Država se odrekla miliona eura da bi pomogla Manku

0

Vlada Crne Gore svojim građanima papreno naplaćuje carine i akcize na naftne derivate, zbog čega plaćaju jedno od najskupljih goriva u regionu, a sa druge strane je kanadskog milijardera Pitera Manka oslobodila od svih dažbina za gorivo.

Država se tako odrekla miliona eura koji bi se slili u njenu kasu od naknada za tone litara goriva koje se toči za stotine jahti u Mankovoj Luci Porto Montenegro, u Tivtu.

Istovremeno, država nemilice uzima od poreskih obveznika, pa joj od ukupne cijene goriva ide gotovo 50 odsto, jer naplaćuje čitav niz raznih dažbina – carine, porez na promet, akcize, čak i naknadu za izgradnju autoputa.

Takođe, dok se poreskim obveznicima ispostavljaju brojni nameti, grčkom Hellenic Petroleumu, koji je vlasnik “Jugopetrola“, omogućen je monopol na domaćem tržištu i garantovan profit.

Naime, ugovorom o privatizaciji iz 2002. godine država je Grcima garantovala da metodologija cijene goriva neće negativno uticati na minimalne marže i troškove, koje su dvije strane prethodno fiksno dogovorile, sve dok cijena naftnih derivata zavisi od bilo kojih zakonskih ili regulatornih ograničenja.

Ugovor precizira da ukoliko se dese promjene koje će negativno uticati na minimalne marže i troškove, „Vlada će nadoknaditi kompaniji gubitak u vrijednosti koji je pretrpjela zbog takvih promjena“.

Ova nevjerovatna odredba gdje se država obavezuje da će inostranoj firmi nadoknaditi gubitke, Jugopetrolu garantuje siguran prihod, jer je ta kompanija očigledno dobro iskalkulisala troškove koje će imati kada je sa Vladom usaglasila fiksne iznose za tržišne premije.

Riječ je o premijama koje se odobravaju za troškove koje imaju energetski subjekti za nabavku naftnih derivata. Poznato je da Jugopetrol iz Grčke morskim putem doprema naftu što znatno snižava njegove troškove nabavke.

Takođe, ugovor je za slučaj spora definisao nadležnost Međunarodnog arbitražnog suda u Londonu, a vrlo je zanimljivo da se Vlada unaprijed odrekla prava da uloži bilo kakvu žalbu protiv odluke ili da neki drugi sud odluči o nekom prethodnom pravnom pitanju.

Sve ovo potvrđuje da je slučaj „Jugopetrola“ jedan u nizu primjera kako je Vlada stranim investitorima rasprodavala resurse i omogućila im razne monopole, dok je građane opteretila brojnim nametima, što danas najviše osjećaju preko svojih praznih novčanika.

MANS

Komentari su isključeni.