „Dom omladine Sukuruć“ koje se nalazi u Tuzima, u Pogorici.

I pored eksplicitnog zakonskog ograničenja da lica koja su u potpunosti lišena poslovne sposobnosti ne mogu da glasaju na parlamentarnim i lokalnim izborima, neko je omogućio da ove četiri osobe nezakonito ostvare biračko pravo. Ovi slučajevi otkrili su još jedan mehanizam nezakonitog uticaja na izborni proces i rezultate izbora, koji je do sada bio nepoznat javnosti.

Zbog toga će MANS podnijeti krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala protiv NN lica iz opština Bar i Podgorica, koje su za ove izborne cikluse bile zadužene za vođenje biračkog spiska, kako bi se hitno procesuirali svi oni koji su omogućili nezakonit uticaj na izborni rezultat parlamentarnih i lokalnih izbora.

Takođe, imajući u vidu da nevladine organizacije po Zakonu o izboru odbornika i poslanika nemaju pravo da dobiju kopije izvoda iz biračkog spiska sa biračkih mjesta, iz kojih se vidi da li je neko glasao, već je to pravo ekskluzivno rezervisano za izborne liste i parlamentarne političke partije, MANS će od tužilaštva zatražiti da provjere eventualne dodatne zloupotrebe koje su se dešavale u prethodnim izbornim cikusima. S tim u vezi, MANS će zahtijevati od specijalnog tužioca Milivoja Katnića da hitno pribavi sva rješenja crnogorskih sudova o lišavanju poslovne sposobnosti svih lica sa biračkim pravom, da na osnovu toga izvrši provjere u izvodima iz biračkih spiskova sa biračkih mjesta i utvrdi da li ima dodatnih slučajeva nezakonitog glasanja ove grupe birača, te da sve eventualne dodatne nezakonitosti takođe procesuira.

Sumnja u falsifikovanje potpisa

Lice K.Lj. iz Tuzi u Podgorici, koje je izgubilo poslovnu sposobnost u decembru 2013. godine, glasalo je i na prethodno održanim izborima za predsjednika Crne Gore, na istom biračkom mjestu kao i za lokalne izbore „Dom omladine Sukuruć“. Ipak, uvidom u izvode iz biračkog spiska sa ovog biračkog mjesta za predsjedničke i lokalne izbore, utvrđeno je da se potpisi ovog lica u potpunosti razlikuju za dva izborna ciklusa. Dakle, ne samo što je neko nezakonito dozvolio K.Lj. da ostvari biračko pravo na lokalnim izborima u Podgorici, jer se radi o poslovno nesposobnom licu, već postoji sumnja da je umjesto njega i glasao.

Vuk Maraš
Marko Vešović

Ovaj tekst je sačinjen uz podršku Evropske unije i Ambasade SAD u Podgorici. Za sadržaj ovog teksta odgovorna je isključivo Mreža za afirmaciju nevladinog sektora – MANS, a stavovi iznijeti u ovom tekstu se ni u kom slučaju ne mogu smatrati stavovima donatora.

Komentari su isključeni.