Hitno procesuirati krivičnu prijavu protiv Emina Kalamperovića i firme “Kalamper”

0

ranka-carapicMANS je danas pozvao Vrhovnog državnog tužioca, Ranku Čarapić i direktora Uprave policije, Veselina Veljovića da hitno i bez odlaganja procesuiraju krivičnu prijavu protiv Emina Kalamperovića i firme „Kalamper“ koju je MANS podnio krajem prošlog mjeseca, ali i pokrenu pitanje odgovornosti svih onih javnih funkcionera koji su omogućili Kalamperoviću da krši zakone i propise države Crne Gore.

Posljednje izjave Emina Kalamperovića u kojima on otvoreno priznaje da je njegova kompanija nelegalno gradila luksuzni stambeni kompleks „Vista“ nadomak Bara, upućuju na zaključak da kompanija „Kalamper“ uživa takvu zaštitu državnih institucija, da Kalamperović može sebi da priušti da se otvoreno u lice smije zakonima i propisima ove države.

Tako Kalamperović već dvije sedmice najavljuje da će dozvole za objekte koje gradi preko tri godine, dobiti do kraja baš te sedmice, i naglašava da je poslovanje njegove kompanije bilo legalno „onoliko koliko su okolnosti dozvoljavale i koliko je to bilo moguće“. Kršenje zakona opravdava činjenicom da voli Crnu Goru i Bar, da njegov projekat promoviše Crnu Goru kao investicionu destinaciju, da će od „Viste“ imati koristi imati lokalna zajednica, iako se radi o gomili skupih vila i stanova čijom će prodajom profitirati samo Kalamperović i sa njime povezana lica.

Branimir GvozdenovićOvakvo ponašanje Kalamperovića je, pored očiglednih rođačko-partijskih veza i privilegija, direktan produkt prakse u urbanizmu koju već godinama njeguju kadrovi poput Branimira Gvozdenovića i Žarka Pavićevića.

Uprkos činjenici da je MANS prethodnih sedmica javnost detaljno upoznao sa svim nelegalnim poslovima kompanije Kalamper, počev od izgradnje kompleksa „Vista“, preko apartmanskog hotela „KALAMPER“, pa sve do sumnji u poslovanje sa Upravom pomorske sigurnosti, nadležne državne institucije još uvijek nisu na adekvatan način reagovale, iako su njihova ovlašćenja i dužnosti sasvim jasni.

Predsjednik Opštine Bar je prvo godinama gledao kako nelegalno niču hiljade kvadrata kompleksa „Vista“, da bi nakon toga inicirao donošenje plana kojim je sve to legalizovano. Inspekcija Opštine Bar jesu zapečatile gradilište, ali zato Žarko Pavićević „nije ni trepnuo“ kada je firma „Kalamper“ skinula pečat njegove inspekcije i nastavila građenje objekta. Kao „nagradu“ za takvo ponašanje, Kalamperović je dobio legalizaciju cijelog kompleksa.

Sa druge strane, MANS je još prije tri mjeseca inspekciji Ministarstva uređenja prostora prijavio nelegalne objekte Kalamperovića, od koje smo dobili odgovor da jedan objekat ima dozvolu, dok drugi „čekaju“ na donošenje dozvole. Ovo je bilo sasvim zadovoljavajuće obrazloženje i za samog Ministra Gvozdenovića, jer nakon toga njegova inspekcija više nije kontrolisala Kalamperovića.

I zato ne čudi što se „strateški investitori“ poput Kalamperovića, koji će zaposliti nezaposlene, prehraniti gladne i koji prije svega „vole“ Crnu Goru, ponašaju bahato, javno iznose neistine i uzimaju sebi za pravo da budu iznad zakona, a oni koji se usuđuju da ukažu na kršenje zakona i pozovu na odgovornost, etiketiraju kao izdajnici i strani špijuni i organizacije koje rade protiv interesa građana.

Imajući u vidu da su dokazi protiv firme „Kalamper“ brojni, sasvim jasni i neoborivi, za konačno procesuiranje ovog slučaja pred državnim organima će biti potrebno samo malo više lične hrabrosti i političke volje kod, prije svega Vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić i direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

Dejan Milovac
Direktor Programa za urbanizam

Komentari su isključeni.